Cafer Solgun
Bu kafayla da Türkiye yönetilir, ama...
5.02.2015
1872
Her biri ülkemiz şartlarında aynı zamanda rahatlıkla ‘yüzleşme’ olarak da okunabilecek demokratikleşme sorunlarımız, yıllarca palavra bir ‘birlik-beraberlik’ söylemiyle hasır altı edildi. Bu demagojinin ‘tavan’ yaptığı dönemler de, malum, genellikle darbe ve askeri müdahale dönemleri oldu. Zira ciddi sorunlardan muzdarip ‘birlik-beraberliğimizi’ korumak ve kollamak ordunun başlıca misyonu idi.
Birlik ve beraberliğimizi korumak için iç ve dış mihrakların bitmek tükenmek bilmeyen oyunlarına karşı daima ‘uyanık’ olmalıydık.
Bu oyunları sahneye koyanlar bazen Kürt sorunu, bazen Alevi sorunu, bazen mütedeyyin yurttaşların sorunlarını kullanarak ‘birlik ve beraberliğimizi’, dolayısıyla da ‘huzur ve istikrarımızı’ bozmak isteyebiliyorlardı.
Bu tehdit ve tehlikelere karşı devletin etrafında saflarımızı her zaman daha çok sıklaştırmalıydık. Aslına bakarsanız görünüşte ‘millete’ gerçekte ise resmi ideoloji bekçisi orduya ‘vekaleten’ devleti idare edenlere de fazla güvenmemeliydik. Onlar da zaten bu ‘güvenmeme’ gereğini hiç boşa çıkarmadılar.
Bu inkarcı ve zorlama ideoloji ile ülkeyi yönetmek imkansız hâle geldiğinde 21. yüzyıla girmiştik ve geçmiş yüzyıldan miras zihniyetin ağırlaştırdığı sorunlarımızı demokrasi içerisinde çözüme kavuşturmaktan başka bir ‘çıkış yolumuz’ kalmamıştı.
AKP, bu tarihsel gidişatın keskin virajında iktidar oldu. Demokrasi ve özgürlüklerden yana adım attıkça toplumun her kesiminden destek gördü. Ne var ki ‘alıştığı’ iktidar olma hâli, kendisini iktidara taşıyan tarihsel şartları unutturdu ve bir zamanlar ‘değiştik’ diye dil döktükleri ‘asli’ ayarlarına geri döndüler. 2010 yılındaki anayasa referandumunun ardından gizlemeye gerek görmeden bunu söylemleri ve icraatlarıyla açıkça ilan da ettiler.
İktidar olmaya ‘alışmak’ ne demek, AKP’nin son yıllardaki hâl-i pür melali son derece zengin biçimde ortaya koyuyor. Kibir, ‘güç bende artık’ sarhoşluğu, partizanca kadrolaşma, ayrımcılık, soruşturulamayan rüşvet-yolsuzluk düzeni, tehlikeli boyutlarda seyreden toplumsal kutuplaşma, gerginlik, sürekli yüksek tansiyon... Bu tabloya ‘dış politika’ hâline getirilen müflis Osmanlı hayallerini de eklemek gerekir elbette.
Buna karşılık ‘açılım’ diye gündeme getirilen hiçbir reform girişimi sonuçlandırılmadı.
‘Madem devlet artık biziz’ diyerek bir zamanlar karşı oldukları vesayet kurumlarını bile yüzsüzce sahiplenir oldular. Demokrasi anlayışları ‘4 yılda bir sandık önünüze geliyor mu? Geliyor’ tarzı bir sığlığa saplanıp kaldı. Kaldı ki o sandığa verdikleri anlam ve önemin de kendilerinin tek başına iktidar olmaları şartına bağlandığını gördük.
‘Madem devlet artık biziz’ diyerek bir zamanlar karşı oldukları vesayet kurumlarını bile yüzsüzce sahiplenir oldular. Demokrasi anlayışları ‘4 yılda bir sandık önünüze geliyor mu? Geliyor’ tarzı bir sığlığa saplanıp kaldı. Kaldı ki o sandığa verdikleri anlam ve önemin de kendilerinin tek başına iktidar olmaları şartına bağlandığını gördük.
Bir toplumu ‘birlik-beraberlik’ ruhuyla bir arada tutmak ve yönetmek için gerekli olan en asgari özellikler dahi büyük bir hızla aşınıyor, tanınmaz hâle geliyor. Birlik-beraberliğimiz, ciddi, sahici bir tehdit altında. Ve bu tehdidin kaynağı ‘dış mihraklar’ filan da değil.
‘Olsun! Memleketin yarısı bizi destekliyor ya...’ diye düşünüyorlar. Memleketin diğer yarısının duygu ve düşüncelerini anlamak şöyle dursun aşağılamayı marifet sanarak...
Bu kafa ile de Türkiye yönetilir ve yönetiliyor işte. Ama bedeli, telafisi ve tedavisi her geçen gün daha da zorlaşan ‘birlik ve beraberliğimize’ kastetmek oluyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTAlbayrak’ın Gelgitleri.. 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİYoksa bu gelen hukuk ve demokrasi mi? 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAGerçek sanık sandalyesinde 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolErdoğan ve Trump 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBirinci Yılında Süreç: Olanlar, Olmayanlar 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset arenasında birileri hesabını yanlış yapıyor 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveci‘Orta Sınıf’ bu kez kazanıyor… 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBen Şüheda Sena Öğütalan; masumiyetim tek teminatımdı, kâbusum oldu… 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezEkonomideki Gelişmelerin Değerlendirilmesi 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Kim bu Devlet Büyükleri?” 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer balkonuna havuz yapılan rezaletin perde arkası! Buna nasıl izin verildi? 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSiyasi değil sosyolojik, hatta psikolojik 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİYapıttan Yapana: Zatî olana yolculuk 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSumud tecrübesi bize neler söylüyor? 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKaan’ın motorları ve bir soru: Türkiye’nin F-35 alması şart mıdır? 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye’nin sosyal devletin rolünün yeniden inşası kaçınılmaz 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEller Bağlı Duruş: Barışın ve Özgürlüğün Ahlâkî Politik Çığlığı... 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanÖzgür Özel sol medyanın gazına gelmedi 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu‘Trumpizm’in güç gösterisi nereye kadar? 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞ“DEVLETİ ZENGİN”,”VATANDAŞI AÇ VE YOKSUL” ÜLKE… 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’dan sonra AKP dağılır 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNGazze Planı: Bölgesel teslimiyete giriş 5.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayOVP’nin iç çelişkileri ve stratejik yönelimi 5.10.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraDevlet Millet Kucaklaşması 5.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUBir fotoğrafın bana düşündürdükleri… 5.10.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANFotoğraflar tarafsız değil 5.10.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTCumhurbaşkanı, “muhalefet”, “Kürtler” 4.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇ“Siyasette zorlama yoktur!” 4.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRDEMOKRATİK TOPLUM VE "YILIŞIK" FOTOĞRAF 4.10.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezMeşruiyet ve toplumsal cinsiyet: Eşbaşkanla tokalaşılmadı 4.10.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ile Batı arasındaki “sözleşme” bozuluyor mu? 4.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlnur ÇEVİKTrump’ın dünyasına hoşgeldiniz… 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMemleketin geleceği hangi fotoğrafta? 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuAYM “vatandaşı koru” dedi… 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.09.2025
14.09.2025
5.09.2025
29.08.2025
22.08.2025
17.08.2025
10.08.2025
1.08.2025
25.07.2025
19.07.2025