Mustafa PAÇAL
Bu yaşıma gelene kadar şubat ayında +20 derecelik bir hava sıcaklığı görmemiştim. İklim bilimciler bu durumu iklim değişikliğine bağlı nedenler üzerinden açıklıyorlar. Bence de öyle.
Neyse, her ne kadar iklim değişikliğinin etkileri görülmüş, kış ile bahar birbirine karışmış olsa da bile, baharın müjdecisi olan cemreler de düşmeye başladı. Ağaçlar kandırılmış olsa bile, erkenden çiçeklerini açarak, en güzel görüntüleriyle birbirlerine nispet yaparcasına arz-ı endam ettiler.
Şimdi mart ayına girdik. Tüm aylar içersinde hava koşulları bakımından nasıl geçeceği “iklim toto” oynanacak aylardan olduğu biliniyor. İsteğimiz, serin ve çok yağışlı bir şekilde geçmesidir. Nedeni ise; bir, önce kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız --ki bunu bol yağışlarla aşabiliriz. İki, çok soğuk geçmesin --ki ev içi başta ısınma harcamaları olmak üzere aile bütçelerine destek olsun.
Evet, mevsim olarak her ne kadar kıştan çıkıyorsak bile siyasi ve ekonomik bakımdan ters orantılı olarak kış mevsiminde çıkacak işaretler şimdilik gözükmüyor.
Ekonomide büyüme oranı yüzde 4 öngörülmüş olsa da bu orandan aşağı doğru revize edilmesine devam ediliyor. Yüzde 3’lük bir ekonomik büyüme oranının yakalanması daha şimdiden başarılı olarak görülmeli diye düşünüyorum.
Yıllık enflasyon oranlarında ekonomi yönetiminin tahminleriyle gerçekleşen enflasyon artışları arasında ciddi ıskalama farklarından kaynaklanan sorunları bir yana koyarsak, bu yıl en iyimser tahminler bile enflasyonun yüzde 7’nin üzerinde olacağını öngörülüyor. Benim öngörüm siyasi gerginliğin, seçimlerin ve küresel gelişmelerin bu yıl ekonomi üzerinde olumsuz etkilerinin de olabileceğine inanarak enflasyonun yüzde 8-9 bandında olacağı yönünde.
İşsizlik oranlarında bu yıl için geçen yıldan farklı iyileşmeler düşünmemekle beraber büyüme oranı çerçevesinde baktığımızda daha fazla iyimser olmanın nedenleri gözükmüyor. Hatta işsizlik oranlarında yukarıya doğru artışların olacağı beklenmeli. Bu görüşümü destekleyen göstergelerden biri büyüme oranlarında beklenen düşüşler olduğu kadar, tüketici güven endeksi oranlarında aşağı yönlü inişlerin olması ve bunun ekonomide yaratacağı durgunluk etkileri.
Diğer yandan ise Venezuela ve Tayland’da sürmekte olan hükümet karşıtı protesto gösterilerinin yanı sıra son olarak Ukrayna’da hükümet değişikliğine neden olan protestolar ve bunun sonucu gerek ekonomik ve gerekse siyasi istikrarsızlığın öngörülememesi ortada iken, Rusya’nın Kırım’a asker çıkarması sonrası Putin’in geri adım atması, bu toplumsal ve siyasi gelişmelerin öncelikle dünya borsaları ve döviz kurları üzerinde yaratmış olduğu olumsuz etki, bu yıl için dünya ekonomisinde zaten var olan negatif öngörülerin daha da pekişmesine hatta kötümserleşmesine neden oldu.
Son olarak Fed toplantı tutanakları ile tahvil alımlarının önümüzdeki aylarda devam edeceğini açıklanması ve Avrupa Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararı ve finans piyasaları açısından sıkılaştırılmış bir para politikası dönemine girildiğine de baktığımızda, küresel ekonomik etkilerin bizim gibi ekonomiler üzerinde yaratacağı kırılganlığı daha iyi görebiliriz.
Türkiye ekonomisinin, tüm bu gelişmelerden kuşkusuz olumsuz etkilenecek özelliklere sahip bir ekonomi olmanın yanı sıra, ayrıca siyasi ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak ilave riskleri daha var.
17 Aralık operasyonu Türkiye’yi öyle bir hâle getirdi ki, Başbakan rüşvet ve yolsuzlukların üzerine gideceği yerde, tam aksine bunların önlenmesi için internet, HSYK ve Yargı ve Emniyet’te yarattığı tahribat ile ülkeyi adeta sıkıyönetim altına aldı.
Türkiye bu gelişmelerin yarattığı gerilim ve kutuplaşma üzerinden bir seçim trafiği içine giriyor. Bu trafikten nasıl çıkacağı ise şimdilik bilinmiyor.
Ancak bunun ekonomi için bilinen yanı, bu süreçte ekonomik göstergelerin sonuç olarak eksi yönde olacağıdır.
Ayrıca siyasi gelişmelerin istihdam ve işsizlik başta olmak üzere sosyal göstergeleri de aynı oranda bozacağı beklenmelidir.
Yazarlar
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları












































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
26.01.2026
12.01.2026
3.01.2026
28.12.2025
21.12.2025
13.12.2025
6.12.2025
1.12.2025
17.11.2025