Eser KARAKAŞ
Dolaysız vergilerin payını yükseltmek isteyen Mehmet Şimşek’e kimse “Vergi cennetlerine giden paralardan küçük bir kesinti yapabilmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan neden hala bu vergi cennetlerinin listesini Resmî Gazetede yayınlamıyor, siz bu konuda ne diyorsunuz?” sorusunu soramıyor; Mehmet Şimşek de bu konuyu hiç gündeme getirmiyor, oysa gri listeden çıkarken FATF’ye bu konuda söz vermiştik.
Türkiye’de toplam vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin payı çok yüksek, oransal olarak çok değişmiyor, vergi gelirleri içinde üç aşağı, beş yukarı dolaylı vergilerin payı yüzde 67, dolaysız vergilerin payı ise yüzde 33 dolayında, vergi yükünün dağılımında adalet üretmesi olanaksız bir dolaylı-dolaysız vergi oransal yapı.
Ekranlarda mutlaka daha önce duymuşsunuzdur, bu oran yapısına karşı çıkan siyasetçiler, gazeteciler, iktisatçılar şunu söylerler “Bir ekmek alıyorsunuz, Ali Koç da, ayda 15 bin lira emekli maaşı olan emekli de aynı KDV’yi ödüyorlar, bu kabul edilemez”.
Eh, ne diyelim, doğru söze ne denir.
Artık Mehmet Şimşek bile 2025 bütçe görüşmelerinde, Komisyonda, “hedefimiz daha adil bir vergi sistemi, dolaysız vergilerin payının artacağı bir vergi sistemi” diyor.
Mehmet Şimşek bile bunu diyor ise akan sular durur.
Ancak, mesele pek bu kadar basit değil, dolaysız vergilere baktığınızda detaylarda iş karışıyor, zaten başta Mehmet Şimşek, kimse bu detaylara girmek istemiyor, tipik bir Türkiyeli popülist siyasetçi ağzıyla herkes dolaysız vergileri arttıralım (oransal olarak) diyor ama nasıl ve kimden daha çok dolaysız vergi alacağız sorusunu hep karambole getiriyorlar.
Aşağıda detaylarına girmek isteyeceğim ama dolaysız vergilerin payını yükseltmek isteyen Mehmet Şimşek’e kimse “Vergi cennetlerine giden paralardan küçük bir kesinti yapabilmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan neden hala bu vergi cennetlerinin listesini Resmî Gazetede yayınlamıyor, siz bu konuda ne diyorsunuz?” sorusunu soramıyor; Mehmet Şimşek de bu konuyu hiç gündeme getirmiyor, oysa gri listeden çıkarken FATF’ye bu konuda söz vermiştik.
Vergi cennetlerine giden paralardan bir vergi almayı dahi gündeme getiremeyen Mehmet Şimşek’in bütçede dolaysız vergilerin payını arttıracağını iddia etmesi doğrusu çok grotesk.
Aşağıda vergi gelirleri içinde vergilerin paylarını sunuyorum, 2024 kesinleşmediği için 2023 kesin oran büyüklüklerini veriyorum 2025 bütçe gerekçesinden, oranlar zaten seneden seneye pek değişmiyor.
Genel bütçe gelirleri % 100
Vergi gelirleri % 89.2
Kişisel gelir vergisi ve kurumlar vergisi % 26.4
Mülkiyet üzerinden alınan vergiler % 1.3
(örneğin değerli konut vergisi) % 0.0
Dahilde alınan KDV % 18.8
ÖTV % 16.2
İthalde alınan KDV % 16.5
Faizler, paylar, cezalar % 7.8
Genel manzara böyle.
Evet, hiç kuşkusuz vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin bu denli yüksekliğinin vergi adaleti adına düzeltilmesi gerekiyor ama bunu yaparken Maliye Bakanının da dolaysız vergileri nasıl arttıracağını da açıklaması şart.
Maliye Bakanlığının bir birimi olan Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) sitesinde bir, iki sene önceye kadar farklı meslek gruplarının gelir vergisi ortalama matrahlarını ve ödedikleri vergiyi görebilirdik, benim en çok dikkatimi çeken kuyumcular ve kürkçüler olurdu, bu meslek gruplarının ödediği ortalama gelir vergisi asgari ücret kazanan bir çalışanın ödediği verginin altında kalırdı, o tarihte asgari ücret de vergiye tabi idi, bu manzara bizim gelir vergisi sisteminin tuhaflığını, adaletsizliğini gösteriyordu.
Sonra ne mi oldu, bir kuyumcunun sunduğu matrah ve ödediği ortalama vergi pek artmadı ama Maliye Bakanlığı (GİB) bu verileri sunmaktan vazgeçti, bu kafayla Türkiye’de vergi adaletini kurmak mümkün müdür, güldürmesinler bizi.
