Lale KEMAL
Türkiye'nin makus talihi midir nedir, anlamadım gitti. 35 yıl önceki kanlı darbenin son mimarı da hesap vermeden gitti bu dünyadan çünkü hesap sorabilecek bir siyasi irade, bağımsız bir yargı hiçbir zaman olmadı. Geciken adalet adalet değildir derler ya. O misal oldu 12 Eylül davası da.
Basiretsiz siyasi iradeler yüzünden alışkanlık yapan darbeseverlik, 21'inci yüzyılda, 2007 muhtırası ile -püskürtülse de- hortlayıvermişti. İşte böyle bir arka planla, gazeteci Mehmet Baransu, binlerce sayfalık darbe hazırlığı iddialarını içeren planları yayımlamış, PKK ile mücadelede devletin çok ağır hatalarını gözler önüne sermiş, hepimizin gözlerini yeniden açmıştı. Ne var ki, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında da vurgulandığı üzere, darbe davalarına dair yargı süreci, adil yargılanma hakkı gibi kimi ihlallerle yol kazasına uğradı. Böylece Türkiye, darbelerle geçen makus talihini değiştirerek, yine AB'nin dikkat çektiği gibi demokrasi yolunda ilerleme şansını kendi elleriyle yok etti. Yetmedi, iktidar, askeri vesayetin yerini alıverdi.
Bakalım, savcılığın, “Balyoz darbe planı yoktu.” demeyen ama delil yetersizliği gerekçesiyle sanıklar için beraat veren mahkeme kararının, 7 sanık için bozulması talebi nasıl sonuçlanacak, göreceğiz.
Neticede Baransu, gazetecilik görevini yapmış, olası darbe planı hazırlıklarını ifşa etmiş, gerisi yargıya kalmıştı. Ne acıdır ki bugün Baransu, icra ettiği gazetecilik görevi yüzünden tutuklu ve babasının da feryat ettiği üzere tecrit koşullarında tutuluyor. Kalemime Dokunma Platformu, şimdilik kalemine dokunulmayanların da kaale alması gereken yaşamakta olduğumuz şu tehlikeyi hatırlatıyor:
“Baransu'ya atfedilen suçlar ve tutuklama gerekçesi bütün gazetecileri tehlike altına atıyor. Mehmet Baransu üzerinden bütün gazetecilere gözdağı veriliyor. Yani gazeteciliğin bizzat kendisi yargılanmak, gazeteciler korkutulmak ve sindirilmek isteniyor.” Ben ekleyeyim, bu süreç çoktandır başladı.
Soruyorum, belki de olası bir darbe planı hayata geçseydi kendileri tecrit koşullarına maruz kalabilecek ve artık vekillikleri de yok hükmünde sayılacak milletvekilleri, Baransu için neden harekete geçmiyorlar? Basın örgütleri, sivil toplum kuruluşları; aylık basın raporları, bildiriler yayımlamanın ötesine geçip, Baransu'yu özgürlüğüne kavuşturacak etkin mücadeleyi neden yapmıyorlar?.
Benim bir önerim var; vicdan sahibi isek, demokrasi, hukuk devletini gönülden istiyorsak; suçsuzları cezalandırmak suretiyle suçlarını örten ve örtmeye devam eden, hepimize acılar çektiren ve çektirmeye devam edenleri Strazburg'a AİHM'ye götürelim. Elimizde o kadar çok belge var ki, klasörlere sığmaz.
NOT: Amerikan Boeing yapımı Chinook ağır nakliye helikopterlerinden birinin, VIP amaçlı Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edileceğine dair 30 Haziran tarihli yazıma firmadan bir açıklama geldi. Açıklama, uzun uzun Chinook'ların, askeri koşullarda mükemmel performans gösterdiğine dairdi. Zaten yazımda Chinook'ların performansını sorgulamamış, bu helikopterin VIP amaçlı kullanımının konfor sağlamayacağı ama israf anlamına geleceğini vurgulamıştım. Ancak firmanın, yazımın; “Bir an aklıma geldi, yapımcısı Boeing, Amerikan ordusuna Chinook satmak istedi ama bu program iptal edildi. Demek ki firma, Amerikan ordusuna gerçekleştiremediği satışı Türkiye'de gerçekleştirmiş.” dediğim bölümünden rahatsızlık duyduğu anlaşılıyor. Firma açıklamasında, Amerikan ordusuna bugüne değin 320 Chinook ağır nakliye helikopterini sattığını hatırlatmakla yetiniyor, uzun bir teknik bilgi verdikten sonra. Ben spesifik bir satışın gerçekleşmemiş olmasından bahsediyordum, Amerikan ordusuna satış yapılmamış olmasından değil.
Yazarlar
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları







































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2016
25.06.2016
18.06.2016
11.06.2016
4.02.2016
28.05.2016
14.05.2016
7.02.2016
30.04.2016
24.04.2016