Sezin ÖNEY
1990’lar ve 2000’lerde, Türkiye’de ve dünyada, askerlerin sivilleşmesini tartışırken, belki de artık, tartışma konusunun değiştiğini, yeni tartışma alanının “sivillerin askerleşmesi” olduğunu gözönüne almak durumdayız.
Sivillerin “askerleşmesi” elbette sadece Türkiye’ye özgü değil. Avrupa Birliği üyesi ülkeler de ordunun siyasetteki muğlâk rolünden etkilenebiliyor.
İtalya’da, 2008 yılında Berlusconi hükümeti “vatandaşların güvenliğini sağlamak” amacıyla, “Göçerlere yani Romanlara” karşı olağanüstü hâl ilan ettiğinde, alınan önlemlerden biri de şehir sokaklarında askerlerin devriyeye çıkması idi. Kasım 2011’de Danıştay, uluslararası bir insan hakları örgütü olan Avrupa Roman Hakları Merkezi’nin yürüttüğü kararlı bir hukuk mücadelesinin ardından, olağanüstü hâl kararını feshetti. Olağanüstü hâl uygulamasının yürürlükte olduğu üç yıl boyunca, “İtalyan vatandaşı olan ve (bazıları ülkeye son dönemde ayak basmış, bazıları ise 20 yıldan fazla zamandır İtalya’da yaşayan) göçmenlerden oluşan 170 bin Roman’a yönelik şiddetli hak ihlalleri için hukuki bir kılıf mevcuttu.”
Bu dönemde, AB’nin veri koruma düzenlemelerine aykırı olarak, parmak izi alınmasını ve fotoğraf çekilmesini de kapsayan, zorunlu nüfus sayımları da yapılmıştı. Romanlar, kamplarda yaşamaya zorlandı ve buralara erişim, silahlı güvenlik birimleri, carabinieri ve polis tarafından denetlendi.Ayrıca sık sık, askerlerin şehir sokaklarına, “Roman ve göçmenlerin yarattığı suçla mücadele için” indirildiği, sivil siyaset tarafından ifade ediliyordu.
İtalya’da, askerlerin sokaklara sevkiyle eşzamanlı olarak, Mussolini önderliğindeki Faşist dönemden sonra ilk kez, “yurttaş devriyesi” kavramının da, halkın kendisi tarafından, yeniden yürürlüğe sokulması dikkate şayan.
Macaristan’da da, benzer bir “sivil/askerî” damar kabardı ve halk arasından paramiliter üniformaları kuşanıp sokaklara dökülenler oldu. Şu an Macaristan’ın ikinci büyük partisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen aşırı sağ siyasi hareket Jobbik’in genç ve karizmatik lideri Gábor Vona’nın geçen ağustos, kara gömlekli üniformalı “halk ordusuna” hitaben yaptığı bir konuşma hâlâ hatırımda; “Macaristan, Macarlarındır. Muhafız Ordusu, Partidir; Parti de, Muhafız Ordusudur...”
Nazi Almanya’sındakilere tıpatıp aynı konuşmalar bunlar...
Avrupa genelinde yükselen aşırı sağ hareketlerin, militer damarı ve aslında “sivilin askerleşmesinin örneği” olup olmadıkları ise aslında başlı başına bir tartışma konusu.
Türkiye’de, askerlerin sivilleşmesinde kilit rol oynadığı hep iddia edilen AB’nin kendi bünyesinde, “sivillerin askerleşmesi” bir sorunken, Türkiye’nin de kendi içinde asker-sivil ilişkilerine yönelik sorunları kutuplaşmadan, soğukkanlılıkla, akıl ve bilginin kullanılması yoluyla tartışması gerekiyor.
Bir kere, son yıllarda, Türkiye’deki sivil-asker ilişkilerini değerlendiren çalışmalarda artış olmasına rağmen, TSK hâlâ kapalı bir kutu durumunda. Mehmet Ali Birand’ın, Emret Komutanım kitabı, sadece konuya dair değil, Türkiye tarihindeki nadir, gerçek araştırmacı gazeteciliğin örneklerinden biri olma özelliğini hâlâ koruyor. Birand’ın çalışmasından, Özden Örnek’in günlüklerinin sızdırıldığı noktaya kadar zaten ortada, askerin zihin dünyası, ordunun içyapısına ilişkin bir ipucumuz bile yok...
Bugün de hâlâ, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bahsederken nasıl bir yapıdan bahsettiğimizi, siviller olarak tam manasıyla bilemiyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Meclis’te, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in arkasında oturan subayın konu mankeni olarak arka planda durduğu, ön planda ise kürsüdeki BDP’li milletvekilleri ile Şahin’in “onbaşı/ güdülen koyunlar/ güdülemeyen Genelkurmay başkanları” kilit kelimeleri ekseninde laf atıştığı sahneler vardı ki, günümüz Türkiye’sindeki asker-sivil ilişkilerinin değişip dönüşüp aldığı tuhaf ve trajikomik hali özetler gibiydi. Bir yanda, asker üzerinden sivil iktidara tam saha bombardımanla son derece sert eleştiriler getiren BDP’liler, öte yanda arkasında melül melül bakan bir asker olduğu halde, “benim memurum” diye bağrına bastığı askerleri savunan bir bakan... Sonra da üzerine, kendi önüne bırakılan kurşunu Meclis’in önüne bırakan Milletvekili Sırrı Sakık...
Bir de, “uzatılmış çatışma” kavramı ve bu kavramın Türkiye gerçekliği hali olan Kürt Meselesi var ki, onun da sivillerin askerleşmesi üzerindeki etkileri üzerine ayrıca kafa yormak gerek. Bugünlerde, elimde The Military in the Service of Society and Democracy: The Challenge of the Dual Role of Military (Toplum ve Demokrasinin Hizmetinde Ordu: Ordunun Çifte Rolünün Zorlukları) kitabı var. Bu çalışma, İsrail Ordusu üzerine yazılmış,1994 tarihli bir kitap... İçerisinde, Almanya, Fransa, Singapur gibi örnekleri tartışanların yanısıra, Yugoslavya’nın parçalanma sürecinde ordunun rolüne değinen, o dönem için “fırından yeni çıkmış” bir makale de bulunuyor...
Bu kitap, Soğuk Savaş’ın son günlerinden biraraya gelen İsrailli asker ve sivillerin, “gelecek” üzerine yaptığı tartışmaların derlemesi... Kitabın editörü gazeteci Daniella Aşkenazi’nin kitabın önsözünde yer alan şu sözleri düşündürücü; “Demokratik toplumlarda ordunun rolü, küresel bağlamda savaşa karşı duyulan dehşetin de etkisi kadar o toplumda temel insan haklarına duyulan saygıyla biçimlenmektedir”.
Gün oldu devran döndü, sakız gibi uzayan, çözümsüzlüğe bağlanan bir çatışma, bu tartışmaların yapıldığı ülkeyi nereden nereye getirdi... Ne yazık ki...
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024