Yıldıray OĞUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftasonu Atatürk Havalimanı’ndaki millet bahçesini açtı.
Eğer açılışla ilgili haberleri iktidara yakın medyadan okuduysanız, Erdoğan’ın o konuşmada İmamoğlu ve CHP yönetimine yönelik söylediği “İstanbul detret devri yaşamamalı”, İstanbul’ kifayetsizlere terk etmiyoruz” sözlerini ya da Cumhur İttifakı’nda çatlak iddialarına karşı söylediği “ İttifakımızı bozmayacaklar”” FETÖ sabotaj peşinde” başlıklı sözlerini başlıkra gördünüz.
Hatta sadece o konuşmadan millet bahçesini öven ya da sosyal konutlarla ilgili söylediklerini manşetten verenler bile oldu.
Halbuki Erdoğan o konuşmada Perşembe günü DEM İmralı Heyeti ile yaptığı görüşme için çok önemli sözler söyledi.
O sözleri iktidara yakın medyada bulabilmek için haberleri sonuna kadar okumanız gerekti.
Ve nihayet sabırla tarayıp Anadolu Ajansı’nın haberinde haberin en önemli kısmını bulduk.
Tam olarak şöyle dedi Cumhurbaşkanı:
"Münfesih terör örgütü, geçtiğimiz günlerde silahlı unsurlarını ülkemizden çekmekte ve sınır hattından uzaklaştırmakta olduğunu açıkladı. İlgili birimlerimiz, sahadaki gelişmeleri anbean, titizlikle takip ediyor. Hedefe giden yolda atılan her olumlu adımı önemsiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisimizde kurulan komisyon, çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Son olarak, perşembe günü Adalet ve Dışişleri Bakanlarımız, komisyonu bilgilendirdi. Biz de külliyemizde DEM Parti heyetini kabul ettik. Kendileriyle son derece yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir görüşme gerçekleştirdik. İnşallah bu görüşmenin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz."
Burada üç tane büyük haber var.
Birincisi, Erdoğan Perşembe günü Beşteye’de DEM İmralı Heyeti ile yaptığı görüşme için çok ümitvar konuştu:
“Biz de külliyemizde DEM Parti heyetini kabul ettik. Kendileriyle son derece yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir görüşme gerçekleştirdik. İnşallah bu görüşmenin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz."
DEM İmralı Heyeti de görüşmeden sonra benzer biçimde ümitvar bir açıklama yapmıştı:
"Sürecin daha hızlı ve sağlıklı ilerlemesini sağlayacak adımların atılması konusunda karşılıklı anlayış ve fikir birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle belirtmek isteriz."
"Sürecin hızlanması ve sağlıklı ilerlemesini sağlayacak adımlar” deyince aklınıza ilk gelen, evet Komisyon’dan bir heyetin İmralı’ya gitmesi.
Zaten bugün de DEM İmralı Heyeti, Öcalan’la yeniden görüşecek.
Cumhurbaşkanı ne demişti:” İnşallah bu görüşmenin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz."
Yani özetle, Komisyon’dan bir heyetin İmralı’ya gidip Öcalan’I da dinleyeceğini anlıyoruz bu açıklamalardan.
Bahçeli’nin resepsiyon protestosu da KKTC ya da Çin’la ittifak yüzünden değildi tabii ki bu konuda net bir açıklama yapmamasına ragmen, adım atılmasına ve yalnız bırakılmasındaydı.
Ama aynı konuşmada Cumhurbaşkanı, Cumhur İttifakı’na hararetle sahip çıktı. Muhtemelen Salı günü kürsüye çıkan Bahçeli de Cumhur İttifakı’na hararetle sahip çıklan cümlelerle buna mukabele edecek.
Erdoğan’ın konuşmasında önemli yerlerden biri de PKK’nın güçlerini Türkiye’den çekme kararıyla ilgili ilk kez konuşmasıydı. Bu da medyamızın ilgisini pek çekmedi.
Memnuniyetini şöyle belirtti: “Hedefe giden yolda atılan her olumlu adımı önemsiyoruz.”
Bu niye önemli? ,
Çünkü sürecin bir sonraki adımı teyit olacak.
Yani MİT ve TSK’nin kurduğu doğrulama mekanizması PKK’nın silah bırakmakta olduğunu teyit eden bir rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanı’na sunacak.
