İlhami IŞIK
Kürtler ne yapacak!
5.02.2022
725
"Sandık yaklaştıkça Kürtlerin ne yapacağı daha çok tartışılacak. Kürtlerin ne yapacağını bekleyip göreceğiz. Yine de Kürtlere ne yapıldığı ve Kürtlere ne söylendiğiyle yakından alakalı olduğunu hatırda tutmak gerekir’’. Diyerek son veriyor, sevgili Vahap Coşkun son yazısında. ‘’HDP kapatılmalıdır diyen bir muhalefet, bu ülkeye iktidardan fazla bir özgürlük sunabilir mi?’’ adlı yazı da Coşkun, çok kıymetli başka da tespitlerde de bulunuyor ama bana kalırsa, sadece yazının başlığı, bile Türkiye siyaset gündeminin bir numaralı konusu olmaya aday.
Önce Kürtler ne yapacak sorusuna dair kendi fikirlerimi paylaşmak isterim. Kürtleri siyasete bağlayan iki temel fay hattından birincisi etnik var oluş nedenselliği ve beraberinde getirdiği soru ve sorunlardır; ikincisi ise, inanca dayalı Müslüman kimliğidir. Özellikle son dönem ekonomi politikalar yüzünden bu fay hatlarına bir üçüncüsünü eklemeliyiz ki o da iktisadi hayatın artık dayanılmaz boyutlara ulaşmış olan ağır ve bezdirici baskısıdır. Bilindiği gibi Kürtlerin öyle elle tutulur bir sanayisi yoktur. Ekonomik hayatın tüm girdi ve çıktıları ticaret esasına göre biçim alıyor ve ticarette sıcak paraya ancak ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla para politikasındaki sapmalar veya yanlış kararlar,Türkiye de herkesten çok Kürtleri ve hayati geçim kaynaklarını etkiliyor.
Etnik kimlik meselesinde, siyaseten, Kürtler kısmi olarak ayrışmış bir görüntü sergiliyor olsalar bile, aradaki geçişler pek büyük engellerle karşılaşmıyor. Dolayısıyla etnik kimlik ve bundan doğan talepler konusunda Kürtleri yekpare bir blok olarak düşünmek pek yanlış olmaz.
Kürtlerin Müslüman kimliği öyle sanıldığı gibi nasçı, dogmatik bir seyir izlemiyor. Kimi küçük radikal, selefi gurupları bir tarafa koyarsak, Kürtlerin kahir ekseriyetinin Müslüman kimliği demokrat ve liberal bir anlayış üstüne bina edilmiştir. Kimi sert kuralların kaynağında sadece inanç olgusu yatmaz. O sert kuralların bir başka beslenme kaynağı gelenekten ileri gelen aşiret sosyolojisidir.
Özellikle AK Parti’nin MHP ile kurduğu ilişki ve bunun sonucu olarak şekillenen cumhur ittifakı ve bu ittifakın siyasi ve ekonomik uygulamaları, Kürtlerin hem seküler hem de dindar kesimlerini çok ciddi şekil de olumsuz olarak etkiliyor. Özellikle Kürtlerin dindarlığı ile Türk milliyetçiliği arasında bir geçiş, bir köprü kurmak neredeyse imkânsız. İşte bu imkânsız hal, Cumhur ittifakının etkisini Kürtler nezdinde, güneşe maruz kalmış kar misali etkiliyor ve eritiyor.
Açık ki Kürtler seçim dönemin de önlerine konulan Türk milliyetçiliği sosuna bandırılmış hiçbir çözüm ve öneriye sıcak bakmayacaktır. Nitekim eriyen AK Parti oylarının Kürtler ilgili bölümü belirsizlik taşımıyor. AK Parti ile yollarını ayıran Kürtler, kararlı biçimde tercih yaparak, muhalefet partileri saflarına geçiyor. Bu vaziyet bile, Kürtler için siyasi tavır ve siyaset etme biçimlerinin ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlatıyor.
Sevgili Vahap Coşkun'unun kendi yazısına konu ettiği başlığa gelince , burada söylenecek en değerli şey, HDP’nin HDP’li olsun olmasın, HDP’nin bütün Kürtler için bir önem taşıdığı gerçeğidir. Hiçbir Kürt HDP’li Olsun, olmasın, HDP’ kapatılmasını arzu etmez. Ben de etmiyorum. HDP’yi kapatmak bütün Kürtlerin kalbini kırmak anlamına gelir. Ben de kalbimin kırıldığını hissederim. Bir kere HDP’yi kapatmak hiçbir çözüm üretmez. Diğer kapatmalarda bu politika test edildi ve hiçbir siyasi sonuç doğurmadı. Bu kez de doğurmayacak ve çok daha kötü şeylerin zemini hazırlayacak. Her şeyi bir tarafa bıraksak ve sadece insani özellikler açısından meseleye baksak bile, HDP’yi kapatmak, hileli bir davranıştır. Oyunun kurallarına hile karıştırmaktır. Böyle bir siyasette mertlikten söz edilemez.
Daha da vahimi, bu dürüst olmayan siyasete, Muhalefetin özellikle de Millet İttifakının alet olmasıdır. HDP’nin kapatılmasına katkıda bulunan bir muhalefet, hiçbir surette Kürtlerden itibar görmez. HDP’nin kapatılmasına seyirci kalan, suskun kalmayı tercih eden bir muhalefet de Kürtlerden hiçbir şey alamaz.
Yazarlar
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları














































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
1.12.2025
25.10.2025
28.09.2025
14.09.2025
9.09.2025
1.09.2025
23.08.2025
10.08.2025
23.07.2025