RAGIP DURAN
Coronavirus dünyada 7 milyon insana bulaşıp 400 binden fazla hastanın ölümüne neden olurken, toplumun bütün sektörlerini etkiledi. Gazetecilik faaliyeti de bu olumsuzluktan payına düşeni aldı. ABD’de başlayıp daha sonra bütün ülkelere sıçrayan ırkçılığa ve polis şiddetine karşı protestolar da özellikle ABD medyasında önemli değişikliklere yol açtı.
Amerika’nın hatta Batı dünyasının en büyük gazetesi sayılan New York Times (7.4 milyon paralı online abonesi var), George Floyd’ın öldürülmesinin ardından, serbest kürsü (Op-ed) sayfasında Cumhuriyetçi bir senatörün ‘Orduyu gönderin bunların üzerine’’ başlıklı makalesini yayınladığı için karıştı. Önce çalışanlar böyle bir yazının yayınlanmasına karşı çıktı. Ardından yönetim, yazının aceleye gelerek ve standartlara uymadan sayfaya girdiğini açıkladı. Daha sonra da, yazıyı okumamış olduğunu itiraf eden bölüm şefi editör istifa etti. Trump, istifa eden editörü ve makale yazarını kutladı ama NYTimes yönetimi Başkan’a gerekli cevabı verdi.
Gazete bu olay üzerine, Serbest Kürsü’nün editoryal politikasının gözden geçirileceğini duyurdu ve bu bölümün yöneticilerini değiştirdi.
ABD’de ikinci büyük olay, 15 yıllık kadın dergisi Refinery29’da yaşandı. Derginin kurucu Genel Yayın Yönetmeni Christene Barberich, sosyal medyada başta çok sayıda dergi çalışanı siyah kadının ve diğer kadınların Refinery29’da ayrımcılığına uğradıklarını yazmaları üzerine istifa ettiğini açıklamak zorunda kaldı.
Üçüncü hadise: ‘’Bon Appétit’’ yemek dergisinin yazı işleri müdürü Adam Rapoport da, Twitter hesabında ‘’ırkçılığa duyarsız’’ giysili bir fotoğrafını yayınladıktan sonra gelen tepkiler üzerine istifa etti.
ABD’de meslek onuruna yakışan bu istifalar, Türkiye’de de geleneğin bir parçası olsa, 2-3 medya kuruluşunun dışında, görevini sürdürebilecek yönetici kalmaz herhalde.
TV dünyasından iki haber: Polis şiddetini olumlu gösteren Cops (Polisler) TV dizisi, gelen şikayetlerin yoğunluğu üzerine 32 yıllık tarihine son verdi.
HBO sinema platformu, ‘’Rüzgar Gibi Geçti’’ filmini ‘’ırkçı önyargılar yaydığı’’ için yayından kaldırdı.
Bu beş olay, doğrudan Black Lives Matters hareketinin medya dünyasındaki olumlu ilk sonuçları olarak kayda geçti. Irkçılığa ve polis şiddetine karşı yaygınlaşan hareket, bir eyalette Emniyet Müdürlüğünün olduğu gibi ilga edilmesini sağlarken, başka bir çok eyalette de polise ayrılan bütçenin azaltılıp bu paranın yoksul siyah topluluklara verilmesi talebini gündeme getirdi.
Kitlesel protestolar, sadece ABD’de değil neredeyse bütün dünyada ırkçılık konusunda ciddi bir bilinçlenme dalgası yarattı. Farkındalık önem kazandı.
Özellikle Batı Avrupa’daki sosyologlar, felsefeciler, siyasal bilimciler ve bazı gazeteciler, ırkçılık ve polis şiddeti ile kapitalizm arasındaki organik bağları gündeme getiriyor. George Floyd’un öldürülmesi ve ardından yükselen protestolar, ki Amerika’da buna ‘’İsyan’’ diyorlar, esas olarak olumlu yeni düşünce ve uygulama ufukları açtı bir çok çevrede. Çarşamba günü Washington Post’da yayınlanan bir yazı bu gerçeği şu başlıkla ifade ediyordu: ‘’Beyaz liberaller, bir zamanlar radikal gibi görünen fikirleri benimsiyor’’.
ABD’deki biri siyah diğerleri beyaz meslekdaşlarımla yaptığım görüşmelerde hepsi de ırkçılık ve polis şiddeti konusunu artık çok daha iyi kavradıklarını söyledi. Dahası, gerek mevcut protestoları haberleştirirken gerekse günlük iş ilişkilerinde siyah ve latinolara artık eskisinden farklı yaklaştıklarını bizzat yaşayarak anladıklarını ifade edenler oldu.
Irkçılık ve polis şiddeti her ne kadar doğrudan mevcut siyasi-ekonomik mekanizma/sistem ile birebir bağlantılı olsa da, kitlesel protestoların devlet nezdinde de yankı bulması ve yönetimi çok derin olmasa da bazı reformlar gerçekleştirmek zorunda bırakması olumlu bir gelişme.
Ben mesela hatırlıyorum, 2000 yılında Massachusetts eyaletinde idim. Eyaletin siyah nüfusu oranı yüzde 19 idi. Eyaletin Maliye Bakanlığı, işyerlerinde yüzde 19 ve üstü oranda siyah çalışan istihdam eden şirketlere, belirli oranlarda vergi indirimi getiriyordu. Tek başına ırkçılığı önleyebilecek bir girişim olmasa da, ırk adaletsizliğine karşı çıkmak için iyi bir başlangıç olarak kabul edilebilir.
Bütün dünya, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı mücadele etmek için henüz uzun, ince ve zor bir yolun başında.
Yazarlar
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları











































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.03.2021
11.03.2021
2.03.2021
12.02.2021
25.01.2021
18.01.2021
15.01.2021
11.01.2021
4.01.2021
31.12.2020