Bu hafta Meclis Komisyonu en son MİT Başkanı İbrahim Kalın’ıu yeniden dinleyecek.
Kalın, komisyona sürecin son durumunu anlatacak.
Mehmet Uçum, komisyon raporunu yazmadan Öcalan’ı dinleyebilir dedi dün.
Yani İbrahim Kalın’ın konuşmasından önce veya sonra komisyondan bir heyet Öcalan’ı da dimnlemek üzere adaya gidebilir.
Bunun için komisyonda beşte üç çoğunluk yeterli. Yani AK Parti, MHP, DEM ve Yeni Yol grubu evet dediğinde komisyondan bir heyet İmralı’ya gider.
Sonra ne olacak?
Bu arada MİT Başkanı Kalın, Erdoğan’a süreçle ilgili raporunu sunabilir.
Bu rapor, MGK’nın gündemine gelebilir.
MGK, PKK’nın artık silah bırakmış bir örgüt olduğunu tespit ve tescil eden bir tavsiye kararı alabilir.
Bu noktada PKK’dan artık ne diye bahsedilecek?
İşte Cumhurbaşkanı’nın konuşmasındaki esas manşet buydu. PKK artık, “münfesih terör örgütü.”
MGK, PKK’yı münfesih yani kendini feshetmiş terör örgütü ilan edecek. Ardından Meclis, münfesih terör örgütü için özel bir geçiş yasası hazırlayacak.
Başka bir münfesih örgüt olmadığına göre bu sadece PKK’yı kapsayacak. Böylece TMK olduğpu yerde kalacak, bu geçiş yasasıyla PKK’lılar için eve dönüşün çerçevesi belirlenecek.
Örgütün yeni adı bile artık belli.
Irmağın yarısı geçildi. Artık geri dönüş mümkün değil…
Yazarlar
-
Necati KUR3 MART 1924 YASALARI 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciTekstilde 17 bin kişi daha işten atıldı 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURMünfesih terör örgütü 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞMUHALEFETTE “DEĞİŞİMCİ”, 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN“Önerisiz veya bizzat öneriyle eleştiri” 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYapay zekâya yatırım yapılıyor, ekonomiyi değiştiriyor ama insanlar neden daha yalnız hissediyor? 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFiyat istikrarı mı, finansal istikrar mı? 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanToparlanın Avrupa Birliği’ne girmiyoruz... 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselVahim bir gelişme: İşgücü piyasasında daralma 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞEnflasyonun maliyeti daima enflasyonla mücadele maliyetinden büyüktür 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNSudan savaşı, Çinli Wing Loong’a karşı Bayraktar ve savaş ağaları 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezMor-yeşil ekonomi: Ara dönem fırsat yaratabilir 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayTrump, Fed ve para politikası: Sol, merkez bankası konusunda neyi savunmalı? 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolErdoğan ve Avrupa 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUArada hadise/ler var; MHP ile AK Parti bağı kopar mı? 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTYemenici’nin uyarısı ne kadar haklı? 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYASAYIN ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ, DEMOKRATİK CUMHURİYET, DEMOKRATİK TOPLUM VE DEMOKRATİK SİYASET.. 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBriceno Barrios ve diğerleri… 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRCasuslukla suçlanan isim anlattı: AKP’li bakanlarla Londra’da toplantı organize etmiş 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKKürt siyasetinin eleştirisi: Pragmatizm ve “kutsal liderlik” arasında sıkışmak 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhuriyete ikinci yüzyılında yeni kalıp arayışı 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÇözüm süreci iktidar bilmecesini nasıl çözecek? 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİİbrahim Kalın'la Heidegger'in Kulübesi'ne Yolculuk 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLU31 Mart’tan 19 Mart’a neler değişti? 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuYa casus ya kayyım… 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİAkademi hakikatin peşinde midir? 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyasette kim kiminle yürür? 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜREÇ VE "DİLİN KEMİĞİ"! 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMea Culpa 30.10.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCumhuriyet 'ilan' ve 'inşa' edilen bir devlet şeklidir 30.10.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAmalı Fakatlı 30.10.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
1.11.2025
29.10.2025
27.10.2025
21.10.2025
18.10.2025
13.10.2025
11.10.2025
8.10.2025
6.10.2025
4.10.2025