Lale KEMAL
Başbakan Davutoğlu, kendi iktidarları döneminde saldırı helikopteri, top, tank, tüfek hepsinin yerli imkânlarla üretildiğini, bu ülkenin ilk yerli savaş uçağının da 2023’te hazır olacağı iddiasını seçim meydanlarına taşıyor.
Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerine günler kala, Türkiye’nin ilk yerli ticari uçağının 2019’da havada olacağını ilan etti. Yabancı ülke lisansıyla Türkiye’de otomobilleri montajlayan ‘baba’ firmalar, bir babayiğitlik yapıp yerli otomobil için kolları bile sıvamazken yerli ticari uçak nasıl üretilecek göreceğiz.
Davutoğlu’nun, seçim meydanlarında yaptığı, buram buram propaganda kokan iddialarının aksine Türkiye, saldırı helikopteri, top, tank tüfek gibi silahları salt yerli imkânlarıyla üretmiyor, bu silah türlerinin önde gelen yabancı üreticilerinden teknoloji desteği alıyor.
Ayrıca vurgulamakta yarar var. Bugünün dünyasında silah devleri de en kritik teknolojiler -elektronik savaş sistemleri gibi- dışındaki silah parçalarını ithal ediyorlar. Yani ülkeler artık silah tedarikinde dışa bağımlılığı tamamen sonlandırma gibi politikaları çoktan geride bıraktı. Zira bu politikanın, ne ekonomiye katma değer getirisi var ne de ihracat potansiyeli sağlıyor. Ama AKP eskinin politikalarını, yoğun bir milliyetçilik söylemiyle gelecek için vaat ediyor.
Türkiye’nin, çok uzak bir zaman diliminde değil 2004 yılında daha silah üretiminde dışa bağımlılığı yüzde 80’lerin üzerindeyken bugün, örneğin, füze gibi sistemleri yabancı destekli de olsa üretiyor olmasını göreceli olumlu bir gelişme olarak da not etmek lazım.
Ama keşke Türkiye, Davutoğlu’nun iddia ettiği gibi, örneğin, bugün semalarında uçurduğu saldırı helikopterinin kritik bölümlerini üretebilme kabiliyetine erişmiş olsaydı, gurur duyardık. İktidarın, yerli imkânlarla yaptığını iddia ettiği saldırı helikopteri, İtalyan Agusta Westland firması ile ortaklaşa üretiliyor. Diğer bir deyişle, İtalyan yapımı saldırı helikopteri, Türkiye’nin kendi şartlarına özgü konfigürasyona dönüştürülüyor ve bazı parçaları yerli firmalarca üretilip helikoptere monte edilip uçar hale getiriliyor. Bu projenin bir hayli tartışmalı arka planı ise uzun bir yazı konusu olur.
Türk savunma sanayiinin, elektronik savaş gibi kritik teknolojiler gerektiren sistemleri kendi imkânlarıyla üretebilecek kapasiteye ulaşabilmesi için önünde ancak kararlı politikalarla gerçekleşebilecek zorlu ve uzun bir yol var.
Diğer yandan, yıllarca silahları yurtdışından hazır alan TSK da artık kimi sistemlerinin yerli üretimine önem veriyor. Bu nedenle de, yerli imkânlarla üretilmeye çalışılan Anka insansız hava aracı ya da temel eğitim uçağı gibi askeri araç ve uçakların zamanında teslim edilmeyişinden yakınıyor. Nitekim, TAI’nin yerli olarak geliştirmeye çalıştığı Hürkuş temel eğitim uçağı gecikince Güney Kore’den ilave uçak alımına karar verildi.
İktidar, son zamanlarda silah alımlarına hız verdi, bir yandan da kimi silahların yerli üretimi için düğmeye basarken. Peki bu silahların, gerçekten TSK’nın dış tehditleri caydırıcı mahiyette olup olmadığı ya da yerli üretimine geçilmesi öngörülen savaş uçağı gibi projelerin, Türkiye’nin ihtiyacına cevap verip vermeyeceği, ekonomik getirisi olup olmayacağını denetleyen bir parlamento var mı? Yok.
Nihayetinde yüksek teknoloji üretimi gerektiren ağır sanayi hamlesi yapacak politikalara ağırlık vermeyen, silah alımlarında şeffaf süreç izlemeyen bir iktidarın, silah sanayiinde, “Artık her şey yerli üretiliyor.” iddiası vatandaşı kandırmaktan, oy devşirme amaçlı olmaktan öteye gitmez.
Yazarlar
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları













































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2016
25.06.2016
18.06.2016
11.06.2016
4.02.2016
28.05.2016
14.05.2016
7.02.2016
30.04.2016
24.04.2016