Vedat Bilgin
ABD emperyalizmi için bütün bağımsızlıkçı hareketler bastırılması gereken eylemler, bütün vatansever yöneticiler ise susturulması gereken insanlardır. Bugün Venezuela’da yaşanan da budur. Orada yaşanan olayları, ekonomik sorunları gerekçe göstererek ‘iyi ama Maduro da şunu yaptı veya yapamadı’ demek anlamsızdır ya da en hafifinden yaşanan müdahaleleri haklı göstermek isteyen anlayışa uygun davranmak olacaktır.
Bu durum tıpkı 15 Temmuz’da FETÖ yapılanmasının darbe girişimi sırasında ‘muhalefet etmek’ üzere mevcut hükümeti eleştirmeye kalkmakla eşanlamlı bir tavır olacaktır. Elbette demokratik yönetim sistemlerinde ülkeyi idare eden iktidarlara karşı meşru muhalefet hakkı vardır; tartışmasız olan bu hakkın kullanılmasının her şeyden önce ülkenin bağımsızlığına ve seçilmiş meşru iktidarın varlığına bağlı olduğudur.
YENİ DURUM
Hugo Chavez, yirmi birinci yüzyılın başında ülkesinin milli varlıklarına sahip çıkarak, onları ABD sömürüsünden kurtarıp kendi halkının hizmeti için kullanarak çok önemli tarihsel bir adım atmıştır. Bu yüzden birçok komploya, suikast girişimine maruz kalmasına rağmen demokrasi içinde vatanseverliğin emperyalizmi nasıl yeneceğinin de örneğini ortaya koymayı başararak bu dünyaya veda etmişti. Partisi ve dava arkadaşlarının bu yaklaşımı sürdürmekte kararlı olmaları elbette ABD’nin saldırılarının devam etmesi ve onların da buna hazır olmaları anlamına gelecektir.
Güney Amerika, emperyalizmin zulmüne maruz kalmış ülkelerin olduğu bir yerdir. Bu ülkeler sömürge yönetimlerinden bağımsızlıklarını kazandıktan sonra dahi sömürüden yağmadan kurtulamamış mazlum insanların yaşadığı topraklardır.
Bu coğrafyada ortaya çıkan bütün milliyetçi hareketler, hangi kılıkta hangi kimlikte olurlarsa olsunlar emperyalizmin düşmanıdırlar ve ABD onları yok etmek için her yolu denemeye hazır olduğunu defalarca göstermiştir. Dün Bolivar’ın yaşadıkları, Şili’de Allende’ye yapılanlar, Brezilya’da Lula’nın başına gelenler ve şimdi Maduro’ya yönelik iç savaş operasyonu ve darbe girişimleri hepsi bu anlayışın bir parçasıdır.
YA BAĞIMSIZLIK YA BAĞIMSIZLIK
Darbe ve müdahalelerle ülkelerin iç işlerine karışmak, demokratikleşme süreçlerini engelleyip askeri yönetimleri veya ‘kontrol altındaki siyasetçileri’ kullanarak, bağımlılık ilişkilerini sürdürmek, bunun için iç savaş çıkarmak, ülkelerin parçalanması dâhil her türlü girişimde bulunmak, yirminci yüz yıl boyunca Batı sisteminin çok sık kullandığı usullerdir.
ABD’nin doğrudan askeri güç kullanarak ülkeleri işgal edip, milyonlarca insan öldürüp, vatanlarını parçalayıp katliamlar yapmasına rağmen bugün ‘sistemin’ içine girdiği çıkmaz, düştüğü politik çaresizlik önemlidir. Bu vahşet tablosuna rağmen ABD’nin istediğini elde edememesinin arkasında yatanın, emperyalist mekanizmanın tıkanması olduğunu, düzeneğin artık eskisi gibi işlemediğini görmek gerekmektedir.
Bugün dünya sisteminin bunalımının temelinde yatan olay ekonomide, teknolojide ve uluslararası düzende ortaya çıkan yeni eğilimleri mevcut yapının taşıyamamasıdır. Burada soru şudur: Yeni bir dünya kurulurken yeriniz neresidir?
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarış ve Demokratik Toplumun İnşası İçin Meclis Adım Atmalı: Yasa Çıkarmalı, Komisyon Öcalan’ı Dinle 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHamas’ı kim silahsızlandıracak? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTrump Planı? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTrump’ın Gazze Planı’nın alternatifi ne? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBeklenen Mesih: Kurtarıcı arayışının toplumsal anatomisi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanS-400’leri ne yapabiliriz? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖcalan’ın özgürlüğü 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUGazetecilik bir kez daha tartışılıyor 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAsgari ücret 30.000 TL 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKendi uçağımızı kendimiz yaparken 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMHP’li Yıldız’ın KON’u AK Partili Miroğlu’nun Roja Welat’ı… 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKirk ve ICE vakaları ile faşizme doğru mu? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanJet motoru sıkıntısı: Tek geciken Kaan değil 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayArjantin’in çıkmazı: Şok terapi, bağımlılık ve ABD’nin gölgesi 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKrallar ve ulus-devletler 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSİYASETÇİ ZENGİNLEŞİRKEN VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR, NEDEN? 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANGazetecilik can çekişiyor! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTÜSİAD isyan etmişti: Ciner’e kayyumun gerekçesi o madde! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRZeytinlik yasasından Akbelen ve İliç'e; enerji ve maden hikâyesinde kaybolan gelecek 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTrump-Erdoğan görüşmesine hile karıştı mı? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSüreç Suriye’yi, Suriye süreci bekliyor. Peki bu kısırdöngü nasıl aşılacak? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluTrump’a neler verdik, neler alacağız! 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın tercihleri 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSarkozy’nin tarihi mahkûmiyeti 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYMutlakiyetçiler ve Cumhuriyetçiler 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇZaferden hapishaneye 28.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.03.2020
27.05.2019
20.05.2019
9.05.2019
6.05.2019
2.05.2019
30.04.2019
22.04.2019
18.04.2019
15.04.2019