Ahmet AY
Liderlik, siyasi liderlik derin strateji bilgisini gerektirir. Bir siyasi partinin genel başkanı olmak lider olmak için yeterli değil. Stratejik düşünemeyen genel başkanlar seçimleri kazansa da lider olmaz, olamazlar.
Strateji, bir liderin ve devletinin savaşa karar verdiği andan itibaren aynı zamanda ve anda bütün unsurlarıyla barış için bütün hazırlıklara sahip olması, barışa karar verdiği anda ve zamanında da her an çıkabilecek bir savaşa hazırlıklı olması demektir. Stratejideki bu kombinasyonu siyasi mücadele ve rekabete de uyarlayabilirsiniz.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran olarak açıkladığı erken seçim kararı sadece CHP’yi değil, CHP’ye umut bağlayan güçleri de alabora etti. CHP’yi sevk ve idare eden güçlerin hazırlamış oldukları A-B-C-D planları ellerinde paçavraya döndü.
Strateji dedik, liderlik stratejik düşünebilmeyi gerektirir dedik de, Peki, CHP ve onu yöneten güç/ler 40 yıl düşünse Sayın Erdoğan’ın Haziran ayında bir erken seçim kararı alabileceğini aklının ucundan geçir(ebil)miş midir?
Düşünebiliyor musunuz?
Henüz il kongrelerini tamamlamamış,
Kadın ve Gençlik Kolları Kongrelerini bitirmemiş,
Ve dolayısıyla Genel Merkez Kongresi yapılmamış olan iktidar partisi 5 ay sonrası için teklif edilen erken seçimi 65 güne çekiyor.
ŞAH-MAT!
Bu tarihin açıklanması ile İP gibi SP’de neye uğradığını şaşırdı. İP’i tutan ecnebiler de 24 Haziran tarihine öyle öfkelendiler ki İP’I önce CHP’nin sonra kendi boyunlarına dolamak istediler.
Bakınız,
Terörist başını ağırlayan ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert seçimlerle ilgili olarak “endişelerini” bildirdi bile. Çünkü biliyor ki bütün parasını yatırıp boynuna İP bağladıkları bu “atlar” da 13. yarışı kaybedecek.
Darbe yaptıktan sonra bir gece içinde 5 bin Mısırlı’yı katleden Sisi’ye tek laf etmeyen İngilizlerin Guardian’ı, şimdi kalkmış Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran açıklamasına atıfta bulunarak, “Erdoğan ve Sisi aynı”demiş. Guardian’ın yaptığının adı Britiş fahişeliğidir.
İşte R. Tayyip Erdoğan böyle müthiş bir stratejik hamle ile bütün rakiplerini sahile vurdu. Ecnebiler ne yapacaklarını şaşırdılar, bunun için çirkefliğe başvurdular. Maçlardaki taşkınlıkları yabana atmayın. Erdoğan’ın stratejisine yenilenler bu çirkeflikten medet umacaklardır.
Strateji derken rakiplerinizin en zayıf, en hazırlıksız, en dezavantajlı anını iyi tespit edecek ve hamlenizi ona göre belirleyeceksiniz.
Gerçi Ekim 2017’de Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Eğer yüreğin yetiyorsa gel, erken seçim yapalım! İktidarınız altında can çekişen millet iradesinin, demokrasinin namusunu kurtaralım.” demişti. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu’nun seçime hazır olmadığını ima etmesi dahi zuldür.
Eğer liderseniz ve üstelik seçim takvimini tayin imkânınız yoksa o zaman Erdoğan gibi bir liderle yarışmayacaksınız.
Aklıma ne geldi?
Bundan 26-27 yıl önceydi, dönemin apoletsiz kudretlileri Millî Görüş siyasetini ve siyasetçilerini kast ederek, “Bunlara iktidar vermemek gerek, çünkü bir kere iktidara gelirlerse bir daha bırakmazlar” diyorlardı.
Haksız değillerdi, bu milletin kadirşinas olduğunu, ahde vefada, güzeli tercihte basiretli olduğunu iyi biliyorlardı. Ama aynı zamanda Millî Görüş geleneğinin milletin değerlerini değerleri bildiğini, derdini derdi bildiğini ve siyasetini buna göre belirlediğini de çok iyi biliyorlardı. Dolayısıyla millet derdiyle dertli, değerleri ile barışık siyaset yapanları neden bıraksın? Bu yüzden, “Bunlara iktidarı vermemek gerek…” diyerek kendilerince ön almaya çalışıyorlardı.
Bir dostumla konuşuyoruz,
FETÖ’nün de içinde bulunduğu CHP’yi sevk ve idare eden güçlerin zeki olduklarını, lakin milleti tanımamakla beraber Allah’ın hesabını unuttuklarını ve bu yüzden 15 yılda referandumlarla birlikte 12 seçimi kaybettiklerini söyledi.
Ben işin daha hazin tarafını söyleyeyim:
15 yılda 12 seçimi kaybedenler bu seçimleri neden kaybettiklerini de bir kerecik olsun doğru dürüst sorgulamadılar.
Amma velakin, bıkmazlar, geri çekilmezler, başka bir fırsat, farklı bir zaman bulunca fitneye devam edecekler. Bu bağlamda,
Perşembe günü oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş maçında meydana gelen olayları sıradan maç gerginliği olarak görmemek gerek. İki güzide kulübümüzle birlikte diğer kulüplerin taraftarı kılığına girmiş ‘görevlilerin’ tahriklerinin önüne geçmemiz lazım. Yoksa buna siyasi kılıf giydirip planlarını farklı illerde de sergileyeceklerdir.
Strateji, rakibin zayıf yönlerini bilmekten ibaret değildir, güçlü, avantajlı oldukları kalemlerini de bilmek ve buna göre tedbir ve taktik geliştirmektir.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.04.2019
13.04.2019
8.02.2019
27.03.2019
25.03.2019
6.02.2019
21.02.2019
6.02.2019
4.02.2019
26.01.2019