Şahin ALPAY
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, 30 Ekim 2014 günü ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK’da (Kırmızı Kitap olarak da anılan) Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB) yenilenmesi ve Hizmet Hareketi’nin “illegal iç ve dış yapılanma” tanımıyla “tehdit” olarak belgeye girmesi için düğmeye basıldı.
Yeni MGSB, MGK’da onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi için hükümete gönderilecek. 28 Şubat döneminde “irtica”yla mücadele için kurulan “Batı Çalışma Grubu”na benzer bir “Gülen Çalışma Grubu” kurulacak. Hizmet Hareketi’nin “yurtiçi ve dışındaki okulları Milli Eğitim Bakanlığı’nca mercek altına alınacak.” (1 Kasım 2014)
Son iki günde gazetelere yansıyan haberlere göre ise MGK toplantısında hükümet kanadı Hizmet’in “tehdit” ilan edilmesini isteyince, asker kanadı bunu desteklemekle kalmadı, bütün cemaatlerin aynı kapsama alınmasını talep etti. Talep, ittifakla benimsendi. Hükümete yakın Sabah gazetesinin istihbarat şefi, bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, MGK’da sivil asker ittifakıyla alınan kararı şöyle ifade etti: “Süleymancı, Menzilci, Nakşi, İsmailağa ve İskenderpaşa cemaati, aklınıza gelecek en ufak cemaate izin verilmeyecek…” Yani bundan böyle, tıpkı 28 Şubat 1997 MGK kararıyla yapıldığı gibi, “irtica” adı altında inanç özgürlüğüyle mücadele yeniden başlıyor.
Başından beri Erdoğan yönetiminin Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını örtbas etmek için, bunun sorumluluğunu Hizmet Hareketi’ne yüklemeye çalışmasının nedenleri gayet iyi görülüyordu. Böylelikle bir taşla iki kuş vurulacaktı: Hem yolsuzlukların ve hukuksuzlukların örtbas edilmesi için askeri vesayet yanlılarının (dönemin başbakanının talimatlarıyla soruşturulduğu ortada olan) askeri darbe girişimleri davalarının kapatılmasını sağlamak amacıyla geliştirdikleri “Fethullahçı kumpas” iddiasından yararlanılacak; hem de (askerin yeniden siyasi rol üstlenmesi pahasına da olsa) askeri vesayetçilerle ittifakın kapısı açılacaktı. Son MGK kararı, bu kapının ardına kadar açıldığına işaret ediyor.
Umarım bu gelişmeler, Erdoğan yönetiminin ideolojik karakterinin “İslamcılık” olduğuna dair iddiaların geçersizliğinin, yaptığı hukuk ihlallerinin hesabını vermekten kurtulmak için iktidarını sürdürmekten başka bir kaygısı olmadığının, bu amaçla her yola başvurabileceğinin, bu yolda Kemalizm’e de, Kemalistlere de sarılabileceğinin anlaşılmasına yardımcı olur. (Kemalistler bu iktidara sarılır mı? Tabii o ayrı bir konu...)
Şurası muhakkak: Balyoz ve Ergenekon davaları gibi 17-25 Aralık soruşturmalarının da, amirlerinden değil Fethullah Gülen’den talimat alan yargı ve emniyet mensuplarınca yürütüldüğüne dair iddialar mahkemelerce sabit bulunmadığı, iddialar inanç temelli bir sivil toplum hareketi olan Hizmet’e karşı cadı avına dayanak yapıldığı sürece “Fethullahçı kumpas” teorisi (Yargıtay eski başkanı Sami Selçuk’un ifadesiyle) “safsata” olarak kalmaya mahkûm.
Hizmet’in kurulmalarına önayak olduğu, ülkeye ve dünyaya yayılan okulların “milli güvenliğe tehdit” ilan edilmesine gelince: Ben yaklaşık son 20 yılda bu okulların sadece ülkeye değil, Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarına yayılanlarının birçoğunu görmek fırsatını buldum. Bilim temelli eğitim veren, İngilizce ve Türkçe öğrenilen bu okullar, bulundukları bütün ülkelerde veliler tarafından en iyi okullar arasında görülmekte; Türkiye’nin ülkeyi dünyaya, dünyayı ülkeye tanıtan; dünyayla barış köprüleri kurmasını sağlayan “yumuşak gücü”nün çok önemli unsurları. Okulların “milli güvenliğe tehdit” ilan edilmesi ise irticanın ta kendisi.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.06.2023
21.12.2020
6.02.2020
18.11.2020
30.09.2020
24.09.2020
20.07.2020
8.05.2020
29.04.2020
21.04.2020