Şahin ALPAY
Haluk Özdalga, eski ve yakın bir arkadaşımdır. Tanışmamız şöyle olmuştu: 1984 senesiydi ve ben Cumhuriyet’te kitap sayfası hazırlıyordum.
Bir gün Hil (şimdi Pandora) yayınlarının sahibi Hüseyin Sönmez aradı: “Abi, bana getirilen sosyal demokrasi üzerine bir kitap metni var. Lütfen bir göz atıp, yayınlanmaya değer mi söyleyebilir misin?” Kitabı okuyunca Hüseyin’i aradım: “Mükemmel bir kitap. Lütfen Haluk Özdalga’yla beni tanıştır...” dedim. “Çağdaş Sosyal Demokrasinin Oluşumu: İsveç ve Alman Sosyal Demokratları” başlıklı kitap o yıl basıldı. Yaklaşık otuz yıldır, Özdalga ile Türkiye’de siyasete bakışımız ortak bir liberal sosyal demokrat anlayışa dayandı. Temel farkımız, onun hep aktif siyasetin içinde olması, benim ise siyasete akademisyen ve gazete yorumcusu olarak bakmayı tercih etmem oldu.
Türkiye’de mühendislerin siyasete merakı bilinen bir eğilimdir. Özdalga da ODTÜ mezunu bir yüksek inşaat mühendisidir. Siyasete 1970’lerde Ankara’da sosyal demokratların toplandığı Toplumcu Düşün ve Sosyal Demokrat Ufuk adlı dergilerin editörlüğünü yaparak adım attı. Bülent Ecevit’in davetiyle 1981’den itibaren Demokratik Sol Parti’nin kuruluş çalışmalarına katıldı, 1985’ten 1989’a kadar genel başkan yardımcılığı yaptı. Ecevit, onu kendinden sonra partiyi teslim edeceği kişi olarak görüyordu. Ne var ki Özdalga, DSP’nin ne demokrat, ne sol ne de parti olabildiğini görünce Ecevit’i eleştirmeye başladı ve genel başkan yardımcılığından ayrıldı. 1990’da ihraç istemiyle disiplin kuruluna verilince de partiden istifa etti.
1992’de yeniden açılan CHP’ye katıldı. 1993–2003 arasında ilçe ve il yöneticiliği, Parti Meclisi ve MYK üyeliği yaptı. 1993’te yollarımız, kısa bir süre genel başkan ve parti grubu danışmanlığı yaptığım CHP’de kesişti. Ben 8 ay sonra medyaya döndüm. Özdalga ise Deniz Baykal’ın öncelikle askeri vesayeti teşviki, Kürt sorununda inkârcılığı ve başörtü yasağını desteklemesi nedenleriyle on yıl dayandıktan sonra umudunu keserek partiden istifa etti. DSP ve CHP’de geçirdiği yılların değerlendirmesini “Kötü Yönetilen Türkiye: Örnek Vaka DSP” (2005) adlı kitapta yaptı.
2007’de bizzat Tayyip Erdoğan’dan aldığı davetle ve sosyal demokrat kimliğiyle AKP’ye katıldı, Ankara milletvekili seçildi. 2011’de tekrar seçildi. İktidarda işlerin sarpa sardığını ilk görenlerden biri oldu. İşler 17 / 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının örtbas edilmesine kadar varınca eleştirilerini yüksek sesle dile getirdi. Tıpkı DSP’de olduğu gibi, ihraç istemiyle disiplin kuruluna verilince istifa etti.
Özdalga, geçen ay, sosyal demokrat gözüyle Türkiye’de siyasete bakışını içeren, çoğu ilk kez yayımlanan makalelerini “Çoğulcu Toplum ve Demokrasi” (Bencekitap, 2015) adlı üçüncü kitabında topladı. AKP milletvekili olarak geçirdiği 8 yıldan sonra AKP iktidarı hakkında vardığı sonuçları ifade eden kimi satırlarını buraya aktarıyorum:
“Şimdi tek adam egemenliğine dayalı ve demokratik laik hukuk devletiyle bağdaşmayan bir ‘inşa dönemi’ içindeyiz. Bir başka ifadeyle, rejimin serbest düşüşü henüz dibe vurmuş değil… Kürt sorunu artık kalmadı diyen ve yeni inkârcılık siyaseti izleyen AKP, reform sürecini yıllar önce dondurdu… AB üyeliği Türkiye’nin 50 – 60 yıllık bir hedefi olmaktan çok, yüzyıllardır süren bir yürüyüşün yönünü ifade eder. Şimdi o istikamete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ideolojik dünyasında yer olmadığı ortaya çıktı… Suriye’de askeri müdahaleyle rejim değişikliği politikası izlendi. Bu akıl dışı siyaset, Türkiye’yi bölgedeki hesaplaşmaların önemli hedeflerinden biri haline getirdi. Üst üste yapılan yanlışlar nedeniyle bölgede dost ülke kalmadı…”
Özdalga’nın DSP, CHP’den AKP’ye uzanan siyaset serüveni, Türkiye’de sosyal demokrasinin niçin olamadığının bence en açık göstergelerinden biri.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.06.2023
21.12.2020
6.02.2020
18.11.2020
30.09.2020
24.09.2020
20.07.2020
8.05.2020
29.04.2020
21.04.2020