Lale KEMAL
Anamuhalefet partisi iktidarın yarısı anlamına gelir, oylarını artırarak iktidara adım adım ilerler.
Anamuhalefetteki CHP için, genel, yerel her seçimde irtifa kaybettiğinden iktidar olacağı öngörüsünde bulunmak mümkün değil. Dolayısıyla, karşısında dişli rakip bulamayan AK Parti, artık ülkeyi boğan otoriterleşme politikalarını hız kesmeden sürdürüyor, durdurmak mümkün değil. CHP de kimi milletvekillerinin, gerek açıklamaları gerekse verdikleri soru önergeleriyle yaptıkları demokratik çıkışlar, parti politikalarına dönüşmediği dolayısıyla halkı alternatif bir seçenek üzerinde ikna edemediğinden, bu vekilleri takdir etmekten öteye gidemiyoruz.
CHP’de iç çekişme hiç bitmez… Yakında, bir tüzük kurultayı yapılıp yapılmayacağına dair toplanıldığında çıkacak olası kavganın karakolda bitmesi ihtimali yüksek.
Malum 30 Mart yerel seçimlerinde aldığı yüzde 26 küsur oyla, iktidarla arasındaki oy makasını daraltamayan CHP’nin Parti Meclisi (PM), muhtemelen haziran ortalarında toplandığında “tüzük kurultayı yapalım mı yapmayalım mı” çekişmesine sahne olacak.
30 Mart yenilgisinden sonra partinin yürütme organı MYK’da revizyona giden CHP, seçimlerde başarısız olan il ve ilçe teşkilatlarının görevlerine, tüzük engeli nedeniyle son veremiyor. CHP’nin tüzükte görevden almaları mümkün kılacak değişiklik için kurultayı toplaması gerekiyor.
2012 Temmuz’unda, iki yılda bir yapılan Büyük Kurultayı toplayan CHP PM’nin, bu kongreyi bir yıl erteleme yani 2015 genel seçimleri sonrasına uzatma yetkisi var.
PM’nin, haziran toplantısında, cumhurbaşkanı adayını belirlemesi de bekleniyor. MHP lideri Bahçeli’nin, büyük olasılıkla cumhurbaşkanlığı için yarışacak Başbakan Erdoğan’a karşı çatı adı verilen ortak aday çıkartma çabalarına rağmen CHP’nin kendi adayını gösterme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmekte yarar var.
Peki, PM, tüzük kurultayını, 2015 seçimlerinden 6 ay önce toplamak üzere zamanında yapma kararı alır mı, yoksa seçimler sonrasına mı uzatır?
CHP’deki kimi kurmaylara göre, 2015 seçimlerinde yeniden seçilme ya da ilk kez Meclis’e girme beklentisi içinde olan 60 kişilik PM’nin, kurultayı, genel seçimler sonrasına erteleme kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Zira, seçimler öncesi yapılacak kurultayda, hem MYK hem de 60 kişilik PM’nin tüm üyeleri değişecek ve çoğunun vekil olma hayalleri böylece suya düşecek.
CHP’nin, az sayıdaki yenilikçi kanadını temsil eden üst düzey bir partili, “Oysaki kurultay, uzatmalara gitmeden zamanında yani 2015 seçimleri öncesinde yapılsa, 30 Mart seçimlerinde başarısız olan teşkilatlar görevden alınabilecek ve büyük oranda il ve ilçelere atanacak yeni isimlerle parti, taze kanla, dinamizmle genel seçimlere girebilecek.” diyor.
Ancak, ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde göstereceği adayı üzerinden oy oranını düşürüp, neredeyse MHP’den sonra 3’üncü parti konumuna düşmesi halinde, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, yine zayıf bir olasılık da olsa, olağanüstü kurultayı toplama yetkisi bulunuyor.
1980 darbesi sonrası, vesayetin hazır oylarına konan CHP, sonrasında AK Parti korkusu üzerinden oy topladı. Ama artık, o günler geride kaldı.
Demokrasinin temel ilkeleri olan şeffaflık, hesap verilebilirlik üzerine kurulu bir ortak aklı bünyesinde toplayacak bir oluşum, Türkiye’ye bir gün çıkış yolu gösterecek, ümitliyim. [email protected]
Yazarlar
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2016
25.06.2016
18.06.2016
11.06.2016
4.02.2016
28.05.2016
14.05.2016
7.02.2016
30.04.2016
24.04.2016