Bülent KORUCU
Ramazan Bayramı’nın kuşattığı bir haftayı yaşadık. Eskiden bayram gazeteleri çıkardı, habercilik açısından durağan bir dönem yaşanırdı. Şimdilerde hem gazetecilik rekabeti hız kesmiyor hem de ülke gündemi sükunetin hakim olmasına izin vermiyor. ‘Manşeti kurtaracak’ önemli bir olay muhakkak yaşanıyor. Bir yanda trafik canavarı öte yanda terör… Bu şartlarda zevahir gazeteciliği kolay; ancak farklı olmaya ve insan merkezli düşünmeye çalışıyorsanız fazladan çaba gerekiyor.
Yarına Bakış, bayramda da özel haber ağırlıklı gazete hedefinin peşinde oldu. “5 milyon kişiye hastane kapısı kapandı” (İsa Yazar), Türkan Elçi röportajı (İsmail Avcı), “Devletin isyan ettiren kira davası” (İsa Yazar), “ÖSYM kâr etmesine rağmen sınavlara zam yaptı” (Süleyman Kayhan), “Yeni kimlikler güvensiz çıktı” (Haber Merkezi), “Zehir var, fail yok” (İsmail Avcı) gibi özel haberler manşetlerimizde yerini aldı. Ayrıca yine ombudsmanın MEB’i teşvik konusunda uyarması, Sabancı Üniversitesi’nin eğitim raporu, 10 yılda yabancı yatırımcının dip yapması, Boğaz’da gemilere müdahale için alınan botların çürük çıkması, tarım alanlarında 10 milyarlık kayıp gibi birçok özel haber okudunuz. Gazeteciliği sadece bir ideolojik çatışma alanı olarak görmemek, hayatı sayfalara taşımak, okurun faydasını da gözetmek amaçlarımız arasında. Birey adına kamuyu denetlemenin etkili yollarından biri de bu.
Konuları kısır siyasi tartışmaların ötesine taşıma uğraşı içindeyiz. Hayat siyasetin tekeline terk edilmeyecek kadar önemli. Böylesi meselelerden biri de Suriyeli misafirler. Kırmızıçizgi olarak yüz bin rakamını koyduğumuz ama 3 milyon sınırına yaklaşan mecburi konuklarımız… Göçmen statüsü vermekte bile tereddüt ederken bir anda vatandaşlık kapısını araladığımız komşularımız… Siyaset esnafının bir yanı oy deposu kurnazlığı yapıyor. Karşı taraf ise ucuz halk goygoyu ile cevap veriyor. Irkçılık ve faşizme varan nefret dalgasında sörf yapanlar da az değil. Hâlbuki ne büyük devlet halüsinasyonu, ne kardeşlik romantizmi ne de işgal paranoyası gerçeği yansıtıyor. Suriyeliler realitesini bilimin ve sağduyulu müzakerenin zemininde konuşmalıyız. Yazarlarımızın desteği ile doğru ve gerçekçi çerçevenin oluşmasına katkı sunuyoruz. Ali Bulaç ve Aliye Çınar Köysüren, bu hafta yazılarıyla ufuk açıcı eleştiriler getirdi. Arkası gelecek.
İnternet sansürü sürüyor
Aralarında yarinabakis.com’un da bulunduğu haber sitelerine hukuksuz sansür devam ediyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın gerekçelendirmekte bile zorlandığı erişim engeline dair mahkemelerden bugünlerde sonuç alabileceğimizi umuyoruz. Ancak TİB öylesine başına buyruk ki nöbetçi mahkemelerden çıkardığımız talep yazılarına cevap dahi vermedi. Bayramla birlikte mazeretler de bitti. Bakalım ülkemizi küçük düşürmekten başka bir işe yaramayan sansürü daha ne kadar devam ettirecekler.
*********
Bayramda gazetemizle ilgili görüş paylaşan okur sayısında azalma oldu. Mükerrer konuları ayıkladıktan sonra birkaç mesajı paylaşabiliyorum ancak. Eleştiri ve önerilerinizi [email protected] adresine bekliyoruz.
“Öncelikle spor sayfanızı çok beğenerek okuyorum, çok ahlaklı ve harika bir bölüm. Bir mizah sayfamız, bir de okurun kendini ifade ettiği bir köşe iyi olur diye düşünüyorum.”
“Gazetede Ali Çolak, Hilmi Yavuz, Esra Yalazan gibi yazarlar var iken neden bir kitap sayfası olmasın?”
Yazarlar
-
Bekir AĞIRDIRDünya büyük çağ değişiminde: Yükselen milliyetçilik, korkunun refleksi 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANİran savaşında Türkiye boyutu 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTrump’ın en büyük yanlışı, açmazı anlayamadığıdır 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanBiz Türkiye’yiz, ‘Büyük ülke’ masalı bizde böyle yazılır 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞATEŞ AVUCUMUZUN İÇİNDE... 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciDemokrasilerde “Taban İstilası” 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünSavaş nasıl ve ne zaman bitecek? 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİBüyük işgal projesi ve İran 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENİnsanlık Trump’ı durdurmalı 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSavaş ne zaman biter? 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANİran’dan Türkiye’ye yansıyanlar 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTAkçakoca sapağı… 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNBinlerce kadın Taksim'den sesleniyor: "Bitmeyecek bu İSYAN" 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli ‘çamaşırhanesi’ -5- İşte ülke böyle çürüyor: Tapeler çıktı! 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKutsal haydut! 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİNATO’dan çıkmamakla iyi mi etmişiz? 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü; Jin Jiyan Azadî ve Kadın Özgürlükçü Paradigma... 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜçüncü dünya savaşı bu mu acaba? 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanOrtaçağ karanlığına bir adım daha yaklaşmak 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYEmperyalist Savaşın Gölgesinde 'Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi' Projesi 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZİran savaşının gölgesinde siyasal tutarsızlık 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuOrta Doğu’daki diktatörlükler yıkıldığında ne olur? 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERİran savaşı ışığında dezenflasyon süreci 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraÖğrenme Korkusu 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRİyi ki Güney Afrika ve İspanya var… 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKToplumsallaşmayan süreç enfekte olur 6.03.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
4.02.2016
1.02.2016
23.02.2016
5.02.2016
2.02.2016
29.01.2016
22.01.2016
15.01.2016
1.02.2016