Mahmut ÖVÜR
Yeni bir seçime giderken, ilginç bir durum yaşanıyor. Seçimin kazananı olduğunu iddia eden iki muhalefet partisinin, özellikle de HDP'nin içi, deyim yerindeyse kaynayan kazan durumunda...
Kaynamanın nedeni de çok açık, "siyasetsizlik" ya da farklı bir deyişle seçim öncesi ve sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti düşmanlığı üzerine kurulu negatif siyaset... HDP hâlâ aynı siyasetle sonuç alacağını umuyor ki tavrını değiştirmiyor.
Daha ilk günden AK Parti'ye kapıları kapatarak seçim öncesi devreye sokulan "projeyi" sürdüren HDP yönetimi, öyle bir siyaset izledi ki, Kandil bile memnun kalmadı.
Kandil'den Duran Kalkan, son yazısında HDP'nin siyasi hatalarını sıralıyor ve şu sonuca ulaşıyor: "HDP yönetiminin, AKP ile seçim sonrası o denli karşıtlaşması ve 'CHP-AKP hükümet kursun, biz destek verelim' demesi hatalıydı. HDP olmadan CHP ile AKP'nin bir hükümet kuramayacağı ve kursalar bile bu hükümetin demokratik değerinin olmayacağı açıktı. Yani CHP-AKP hükümet kurma çalışmalarının içinde HDP de olmalıydı ve de buna öncülük etmeliydi. Bütün bunlar, seçimde çok başarılı olan HDP'yi, seçim sonrası siyaseti yürütmede zayıf ve etkisiz hale getirdi."
Kandil'in bir yandan şiddet ve terörü yükseltip, bir yandan da HDP'yi siyasetsizlikle eleştirmesi inandırıcı bulunmasa da Kürt sosyolojisinde derin kırılmalar yaratıyor.
Kürt tabanın, Kandil'in ne istediği ve HDP'nin siyasette nasıl bir rol üstlendiği konusunda kafası hayli karışık. PKK'nin "askeri baraj yaptırmam" gerekçesiyle terörü başlatmasını da, HDP'nin 80 milletvekiliyle siyaset yapamamasını da şaşkınlıkla izliyor.
HDP'nin içi tam da bu nedenle kaynıyor. Bir yanda Kandil'in uzantıları var, öte yanda 7 Haziran öncesi AK Parti düşmanlığı üzerinden aldıkları emanet oylar ve "Paralel Yapı" gibi kirli ittifakların yansımaları... Ama daha önemlisi HDP içinde giderek netleşen, "Solcular, laik Kürtler ve dindar Kürtler" ayrışması var.
Levent Tüzel'in hükümete girmemesiyle belirginleşen bu ayrışma, 1 Kasım seçimleri için hazırlanacak listelerle daha bir alevlenecek görünüyor. HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde kazandığı 80 milletvekilinin önemli bir kesiminin "solcu" olması ve Erdoğan düşmanlarından seçilmesi sadece dindar Kürtleri değil, Kürt siyasi geleneğinden gelen ve kendilerini "Kürdistani" olarak niteleyen laik Kürtleri de rahatsız ediyor.
Bunun "uluslararası proje"nin bir parçası olduğunu söyleyen bir HDP'li şöyle diyor: "HDP içinde çok ciddi bir siyaset tartışması yaşanıyor. Herkes çatışma istemediği için HDP'ye oy verdi. Ama verilen oy değerlendirilemedi. Yeni yaşam, yeni siyaset unutuldu, hâlâ Erdoğan düşmanlığı yapılıyor."
HDP'liye göre milletvekili listeleri de tabandan tepki topluyor: "İstanbul'da 11 milletvekilinden sadece biri Kürt. Başka yerlerde de durum farklı değil. Yüzde 95 Kürtlerden oy alacaksın ama listeye hiç Kürt koymayacaksın. Biz başka partilerin Kürt aday koymadığından şikâyet ediyoruz ama aynı şeyi HDP yapıyor. HDP'ye oy verenler iki şey istiyor: Siyasetle sorunları çözmek, Kürtlerle Türkiyelileşmek..."
Bakalım HDP tabandan yükselen bu sese mi kulak verecek yoksa başta Kürtler olmak üzere Türkiye'ye bedel mi ödetecek?
Yazarlar
-
Ali BULAÇİltica ve mülteciler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakPartiler ve toplum nereye gidiyor? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBatı, Türkiye, ulus-devlet: Vazgeçmenin fırsatları ve riskleri 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’ın korktuğu başına geldi 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUİslam Dünyası’nın kayıp yılları… 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖzgür Özel’in özgül ağırlığı 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarVatandaşlık tanımı değişmeli mi? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİyi yönetim üzerine düşünceler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuKomisyon ve SDG… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİOrmanlarımızı kim mi yakıyor? 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKomisyon oturumları canlı yayınlansın 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUN“Siz de Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?” 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUKötülük durur durur, seni de vurur! 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYAnkara, CHP, Çözüm Süreci ve Şam Arasındaki Tıkanıklık: 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZKomisyon kuruluyor sorular çoğalıyor 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"İMRALI ADASI’NI BARIŞ ADASI YAPACAĞIZ"... 28.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019