Melih ALTINOK
Paralel örgütlenmeye yönelik soruşturma süreci ciddileştikçe bu yapının diğer alanlardaki organik ilişkileri de belirginleşiyor.
Yargıdaki "gücünün" hevesiyle olsa gerek, ağzını açan gazeteciyi hukuk yoluyla terbiye etmek için savcılıklara sayısız şikâyette bulunan dava adamı Fethullah Gülen yine hareketli. Polisler adına hukuka lanet ediyor. Themis pozlarında hukuk ve adalet ayrımından dem vuruyor.
Görevi süresince bırakın bir haksızlığa karşı durmayı, tebrikleri kabul ederken bile "büyüklerim varken bana laf düşmez" diye karşılayan vekil, gözaltındaki polislerle selfie çektirip atarlanıyor.
Kendisini Meclis kürsüsünden “domuz yiyen Kürt militan” fotoları gösterirken hatırladığımız bir eski bakan yine Çözüm Süreci düşmanlığı hatırlamış olmalı. Bir taşla iki kuş vurayım derken farkında olmadan Cemaatini "tanımlıyor." PKK'ya Ramazan’da operasyon yapılmadığını anımsattıktan sonra bizim neyimiz eksik diyor. Adam haklı!
“Asrın zulmünün” reva görüldüğü propagandası yapılan emniyetçiler nezarethaneden kallavi iftar sofralarının fotoğraflarını geçerken, Cemaat’in yazarları ve seküler ilişikleri “bir lokma bir hırka” edebiyatına sarıyor.
Cemaat’in televizyonları, gözaltındakiler yasa dışı dinleme, casusluk vb. suçlarla değil de, eşleri Kur'an okuyor diye alınmışlar gibi, “mutaassıp aile” vtr’leriyle haberler döşeniyor.
Gazeteleri, dergileri gözaltındaki emniyetçilere yönelik en ufak bir suç iddiasını bile atlamadan çürütmekle meşgul. Çok değil 3 yıl önce darbe davalarını eleştirenlere “durun bakalım iddianameyi bekleyelim” diyen Zaman’ın yayın yönetmeni şimdi sanıklarının peşin peşin suçsuz olduğunu ilan ediyor.
Vakıflarının, üniversitelerinin ışıkları sabahlara kadar sönmüyor. Twitler ikiye katlanıyor...
Fiili müttefikleri de boş durmuyor elbette.
Kürt yemeğidir diye “lahmacun yemeyin” manşetiyle çıkan ırkçı Türk Solu dergisinin gözaltındaki emniyetçilere destek mesajları, Cemaatin İngilizce gazetesinin yönetmenince çoğaltılıyor.
Çözüm Süreci’ne dair tek bir desteğini işitmediğimiz CHP'nin "Kürt kökenli" yöneticisi, Paralel Yapının çözülmesinden telaşlanıp adliye koridorlarında Cemaat şova katılıyor.
HDP'nin köşk adayı işi gücü bırakmış, bölgede seçilmiş siyasilere plastik kelepçe takan, Çözüm Sürecini baltalamaya çalışan paralel yapıdan "mağdur" çıkartmaya uğraşıyor…
Elbette bu arınma süreci yalnızca paralel yapı, Cemaat ya da bunlarla stratejik olarak yan yana duranlarla sınırlı değil.
Örneğin kimilerinin derdi de paralel yapının ortalığa saçılan kirli çamaşırlarıyla, iktidardaki partiye siyasi husumetinin körelttiği demokratlığının üstünü örtmek. Sanki 12 Eylül Referandumunda oylanan bürokratik vesayetmiş, o oylama AYM'ye bireysel başvuru hakkı ve darbecilerin yargılanmasını sağlamamış gibi "hayır-boykot derken vardı bir bildiğimiz" diye söyleniyorlar.
Yıllardır Cemaat çevrelerinin ülkedeki asıl tehlike olduğunu söyleyen, "dokunan yanar"ı motto haline getiren cenah ise adım adım yiyin birbirinizi noktasına savrulmakta. İçlerinde, kişisel hesaplarını bir kenara koyup hakkaniyetli davrananlar da yok değil. Ne var ki çoğunluğu enerjisini, sillesini yedikleri bu yapıya değil kendileri ile birlikte "ayılmadığı" için siyasal iktidarı eleştiriye vakfetmiş durumda. Ancak bu eleştirileri yaparken, hükümetin, o dönemde kriminal bir iz bırakmadan dini bir cemaat görüntüsü çizen insanları hangi sebeple devletten tasfiye edebileceğine dair demokrasi sınırlarında bir teori ortaya koyamıyorlar. Yani yanlışın bir başka yanlışla düzeltilebileceğini söyleyip aslında dün de doğru bir noktada durmadıklarını açık ediyorlar. E o gün sizlerin kanaatinden başka delil yoktu. Bugün ise var ve gereken hukuki yaptırım devreye sokuluyor işte; niye desteğiniz bu denli ürkek?
Evet, paralel yapı deşifre olup çözülürken sergilenen performansların bir kısmı şimdilik bunlar. Kuşkusuz adına ve cephesine bakmaksızın sivil siyasetin safında duran ve kimi zaman bu genel ilkeden ötürü bazı önemli ayrıntıları tali sayma hatasına düşen bizler için de söylenecekler vardır. İlerleyen günlerde bu sütunda onları da okuyacağınızdan şüpheniz olmasın.
Yazarlar
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
















































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.06.2022
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019