Beril DEDEOĞLU
Trump, dış politikayı kafasına estiği zamanlarda attığı Twitter mesajlarıyla yürüten lider görüntüsü verdiğinden, belki çok ciddiye alınmaması gereken bir başkandır. Ama belirtmek gerekir ki, ABD yurttaşlarının bu durumun bir övünç mü yoksa utanç kaynağı mı olduğuna karar vermelerini kolaylaştırıcı bir ortam da yaratıyor.
Ancak mesajlardaki tehditlerin sertliği arttıkça, renkli kişiliğin giderek tehlikeli kişilik haline dönüştüğü söylenebilir. Zira yaptığı her açıklama, “karşı cephe” olarak gördüğü kesimlerin daha fazla ABD düşmanı haline gelmesine yol açıyor, ayrıca Amerikan-karşıtlığının yapıştırıcı bir harç olarak kullanılmasını da olanaklı kılıyor. Söz konusu durum ABD’nin küresel gücüne katkı sağlayacak gibi gözükmüyor, fakat ABD eksikliğinden doğan boşluğun başka oyuncular tarafından doldurulmasına yol açtığından, daha güvenli bir dünyaya da işaret etmiyor.
Emin olmak kolay değil ama belki Trump daha güvensiz bir dünya tercih ediyordur; ama takındığı tutum, öncelikle ABD’nin daha güvensiz bir yer olmasına yol açacak gibi gözüküyor.
Çin’e kazandıran hamle
Trump’ın açıkladığı iki konu, gidişatın yönünü kestirmeyi olanaklı kılıyor. İlki, her zamanki gibi K. Kore ile ilgili. Trump, kendi nükleer silah butonunun Kim Jong’unkinden daha büyük olduğunu ve çalıştığını ifade etmiş.
Trump diğer “düşmanlarından” bahsederken ülke ya da halkların isimlerini kullanıyor, ancak K. Kore söz konusu olduğunda liderin ismini zikrediyor. İlişkiler ne ara bu denli kişiselleşmiş, bilemiyoruz ama “benim buton seninkinden büyük” açıklamasında ifade edilen düğme, nükleer silahları ateşleyecek olan düğme.
Açıklama bir yandan dehşet verici. Öte yandan ise hem ABD caydırıcılığının küçümsenmesine yol açıyor, hem de karşı tarafın harekete geçmesini kolaylaştırıyor. Bu oyundaki karşı taraf Çin...
Twit’in hemen sonrasında K. Kore, G. Kore’ye bir zeytin dalı uzattı, Olimpiyatlar üzerinden üst düzey görüşme önerdi; G. Kore de teklifi memnuniyetle kabul etti. Bu, ABD ile K. Kore arasında daha sıcak gelişmeler olursa, en büyük zararı G. Kore’nin göreceği gerçeğinden hareket edilmesi demek. Ancak bundan önemlisi, Çin’in ABD’nin yaratacağı felaketi göstererek G. Kore’yi bu ülkeden koparma girişimini başlatmış olması.
Rusya’yı heveslendiren hamle
Açıkladığı diğer konu ise “paran kadar varsın” anlamına gelebilecek bir açıklama ve bu Pakistan üzerinden yapılmış vaziyette. 2002’den beri 33 milyar dolar yardım yapıldığını ama Pakistan’ın terörü bitiremediği gibi teröre destek verdiği iddia ediliyor. Ardından Filistin’e verilen paraların da bir işe yaramadığı ifade ediliyor.
Muhtemelen Avrupa ülkeleri sıra ne zaman kendilerine gelecek diye bekliyorlardır. Onlar beklerken Pakistan sert bir yanıtla ABD’yi alınan paraların nerelerde kullanıldığını açıklamakla tehdit etti. Bu, stratejik yatırımlar ve terör örgütleri ile “devletler” arasındaki karmaşık ilişkilerin deşifre edilmesi tehdidiydi ve muhtemelen kenarda bekleyen Rusya için çok mutluluk verici bir haber oldu. Zira ABD’nin karşısına aldığı her yönetimin yanaşacağı bir başka devlet var; onlar da terörle mücadele ediyor ve daha da etmeye çok hevesliler.
Trump, ileride Moskova’ya yerleşir mi bilinmez, ancak şimdilik görünen o ki yardım yapıp hemen sonuç getirmeyen tüm oyuncuları alacaklı defterine yazacak, desteği kesecek ve bu oyuncular da “öteki”lere sığınacak. Bu, daha güvenli ortamlar yaratmayacak ve devletler arası sıcak gerilimleri daha da artıracak. İstenen tam da bu olabilir ama oyunun kazananı Trump olur mu, orası belli değil.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.02.2019
15.02.2019
13.02.2019
25.01.2019
16.01.2019
11.01.2019
9.02.2019
4.02.2019
2.02.2019
28.12.2018