Namık ÇINAR
HDP ile ilgili eleştirel yazılar yazıyorum diye, bana Kürt düşmanlığı serzenişinde bulunanlar var.
Haksızlık bu!
Çünkü bana göre çağdışı bir Ortadoğulu olmaktan öteye gidemeyen, lâkin kimi Kürtlerin önder bellediğiÖcalan’ın kafasından uydurduğu, hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, ilkel, maceracı, antidemokratik ve dayatmacı “KCK Sözleşmesi”, bütün Kürtleri bağlayacak şekilde orada öyle kapı gibi durduğu sürece, hiçbir süslü lâf beni böyle düşünmekten alıkoyamayacaktır.
Aksine, milliyetçi olmadığım için Kürt milliyetçiliğine de karşıyım.
Kürt olsaydım da gene böyle söylerdim.
Erdoğan’ın despotça davranışlarına karşı çıkacağım ama aynı çizgideki Öcalan’a gelince farklı davranacağım, hattâ takdir edeceğim.
Ben bu ikiyüzlülüğü nasıl yaparım?
Aslında bütün sorun, Kürt konusunda benim HDP’yi değil, aysbergin suyun altında kalan bölümünü temsil eden KCK projesini esas almamdan geliyor.
HDP’nin zaman zaman öne çıkması ise, tıpkı şimdiki gibi seçimler nedeniyle gösteri sırasının kendisinde olmasından kaynaklanıyor.
Yoksa, esas yapı KCK düzeni.
Her şeyin son karar mercii olan Öcalan’ın daimi vesayeti altında yukarıdan aşağıya doğru örgütlenen bu sistemin temel amacı, “İran’da, Türkiye’de, Suriye’de ve Irak’ta oluşacak birer Kürt yapılanmasıyla, tüm Kürtlerin biraraya gelerek kendi federasyonlarını, birleşerek de üst konfederalizmi oluşturmalarıdır.”
Kürt sorunu, “bir Kürt Ulusu yaratmak suretiyle” çözülecektir.
Demokrasi anlayışı, “birey demokrasisi değil topluluk demokrasisidir. Batı’da gelişen, bireyi esas alan demokrasi anlayışından farklıdır. Demokrasinin kaynağını, insanlığın başlangıcındaki komünal demokratik değerlere dayandırmaktadır. Liberal Batı Demokrasisine karşı Radikal Demokrasiyi” önermektedir.
“Kürdistan için üç hukuk sözkonusudur: AB hukuku, TC hukuku, Kürt konfederasyonu hukuku.”
Tüm Kürtler KCK için, direnmekle, savunulmasına aktif olarak katılmakla, mücadele etmekle “yükümlü”; örgütlenme, vergi verme ve yurtdışında iseler gelip katılmakla da “görevli”dirler.
En üst organ, “Kürdistan (toprak) parçasındaki halkın karar organı olan Kongra Gel’dir.”
Ondan sonra en üst icra organı olarak, Öcalan’ın onaylayacağı Yürütme Konseyi gelir. Öcalan’ın veKongra Gel’in kararlarını uygulamakla yükümlüdür.
“PKK da, KCK sisteminin ideolojik (ve silahlı) gücüdür. Önderlik felsefe ve ideolojisinin hayata geçirilmesinden sorumludur.”
Herkes, “PKK yapılanmasına bağlıdır ve PKK’nın ideolojik ve ahlaki ölçütlerini esas alırlar.”
“Bunların hepsinin üstünde de, KCK’nın kurucusu ve önderi Öcalan vardır. Devrimin çizgisini gözetir, görevler verir ve tüm kararları onaylar.”
HDP ise bu sistemin içinde, tıpkı gizli özne gibi görünmeden, sanki bu ilişkilerle bir bağı yokmuş gibi davranan, TC ile irtibattaki görevli rolündedir.
“Yaşamı bir sincap gibi ciddiye alan” ben, şimdi bunları görmeyip, yok mu sayayım?
Elbet de “ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı” olduğuna ben de inanıyorum. Ama o zaman dürüst olup, şimdiki gibi numara yapmadan, kem küm etmeden, o minvalde konuşacağız.
Ne ki, şu da var:
Bu coğrafyada hiçbir yerelleşme arzusu, tarihsel olarak isyandan öteye gidememiş ve sadece kan dökülmekle kalınmış.
Hâlbuki tüm yurt ölçeğinde benim de gerekli gördüğüm ademimerkeziyete dayalı yönetim bölgeleri oluşturmada “merkezî erkle yerel erk arasındaki ilişki doğru kurulamazsa”, geçtim “yerel idare”yi, parçalanmak işten bile değildir.
O zaman da, burası Çekoslovakya değil ki; böyle hâllerde Türk olsun Kürt olsun, bir karış toprak uğruna herkes birbirini boğazlayabiliyor.
O yüzden, hele bir seçimle önce Erdoğan, ardından da Öcalan’dan kurtulalım (tabii ki Kandil’den de); sonra AB’nin barışçı ademimerkezîleşme politikalarına dikkat kesiliriz.
Sağlıklı ve demokratik çözüm, kesinlikle o konseptte çünkü.
Demirtaş da, göreceksiniz, işte asıl o koşullarda parlayacak!
Ve ben ona ancak o zeminde inanacağım!
twitter@cinarnamik
Yazarlar
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.05.2022
24.03.2022
6.02.2016
30.05.2016
24.05.2016
13.05.2016
10.05.2016
8.02.2016
3.02.2016
29.04.2016