Lale KEMAL
AK Parti’nin ağır toplarından, vesayete direnişin önemli kalelerinden, kıl payı kurtulduğu suikast girişimi bile kendi iktidarında hâlen aydınlatılmayan Başbakan Yardımcısı BülentArınç, Gezi’den sonra bu kez öğrenci evleri üzerinden gerilim yaşadığı Başbakan Erdoğan’a, “Beni harcayamazsın, ağırlığımı unutma,” mealinde haklı bir tepki verdi. Ne ironidir ki Arınç’a bağlı olan TRT bile açıklamalarını sansürledi. Her ne kadar AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, diğer medya organlarını arayıp konuyu küçük görmelerini istediği iddialarını yalanlasa da, iktidarın önemli bir ismine dahi medyada uygulanan sansür, basının iktidar ile güç birliği yaparak ifade özgürlüğünü kendi elleriyle katlettiğinin ürkütücü boyutlara ulaştığını gösteriyor.Direnmek yerine boyun eğen bir medya varken, iktidardan, AB’ye katılım müzakerelerinin artık olmazsa olmazı olan ve devletler hukukunda korunması gereken temel hak olan ifade özgürlüğünü savunmasını nasıl bekleyebiliriz?
Türk medyası istisnalar hariç mümkün olduğunca tarafsız biçimde kamuoyunu aydınlatmak olan görevinin dışına hep çıkmış, kendine karar verici mekanizmaların bir parçası gibi bir misyon biçegelmiştir. Misyon gazeteciliğine, AK Parti karşıtlığı ve yandaşlığı da eklenince bırakın tek ses olmayı medyada ideolojik ayrışma derinleşirken sektör, sorunlarına çözüm üretme kapasitesini neredeyse sıfırlamış durumda.
Medya olarak kendi sorunlarımıza çözüm arayışlarına girmezken AB, 2014 ve 2020 yıllarını kapsayanaltı yıllık bir dönemde gerek Batı Balkanlar gerekse Türkiye’nin AB’ye entegrasyonu için ön koşul hâline gelen medya özgürlüğü ve medyanın bütünlüğünü sağlamak üzere bir mali yardım program başlatıyor. Bu mali yardım programını yürütürken kısa adı TACSO olan sivil toplum örgütlerine teknik yardım kuruluşundan destek alıyor.
TACSO, Batı Balkanlar ve Türkiye’den bir grup gazeteciyi biraraya getirip evrensel kıstaslara uygun bir medyanın nasıl kurulacağı ve AB’nin mali yardımından nasıl faydalanacağı üzerine çalıştay düzenledi. Bu çalıştaylar, ilgili ülkelerde yapılacak toplantılarla devam edecek ama hükümet, TACSO’nun Türkiye toplantısına nasıl tepki verecek merak konusu.
Batı Balkanlar’da Sırbistan, ifade özgürlüğü sıralamasında 174 ülke arasında 63., Türkiye ise 154. sırada. Uçurum derinleşiyor...
SİVİL ÜNİFORMALILARDAN PSİKOLOJİK HAREKÂT
Hükümet ile medya ilişkileri garip bir hâl almışken gazetecileri bir dönem itibarsızlaştırma ve korkutma amaçlı psikolojik harekâta tabi tutan TSK ve medya ilişkileri ne durumda irdelemek lazım. Asker şu sıralar bu görevi, askerden askerci sivil kesime havale etmiş durumda.
Temsilciliğini yaptığım yabancı dergiyi, beni hançerleyerek avucuna alma politikası yürütenbir müsteşar ile bu konuyla ilgili yüzleştiğimde çok kolayca itibarsızlaştırma harekâtınagiriştiğini gözlemledim. İtibarsızlaştırma harekâtı, yapılan yanlışları yazan gazetecileri sindirme ve korkutma amaçlı.
Konumlarından aldıkları güçle medyayı aşağılamaya kalkan bu atanmış bürokratların bir gün, uyguladıkları politikaların doğuracağı yasal yaptırımlarla karşılaşacaklarını hesaplamaları gerekiyor.
TARAF THY DE ISRARLA YOK
Arınç’ın Erdoğan ile girdiği polemikte ihanete uğradığı hissine kapıldığını düşünüyorum. Tıpkı,Taraf yayınlama cesaret göstermeseydi Balyoz darbesini yiyecek hükümetin hâlen bu gazetenin, THY dış hat seferi yapan uçaklarındaki dağıtımına yasak koymaya devam ederek kıymet bilmezliği ifade özgürlüğü boyutunu bir kenara koyarsak hissi gibi. THY’nin, iktidara en muhalif gazetelerden Cumhuriyet’in bile dağıtımını yaparken Taraf’ı ısrarla dışarıda bırakıyor olmasının derinlerinde çok ciddi bir psikolojik harekâtın yattığını düşünüyorum.
Kimi medya mensupları bu durum karşısında ne mi yapıyor; tetikçilik.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2016
25.06.2016
18.06.2016
11.06.2016
4.02.2016
28.05.2016
14.05.2016
7.02.2016
30.04.2016
24.04.2016