Bülent KORUCU
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını bertaraf etmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya attığı senaryoydu ‘paralel yapı’. Sonra İsviçre çakısı gibi her işe yarar bir buluş olduğu fark edildi.
Hükümetin kontrolündeki medya sadece yolsuzluk iddialarını değil, bütün hata ve başarısızlıkları bununla örtmeye başladı. O kadar ileri gittiler ki askerle çatışıp eylem yapan PKK’lılara bile bu sıfat yakıştırıldı. Almanya bizi dinlemiş ve ruhumuz duymamış. Alman medyası ortaya çıkarmasa haberimiz olmayacak. Bas yaftayı geç. Yapısal reformları gerçekleşmediği için ekonomi bıçak sırtında, en küçük dış etki çalkantıya yol açıyor. Büyüme, cari açık, enflasyon alarm veriyor. Günah keçisi hazır… İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ‘Döviz alarak 2 milyar dolar kâr ettiler’ beyanatından, kuru fasulye fiyatlarındaki yükselişin altında paralel arayana kadar yelpaze geniş. ‘Muslukları açık bırakıp İstanbul’un suyunu bitirecekler’ martavalına inanıp haber yapanlar da Beyaz Saray’da hayalet avcılığına soyunanlar da var.
‘Paralele bağla sıyrıl’ akımı, Erdoğan ve kontrolündeki medya ile sınırlı kalmadı. ‘Hazır çeşme akıyorken temize çıkalım’ tayfası uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Son örnek Cem Uzan. ‘İlk kumpas bize kuruldu’ diye ortaya atılan Uzan, ‘herkes aklandı bizim başımız kel mi?’ havasında. Konuyu en yakından bilenlerden gazeteci Yavuz Semerci isyanını şu cümlelerle dile getirdi: “Uzan Ailesi’nin başına gelenlerden Cemaat’i sorumlu tutmak, o bankayı soyanları mükâfatlandırmaktır. Baba Uzan ve o bankayı yönetenler milyarlarca mevduatı devletten gizlemişlerdir. Bu kaynakları kendilerine ait baraj ve diğer şirketlerinde ucuz fon olarak kullanmışlardır. Vatandaşın milyarlarca dolarını, ‘Devlet tahvili satıyoruz’ diye toplamışlardır. Ve bankaya el konulduğunda anlaşılmıştır ki, banka Hazine’den asla o miktarda tahvil satın almamış. Böyle bir sahtekârlığın içinde olanların, ‘Bizi Cemaat yıktı’ tespitine inanmak, okurları inandırmaya çalışmak bu ülkenin bürokratına da müfettişine de devletine de gazetecisine de banka battığında ‘Senin bu kadar mevduatın gözükmüyor’ denilince krize giren binlerce insana da saygısızlıktır. Cem Uzan, ‘Bu halk öyle yalanlara inanıyor ki ben de sallayayım’ demiş olmalı.” Uzan, daha 9 ay önce kendisine Hanefi Avcı’nın tuzak kurduğunu ve Doğan Grubu’nun rüşvet istediğini ileri sürüyordu.
Erdoğan’ın icadının faydasını ilk keşfedenlerden biri kamuoyunda Jet lakabıyla bilinen Fadıl Akgündüz. Halktan topladığı paralardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyor, faturayı da paralele kesiyor. Başbakan’a mektup yazarak Maldivler projesinin engellendiğini, kendisine destek verdiği için 2011 seçimlerinden önce suikasta uğradığını anlatıyor. Zavallı köylünün ineğine çarpıp öldürdüm demiyor, suikast masalı anlatıyor. Diğer örnek Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk. Beyoğlu’nda işlenen iki cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Öztürk, 2012 yılında ise çete kurmak suçlamasıyla tutuklandı ve 18 ay hapis yattı. Metro Turizm hakkında Rekabet Kurulu’nca çok sayıda soruşturma yürütülürken, 2,5 milyon lira para cezası kesilmişti. Daha önce hakkında en ağır haberleri yapan Sabah Grubu, şimdi Öztürk’ün ‘makbuz istedim, başıma bunlar geldi’ hikâyelerini manşete taşıyor. En son ortaya çıkan uyanık ‘işadamı’ Mehmet Fuat Şıkbilge’nin sabıka kaydında hırsızlıktan kaçakçılığa, nitelikli dolandırıcılıktan sahteciliğe 17 suç kaydı var.
Bu örnekleri kitap yazacak kadar çoğaltabiliriz. Bir anda kahramanlaştırılan Ergenekon ve Balyoz sanıklarına sıra bile gelmedi. Ama şunu sormak lazım, neden paralel senaryosunu desteklemek üzere meydana çıkanların hepsinin sabıka kaydı böyle kabarık? Bu bir tesadüf mü? Yoksa…
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları














































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
4.02.2016
1.02.2016
23.02.2016
5.02.2016
2.02.2016
29.01.2016
22.01.2016
15.01.2016
1.02.2016