Melih ALTINOK
TÜRKİYE, Suriye sınırında iki aşamalı bir güvenlik koridoru oluşturmaya hazırlanıyor

Annan planı çerçevesinde Suriye’ye yönelik çözüm arayışları sürerken, Türkiye de kendi önlemlerine dair hazırlıklarını sürdürüyor. Resmen açıklanmamasına karşın Ankara’nın sınırda geniş bir güvenlik koridoru oluşturmayı planladığı belirtiliyor. Güvenlik koridorunun Türkiye’ye geçişlerin yoğunluklu olarak yaşandığı Hatay ile Suriye arasındaki bölgede odaklanacağı ifade ediliyor.
Altı maddelik Annan Planı’nı kabul ettiğini açıklayan ancak birçok kentte saldırılara devam ettiği belirtilen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e tanınan ateşkes süresi bu sabah saat 06.00 itibariyle sona erdi. Sürenin dolmasına kısa bir süre kala, önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Temsilcisi Kofi Annan’ı Hatay’da ağırlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın dün yaptığı açıklamalar Ankara’nın diplomasi trafiğinin yanı sıra felaket senaryoları gereği askerî tedbirleri de masada tuttuğunu gösteriyor.
Suriye yönetimine güvenmediklerini vurgulayan Atalay’ın, “Gerek sınır bölgesinde sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye’den Türkiye’ye gelen Suriye vatandaşları, Türkiye’nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik’’ şeklindeki sözleri, Ankara’nın hem sınırdaki kendi vatandaşları hem de Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin can güvenliği için güvenlik koridoru oluşturma hazırlığı içinde olduğu şeklinde yorumlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çin’deki temasları sırasında konuyla ilgili, “Şu ana kadar yaklaşık 25 bin insanı geçici bir sığınmacı olarak kabul ettik, ediyoruz. Bu rakam nereye kadar gider? 100 bin mi olur, daha fazla mı olur? Biz bu kapıları kapayamayız. Çeşitli uluslararası televizyon kanallarında bu insanların nasıl kaçtığını görüyorsunuz. Herhalde bu insanlar keyfinden kaçmıyor. Burada keyfilik yok, bunlar ölümden kaçıyorlar. Siz bu insanlara kapılarınızı kapayamazsınız. Kapadığınız zaman o insanları gayri insani olarak adeta tost edersiniz. Böyle bir şey de olmaz” şeklindeki sözleri de aynı kapsamda değerlendiriliyor.
Öncelik Hatay bölgesinde
Edinilen bilgilere göre, Hükümet’in, Dışişleri ve Genelkurmay tarafından koordineli olarak üzerinde çalışılan felaket senaryoları gereği, büyük bir göç akınına karşı alınacak tedbirler üzerindeki hazırlıkları sürüyor. Taraf ’a konuşan diplomatik kaynaklar, “Her türlü felaket senaryosuna karşı hazırlıklıyız. Geçtiğimiz günlerde 2 binden fazla Suriyeli sınırımızdan geçiş yaptı. Kampları yukarı çekmeseydik bu kişiler dışarıda kalacaktı. Ancak 10-15 bin kişi bir anda gelirse ne yapacaksınız? Bu konulardaki hazırlıklarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. Başkent kulislerinde ise kitlesel göç alanları ve mültecilerin güvenliğinin sağlanması için oluşturulabilecek güvenlik bölgelerinin hangi mıntıkalarda oluşturulabileceğine dair senaryolar konuşuluyor.
Bunlar arasında ilk aşamada, Hatay’da bulunan Yayladağ, Karbeyaz, Cilvegözü, ve İslahiye sınır kapıları hattında bir güvenlik bölgesi oluşturulması alternatifi öne çıkıyor.
Ankara’dan diplomatik girişimler
İkinci aşamada ise 900 kilometreyi bulan Türkiye- Suriye sınırı boyunca yer alan İslahiye, Öncüpınar, Çobanbey, Karkamış, Mürşitpınar, Akçakale, Ceylanpınar, Şenyurt ve Girmeli sınır kapıları hattında bir güvenlik hattı daha oluşturulması planlanıyor. Güvenlik koridorunun iki ülke sınırının her iki tarafını da kapsayabileceği belirtilirken, uzmanlar, insani yardım amaçlı bu güvenli bölgelerin iki ülke sınırı arasındaki insansız bölgelerde kurulması halinde sınır ihlali tartışmalarının gündeme gelmeyeceğini iddia ediyor. Ankara’nın olası senaryolarına meşruiyet sağlamak için BM ve ABD nezdindeki diplomatik faaliyetlerine ağırlık verdiği, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Rusya’ya yapacağı ziyarette, bu ülkenin Şam yönetimine baskı yapmasının yanı sıra, Türkiye tarafından alınacak olası insani tedbirlerin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Türkiye’nin, komşularıyla olan 2 bin 753 kilometrelik sınırın en uzunu Suriye ile. 877 kilometrelik sınır üzerinde toplam 13 adet sınır kapısı bulunuyor.
Yazarlar
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden sanayileşemiyor: Sermayenin, güvenin ve kurumların zayıflığı öyküsü 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSuriye bir kere daha çözümü bozabilir mi? 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTElveda Lenin ve Düzce Belediyesi… 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalHay'at Tahrir el-Şam'ın Evrimi ve Suriye'nin Geleceği 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSokak çeteleri devlet kurumlarına karşı 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞAYM BAŞKANI AĞLIYORSA… 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMüslüman dünyada yeni bir fıkhi yaklaşımın önü açılabilir mi? 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTahmin ediyordum, artık netleşiyor galiba (Transfermarkt, karapara) 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBağımlı finansallaşmanın anatomisi ve Türkiye’nin bitmeyen kırılganlığı 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEÇıkış yolu 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNStratejik illüzyon! 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünMonroe Doktrini gibi bir Trump Doktrini… 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKKürt açılımı hangi barışı getirecek? Üç barış teorisi 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçTürk ve Kürt yalnızca seçmen değil aynı zamanda insan ve yurttaş 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTeostrateji yahut Din ve Dünya ilişkisinde kalibrasyon sorunu 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKİmralı için CHP’yi sıkıştırmaya gerek var mı? 5.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRPOLEMİK SENDROMDA 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYTürkiye İçin Irak Peşmergeleri Sorun Olmuyor da Rojava neden Sorun! 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselIMF’in siyaseten can sıkıcı tavsiyeleri 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye siyasetinin hastalığı: İmralı tartışmasında serinkanlılık ihtiyacı ve CHP'nin kararı 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKEve siyaset için dönüş öncesi bir mıntıka temizliği gerek 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Zekeriya KurşunDağıstan Cumhuriyeti ve Ayna Gamzatova 1.12.2025 Tüm Yazıları




















































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019