Mahmut ÖVÜR
Birkaç gündür Sabah'ta yayınlanan Fethullah Gülen'le ilgili "FETÖ 'gönüllü' CIA ajanı oldu" başlıklı haber ilgiyle okundu. Haber, adı verilmemiş istihbarat birimlerinin hazırladığı bir rapora dayanıyor.
O raporu hangi kurum hazırladı bilmiyorum ama o raporda, Gülen'in geçmişiyle ilgili biraz araştırma yapan biri olarak, o geçmişin karanlık noktalarına ilişkin özellikle de CIA ile'gönüllü' ilişkinin geçmişine dair hiçbir bilginin olmaması ilginç değil mi?
Bu noktada şüpheye düşmemek mümkün değil. Acaba Türkiye'deki istihbarat kurumlarının elinde cemaatin karanlık geçmişine ilişkin bilgi mi yok, yoksa bunun araştırılması mı engelleniyor? Ya da hâlâ MİT veya Polis İstihbarat'ta cemaat mi etkili?
İşin doğrusu, bu soruların cevabı bu yapıyla mücadelenin seyrini de etkileyecek önemde. O cevabı bekleyeceğiz ama şu da biliniyor; Fethullah Gülen'in hem derin yapılarla hem de istihbarat örgütleriyle ilişkisi hiç de öyle gizli saklı değil. Geçmişi de hayli gerilere uzanıyor.
Bu konuda geçmişte yazdığım iki yazıda da yeterince ipucu var. İlki 16 Ocak 2014'teki "Cemaatin derin tarihi" başlıklı yazı: "Tuncay Güney'in ifadesini alan Polis Memuru Ahmet İhtiyaroğlu anlatıyor:
"Güney'in Fethullah Gülen konusundaki sorulara çekimser cevap verdiğini, tedirgin olup terlediğini gördüm. Bu durumdan şüphelendim. Ben de Gülen oluşumunu irdeledikçe irdeledim. Bunun üzerine Gülen yapılanmasının 70'li yıllarda Ergenekon oluşumunun bir alt yapılanması olduğunu, Ergenekon'a bağlı hareket ettiğini ve onu geçtiğini söyledi."
İfade tutanaklarına geçmiş ama üzerinde durulmayan enteresan bir tespit bu. 2007'de başlatılan o Ergenekon ve Balyoz darbe süreçlerinin içi neden boşaltıldı bir kez daha düşünmekte yarar var. İkincisi, 19 Ocak 2014'teki "Gülen'in Koç sevgisi" başlıklı yazıydı. Yazıda, Türkiye'nin en önemli işadamlarından Vehbi Koç'la Fethullah Gülen'in 70'lerin başında buluştuklarını yazmıştım. Buluşmayı gerçekleştiren isim ise dönemin MİT Müsteşarı Fuat Doğu... Doğu'nun geçmişi ve ilişkileri önemliydi çünkü MİT'in başındaydı ve o tarihlerde MİT-CIA iç içe çalışıyordu. Ayrıca Doğu'yu istihbaratçı olarak yetiştiren de Nazi istihbarat şefi olan ve savaştan sonra müttefiklerin safına geçerek soğuk Savaş'ta komünizme karşı istihbarat faaliyetlerinin merkezinde görev yapan Reinhard Gehlen'di.Fuat Doğu yüzbaşıyken, adını daha sonraları çok duyacağımız CIA ajanı Ruzi Nazar'la da tanışmıştı. Nazar Türkiye'de görev yaparken de yakın dosttular.
O dostluğu iyi bilenlerden biri de Doğu'nun MİT'e aldığı ve CIA Ajanı Ruzi Nazar'ın yakın dostu Enver Altaylı'ydı. Şimdi bir an düşünelim, MİT'in hafızasında bunlar var mı? Var... Peki, bugün neden bunlardan hiç söz edilmiyor?
Türkiye'nin en önemli işadamı Vehbi Koç'un evinde Komünizmle Mücadele Derneği Erzurum kurucularından Fethullah Gülen ve onları bir araya getiren MİT Müsteşarı Fuat Doğu buluşuyor... Bu fotoğrafın bir anlamı yok mu? O yıllarda CIA ile MİT'in iç içe çalıştığı da sır değil. Bırakın MİT'i Özel Harp Dairesi'nin bütçesi bile ABD tarafından karşılanıyor. Bu gerçeği 1974'teki Kıbrıs çıkartmasından sonra dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in açıklamalarından öğrendik. 60 darbesinden sonra Türkiye'ye kötü tohumlar ekildi, bugün karşılaştığımız belalar o kötü tohumların ürünü.
O kötü tohumlar temizlenmeden bugünkü belaları atlatmamız çok zor.
Yazarlar
-
Ali BULAÇİltica ve mülteciler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakPartiler ve toplum nereye gidiyor? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBatı, Türkiye, ulus-devlet: Vazgeçmenin fırsatları ve riskleri 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’ın korktuğu başına geldi 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUİslam Dünyası’nın kayıp yılları… 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖzgür Özel’in özgül ağırlığı 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarVatandaşlık tanımı değişmeli mi? 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİyi yönetim üzerine düşünceler 3.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuKomisyon ve SDG… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİOrmanlarımızı kim mi yakıyor? 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKomisyon oturumları canlı yayınlansın 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUN“Siz de Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?” 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUKötülük durur durur, seni de vurur! 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYAnkara, CHP, Çözüm Süreci ve Şam Arasındaki Tıkanıklık: 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZKomisyon kuruluyor sorular çoğalıyor 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"İMRALI ADASI’NI BARIŞ ADASI YAPACAĞIZ"... 28.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019