Yukarıda yazdım, tekraren söylüyorum, vergi cennetlerine giden paradan biraz vergi alabilmek için bu vergi cennetlerinin isimlerinin Resmî Gazetede Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanması gerekiyor, bunu bile yap(a)mayan zihniyetin vergi adaletini restore etmesi olanaksızdır.
Çok olmadı, iki sene önce bir değerli konut vergisi çıkarıldı, çok gürültü koptu ve sonra bu vergi kadük oldu, tablodan da gözüküyor, tahsilat sıfır.
Dolaysız vergileri arttırmak istiyorsanız, anlıyorum, yüksek oranlı gelir ve kurumlar vergisinin ters teşviklere neden olabileceğini, emek arzını olumsuz etkileyebileceğini düşünebilirsiniz, akım gelirler üzerine değil de stok varlıklar üzerine vergi salmayı tercih edebilirsiniz, tartışılır ama tamamen haksız da sayılmazsınız.
Peki öyleyse neden değerli konut vergisini dahi uygulayamıyorsunuz?
Vergilemede çok eski bir tabir vardır, “zaten kümesteki tavuğu yolmak”, kimin gelir vergisini yükselteceksiniz, Türkiye’de vergi ödemeyen o kadar iş adamı, beşli çete ortağı, rantçı varken Gönenç Gürkaynak, yani bir avukat, on birinci sıradadır, Gürkaynak’ın mı vergisini yükselteceksiniz?
‘ZATEN KÜMESTEKİ TAVUĞU YOLMAK’
Bunu yapacak dahi siyasi gücünüz yoksa vergi sistemi içinde dolaysız vergileri nasıl arttıracaksınız?
Vergilemede çok eski bir tabir vardır, “zaten kümesteki tavuğu yolmak”, kimin gelir vergisini yükselteceksiniz, Türkiye’de vergi ödemeyen o kadar iş adamı, beşli çete ortağı, rantçı varken Gönenç Gürkaynak, yani bir avukat, on birinci sıradadır, Gürkaynak’ın mı vergisini yükselteceksiniz?
2025 senesinde yaklaşık on trilyon TL vergi tahsilatı yapılacaktır ama bu büyüklüğün üçte biri kadar, üç trilyon TL vergi harcaması yapılacaktır yani yasal olarak üç trilyon TL vergiden vazgeçilecektir, bu üç trilyon TL’lik vergi harcamasının sadece çok küçük bir bölümü engellilerin, gazilerin, şehit yakınlarının vergileridir, vergi harcamalarının kısm-ı azamı rant aktarımıdır, vergi harcamalarını böyle dizayn et, sonra da dolaysız vergilerin payını arttırarak vergi adaletinden bahsedeceksin, gerçekten güldürmesinler bizi.
Şunu da çok net ifade edeceğim, etki analizi yapılmadan ve sonuçları kamuya açıklanmadan vazgeçilen her kuruş vergi yani vergi harcaması yolsuzluktur, gerçek bir hukuk devletinde soruşturma konusudur ve öyle olmalıdır.
Evet, bir firma şu kadar vergi harcaması karşılığında şu kadar yüksek teknoloji üretecekse bu vergi harcaması meşruiyet kazanabilir ama gerçekleşme sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Bu paylaşım hemen geçtiğimiz senelere yönelik de kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Bunlar yapılmadan dolaysız vergilerin payını yükselteceğim demek sadece ucuz popülizmdir.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜlke siyasetin neresinde, hangi evresinde? 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraYılın Kelimesi 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSovyetler ve Bookchin 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANLeyla Zana vakası bir gösterge. Ama neyin? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye, güvenlik ve 15 milyon bağımlı… 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTAN100 Bin Dolar Kazanan “Yeni Yoksul” Mu? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTİslamcılık Öldü mü? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu‘Entegre strateji’ varsa, niye tek yönünü görüyoruz? 25.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilGüvenlikten kimliğe, inkârdan yurttaşlığa 24.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKomisyonda uzlaşma çıkmazsa süreç yine de ilerler mi? 24.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSekülerleşme sorunu veya Müslümanlar nasıl modernleşecek? 23.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEYüzdük yüzdük 22.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayPax Americana sonrası Almanya: Yeşil dönüşümden askeri Keynesçiliğe 21.12.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKüfürbazlar ve ötesi 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarThank you Ahmed 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasAK Parti hariç herkes CHP 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselPara politikasında sınav zamanı 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakNüfusumuz dibe vururken! 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKEN"O Yıl", hangi yıl? 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları





















































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.12.2025
18.12.2025
8.12.2025
1.12.2025
26.11.2025
17.11.2025
11.11.2025
3.11.2025
28.10.2025
23.10.2025