Ali Türer
Meclis başkanı “Devletin milleti olmaz, milletin devleti olur” demiş. Absürt ifade bu, çünkü yine devletin tek bir milletten oluştuğunu söylemiş olursun. Devletin milleti olmaz, dedikten sonra milletlerin devleti olur, deseydi, bunun bir anlamı olurdu şüphesiz.
Devletin dini olmaz ise, milleti olur mu diye bir soruyu, izin verin, bir zamanlar “Bütün ülkelerin işçileri birleşin” diye her duvara yazmış, “Bütün halklar kardeştir” diye her meydan da bağırmış eski dostlara sorayım. “Andımız okullarda okunsun” cephesinde MHP ile birlikte saf tutan milliyetçi laiklere sorayım.
Bir din ile tanımlamayı laiklik anlayışınıza ters buluyorsunuz da, aynı akıl ile devleti bir millet ile adlandırmayı nasıl içinize sindiriyorsunuz. Devletin dini olmaz, milliyeti olur, öyle mi? Toplumsal hareketliliğin olağanüstü arttığı, insanların topluca sınırları aşıp kendilerine yeni yerleşmeler aradıkları şu post modern süreçte, devleti bir milletin mensuplarından oluşturacaksınız, diğerleri taş mı yesin? Bunun mantığa gelir yanı var mı?
Modernleşme sürecinde ortaya çıkan ulus devlet ile post modern sürece tepki olarak gelişen ulus devlet arayışının aynı şey olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yüz yıllık Cumhuriyet tarihinde okullarda okutulan “Andımız” ile Kürtleri Türkleştirilebildiniz mi? Suriye’den gelenleri bu yolla Türkleştirebilecek misiniz?
Doğruyum, çalışkanım, küçüklerimi severim, büyüklerimi sayarım, neden, Türk’üm de ondan. Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz? İyi de ahlak dediğin bende olur, Müslüman değilsen ahlaksızsın, deyince İslamcı, niye karşı çıkıyorsunuz ona. Onunki bencillik de sizin ki değil mi?
Yolsuzluk diz boyu bu nasıl doğruluk, gençler işsiz, her gün kadınlar en yakıları tarafından öldürülüyor, ülkede adalet yerlerde sürünüyor, nerede kaldı sevgi saygı. Andımızın bu işe bir faydası oldu mu yıllardır?
Doğuda Türkçeyi doğru dürüst konuşmayı beceremeyen Kürt çocuğuna Türküm, doğruyum, çalışkanım dedirteceksin, varlığını zorla Türk varlığına armağan ettireceksin. Vicdanı olan söylesin, bir insan, insana yapar mı bunu? Zulüm, işkence değil de nedir bu? Senin çocuğuna yapılsa ne tepki verirdin.
Sonra sıkılmadan, bu çocuğun annesinin babasının gözünün içine bakacaksın “Kürt sorununu mecliste biz çözeriz, oyunu bize ver” diyeceksin, onlar da sana oy verecekler öyle mi? Kürtlerden neden oy alamadığın belli değil mi?
Tam da mecliste HDP milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının HDP'yi kapatmak için Anayasa Mahkemesi'nde dava açtığı günün öncesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın itirazı sonucu AKP atamaları ile yeniden düzenlenmiş Danıştay okullarda “andımızın” okutulmasını engelleyecek bir karar alıyor. Ekonomideki olumsuz gidiş ile birlikte, halktan AKP ye tepkinin yükselmeye başladığı bir dönemde bu kararın çıkması bir rastlantı mı?
AKP andımız üzerinden millet ittifakı içinde yeni bir tartışma başlattı, muhalefet içindeki fay hatları böylece görünür hale geldi. Üstelik aslına rucu etmek bakımından bazılarına bir tür ayar da vermiş oldu. Muhalefetin hiç değilse bir kısmını Milliyetçi çizgide tuttu, daha ne olsun. Kürt halkı da aslında değişen bir şey olmadığını bir kez daha görmüş oldu, kime yaradı bu.
Deva Partisi İstanbul İl başkanı, Andımız cephesinin direncini “Hayvani ihtiyaç” olarak açıkladı, sonra tepkiler üzerine istifa etti. Kullandığı ifade itici, kabul! Bu kesimin hayvani iç güdüler ile hareket ettiğini iddia etmek de hayvanlara haksızlık olur doğrusu. Hiçbir hayvanın, hem cinsi değil diye bir canlının yaşama hakkını elinden aldığı görülmemiştir. Bunu sadece insan yapar. Cahillik, ilkellik bu! Sakallı Celal'in dediği gibi, bu kadar cehalet ancak tahsil ile mümkün olur sonuçta.
Bir de bu süreçte, Sağcı/Solcu ayrımının giderek yapay hale geldiğine tanık oluyoruz. Sağcı, mütedeyyin diye düşündüğünüz kimi insanlar; dinin siyasal çıkarlara alet edildiğini gördükçe siyasal İslamcılığı karşılarına alıyorlar, laikliğin aynı zamanda inanmama özgürlüğü olduğunu kabul ediyorlar. Hangi inançtan, hangi etnik kökenden gelirse gelsin, barış ve huzur içinde bir yaşam için, insanların, ortak demokratik ilkeler etrafında, bir araya gelmesini sosyal demokrat, sosyalist, sol liberal aydınlar kadar savunur hale geliyorlar.
Örnek mi istiyorsunuz, üzerindeki baskılar üzerine "Doktora tez danışmanlıklarımı Cübbeli ile Sakarya'daki tacizci Nurullah'a devrettim" diyerek Türkiye’den çekip giden ilahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Öztürk. 25 kişinin saldırısına rağmen çıkıp Halk TV’de program yapan Levent Gütekin. Bu örnekler insana umut veriyor.
Demem o ki hayat hiç de beklendiği gibi akmıyor. İlerici demokrat diye düşündüklerin Milliyetçi olup çıkıyor, seni hayal kırıklığına uğratıyor, mütedeyyin diye bildiklerin bir bakıyorsun demokrasi mücadelesinde saf tutuyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
23.11.2025
15.11.2025
6.09.2025
18.07.2025
12.06.2025
22.12.2024
3.12.2024
26.09.2024
2.09.2024
5.08.2024