Cengiz AKTAR
Tutanaklar
Çok iyi oldu. Öcalan muhtemelen ilk kez bu kadar merkezden ve doğrudan Türkiye ile muhatap oluyor. PKK başkanı sıfatıyla BDP’lilerle konuşması o yapay PKK-BDP farkını da sona erdiriyor. Söylediklerinden çözümün iki tarafı olduğu ve bu işin tek tarafın ya da daha güçlü gibi görünen tarafın tasarrufunda olmadığı çıkıyor. Tutanaklar “Kürt sorunu dün çözüldü” havası yaratmaya çalışanlara rağmen işlerin hiç de o kadar kolay cereyan etmeyeceğini gösteriyor. Bütün yapıcılığına rağmen Öcalan hiçbir şey talep etmiyor değil. Kaldı ki ikide birde “eleştiriye açığım” diyor. “Özerklik Şartı” tartışması buna iyi örnek. Başkanlık sistemine destek için en ileri ABD örneğini veriyor. Ama dönüp “demokratik özerklik” de diyor. Analizlerdeki hafif kekremsi küf kokusu ile gayrımüslim takıntısı daha çok konuşulur. Zabıtlar ihtiyat, sabır ve mesaiye işaret ediyor.
Terörle mücadele mi çözüm mü?
Merkel’le terörle mücadele konuşulmuş, bir kanalda haberci Bülent Arınç’ı konuk etmiş terörle mücadele konuşuyor, salı savaş uçakları terörle mücadele kapsamında bomba yağdırıp dört PKK’li öldürüyor. Diğer tarafta 21 mart ilâ 15 ağustos arasında ateşkes ve sınır dışına çekilme konuşuluyor. Başbakan şiddete karışmamış PKK’lilerin affı, diğerlerinin üçüncü ülkelere gitmesinden bahsediyor. Belki o dört PKK’li af kapsamında veya Almanya kontenjanında olacaklardı? Basının ve TSK’nın çözümden haberi herhalde yok. Hadi provokasyon demeyelim; çatışma çözümlerinde çözümü baltalama potansiyeli olan reflekslerden kurtulmak zordur, diyelim. Ama refleksleri giderecek pedagoji yapılmaz, talimat verilmez, hele “çözüm eşittir silâh bırakma” havasıyla yetinilirse ne provokasyon biter ne de şiddet.
Başkanlık haberleri
Televizyonda başkancılık lobisi yapan Yalçın Akdoğan parlamenter sistemden di’li geçmiş zamanda bahsediyor. Özgüvenin çapına bakar mısınız?
Bu ara başkancıların işlediği tema “siyasî istikrarsızlık” riski. Başkanlık koalisyon hükümetlerini engelleyecek güçlü yürütme için şartmış. Sanki memleket 2002’den beri siyasî istikrarsızlıkla debeleniyor. Sanki önümüzdeki on yılda AK Parti’nin ve Tayyip Erdoğan’ın tek başına iktidarını yerinden oynatabilecek bir siyasî güç var. Gençler koalisyon hükümetinin anlamını bilmiyor artık. Partinin iletişim stratejisini gözden geçirmek gerekecek!
Ve gazetemiz Taraf’ta “Başkanlık” yazı dizisinin pazartesi günkü, BDP Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş mülâkatının birinci sayfadaki başlığı: “Başkanlıkta AKP ile uzlaşabiliriz”. Metinde BDP’li siyasetçinin böyle net bir ifadesine rastlamak mümkün değil.
YAMAÇ
Hani bir lâf var: “eskiden yargısız infaz edilirdik, şimdi hiç olmazsa hapse atılıyoruz, buna da şükür!”. Doğru, Türkiye yargısız infaz cehenneminden yargılı mağduriyet cehennemine dönüşüyor. Cumartesi hukuku hiçe sayan yargı mağduriyetlerine karşı ortak bir mücadele alanı oluşturmak içinYargı Mağdurları için Adalet Çağırıcıları (YAMAÇ) kuruldu. Bir nevî adalet izleme, farkındalık yaratma ve kanun koyucuyu reforma teşvik etme oluşumu... Enformel ve hiyerarşisiz YAMAÇ’ın dikkat çeken iki önemli hususiyeti daha var: İlkin farklı çevrelerin mağduriyetlerine ortak bir zemin arayışı ki, bu diğerkâmlık hayatî. İkincisi kamuoyuna malolmuş davalarla yetinmeyecek ve görünmeyen mağduriyetlere de mesai hasredecek olması. Yolu açık olsun, işi çok ve meşakkatli.http://yargimagdurlari.com/
Pınar Selek
Yargı mağduru Pınar’la ilgili Baskın Oran’ın söyledikleri önemli; unutulup gitmesin: “Mısır Çarşısıpatlamasıyla ilgili elime bir mektup ulaştı. Kim olduğu önemli değil, mektupta isim var, kaynağı sağlam. Fakat bunlar bir yana, ben o mektuptaki bilgileri teyit ettim. Şunu söylüyor: ‘Bu patlamada inceleme yapan biriyle tanıştım. İnceledik orada en ufak bir bomba emaresi yoktu, patlama tüp patlamasından kaynaklıydı. Ama bunu millete açıklamadılar, üstünü kapattılar. Çünkü o büfenin sahibi Antepliydi ve o dönemin Tarım Bakanı olan kişiyle hemşeriydiler ve yakın irtibatlıydılar. Tüp olduğunun anlaşılması halinde büfe trilyonlarca ceza ödemek zorunda kalacaktı, bu bakanın araya girmesiyle dava böyle ilerledi’”.
Kadiri mutlak
4 şubat Tayyip Erdoğan: “Topçu Kışlası’nı yapacağız. Kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz.” 27 şubat gazeteler: “İstanbul 2. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı, Koruma Yüksek Kurulu’ndan döndü. Yüksek Kurul’un kararı, nihaî karar sayılıyor.” Var mı ötesi? Var elbet, siz bir de Başkan olduğu günü tasavvur edin.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
24.01.2026
1.03.2022
4.01.2022
18.05.2021
10.05.2021
24.04.2021
24.03.2021
23.02.2021
20.01.2021
12.01.2021