Şahin ALPAY
Geçen yazımda Gezi Parkı protestolarından çıkarılması gereken dersler üzerinde durdum.
Bu derslerin başta geleni, hiç şüphesiz, Türkiye’nin askeri ya da sivil nitelikte keyfi ve otoriter bir yönetimi asla kabul etmeyeceğidir. Eğer iktidar ve muhalefet bu dersi alarak yola devam edebilirse, Gezi Parkı protestoları demokrasimizin ilerlemesine büyük bir katkı olacak.
Sayın Başbakan, keyfi ve otoriter yönetimi asla kabul etmeyecek olan “Yeni Türkiye”nin, önemli ölçüde kendisinin öncülük ettiği, Türkiye’yi daha zengin, daha demokratik ve daha açık bir toplum haline getiren reformların ürünü olduğunu görebilmeli. Brezilya’nın yöneticileri, ülkede taşıma ücretlerine yapılan zamlar üzerine patlak veren ve 100 kente yayılan kitle gösterilerinin Brezilya’nın ne kadar demokratik bir toplum olduğunu bütün dünyaya gösterdiğini, bu gösterilerden gurur duyduklarını söylüyorlar. Muhakkak ki, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Türkiye’nin yöneticileri de, Gezi Parkı protestolarının “iç ve dış düşmanların komploları”nın değil, özgürlük ve demokrasi ideallerinin toplumda kök salmasının sonuçları olduğunu görebilir ve bundan gurur duyabilirler.
Gezi Parkı protestolarının yol açtığı, demokrasimize, ekonomimize ve uluslararası itibarımıza zarar veren olumsuzlukları tersine çevirmek; Müslüman çoğunluklu bir ülkede birinci sınıf demokrasi kurulabileceğini tüm dünyaya göstermek için fırsat kaçmış değil. Bu fırsatı değerlendirmek için Sayın Başbakan’ın yeniden 2011 seçimlerine kadar yaklaşık on yıl boyunca izlediği, karşılaştığı büyük badireleri atlatıp Türkiye’yi yükseltmesini sağlayan, Türkiye halkının çeşitli kesimlerinin duyarlılıklarına saygılı, toplumu kutuplaştıran değil birleştiren tavrına dönmesi, ülkeyi hükümetine ve halkına danışarak yönetme siyasetine sarılması yeter.
Sayın Başbakan geçmiş siyasi kariyerinin gösterdiği gibi ideolojik değil pragmatik; hatalarda ısrar eden değil, onlardan ders almayı bilen bir liderdir. Ona başarılarını getiren bu vasıflar oldu. Bu vasıflarda ısrar etmesi, Türkiye’yi giderek gerilmekten ve kutuplaşmaktan kurtarır, demokratikleşme ve barış yolunda ilerlemesine hizmet eder. Bu vasıflarda ısrar etmesi, Türkiye halkı olarak büyük ihtiyaç duyduğumuz, bizi Türkiye olarak esas güçlü kılacak olan, Türk-Kürt, Sünni-Alevi, Müslüman olan-olmayan, dindar olan-olmayanlar olarak bütün farklılıklarımızla bir bütün olduğumuzu vurgulamaya, birbirimizin fikrine, diline-kültürüne, hayat tarzına karşılıklı saygıyı yerleştirmeye hizmet eder.
Önümüzde büyük fırsatlar var. Türkiye’yi bir yarı–demokrasi kılan askeri vesayet dönemini fiilen geride bıraktık. TBMM özgürlükçü ve çoğulcu demokrasiyi hâkim kılacak anayasayı yapmak için gerekli çoğunluğu pekâlâ bulabilir. Ülkemizi 30 yıldır kanatan, güçten düşüren; demokrasiyi topal, insanlarımızı mutsuz kılan silahlı ayaklanmayı sonlandırma fırsatı elimizde. Sayın Başbakan, bu fırsatları önemli ölçüde siz yarattınız; ülkeyi gererek, kutuplaştırarak bu fırsatların heba olmasına izin vermeyin.
Sizin de teşviklerinizle PKK, bütün Türkiye’ye ve bütün Kürtlere karşı sorumlu bir politika izleme yoluna girdi. Silahlı mücadelenin Kürtlerin eşit yurttaşlık davasına zarar vermekte olduğunu nihayet gördü. Bundan böyle silaha başvurmayacağının, siyasi mücadeleye odaklanacağının işaretlerini veriyor. Artık barış sürecinin ikinci aşamasına ilerleme zamanı geldi. Kürt yurttaşlarımızın ortak, meşru, demokratik taleplerini karşılamalıyız. Artık demokrasi yerleşmeli, şiddetin sonu gelmeli.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları


































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.06.2023
21.12.2020
6.02.2020
18.11.2020
30.09.2020
24.09.2020
20.07.2020
8.05.2020
29.04.2020
21.04.2020