Murat AKSOY
Bazı haberleri paylaşmak reklamda kullanılan sloganla söylersek “paha biçilmez”.
Dün benim için böyle bir gündü.
Gazetecilik yaptıkları nedeniyle 92 gündür “casusluk” suçlamasıyla tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün dün serbest bırakılacağını öğrendiğim ve bunun sosyal medyada paylaşan ilk gazeteci olmak benim için paha biçilmezdi.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği tutuklu bulunmalarında “hak ihlalleri var” kararıyla gece yarısı serbest bırakıldılar. Mahkeme kararını saat 17.51 açıklandı.
AYM’nin bu kararı bir gün önce almış olduğunu öğrendim. Bu haberi dün sabah bir iki kaynağımla daha konuşarak teyit ettim.
Ve karardan emin olduktan sonra, dün saat 15.07’de twitterdan şu mesajı paylaştım: “AYM Genel Kurulun’da Can Dündar ve Erdem Gül halkında "ihlal var" kararı verecek. Az kaldı” diye yazdım. Ve birkaç twit sonra ise tahliyelerin “sembolik” olarak “gece yarısı” olabileceğini yazdım.
Sonra sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Said Sefa’yla haberi paylaştım ve o da Türk medyasında bu haberi ilk yapan haber sitesi oldu.
BİR HAFTA ERTELENEN KARAR
AYM hak ihlali kararının dün verdi. Karar 14. Ağır Ceza Mahkemesine 20.40 civarında ulaştı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi 23.00 sularında Dündar ve Gül’ü tahliye kararı verdi ve tahliye gece yarısı 03.00 sularında gerçekleşti.
Hemen ifade edelim ki, bu karar bir hafta ertelenmiş karar.
Kaynaklarım, AYM’nin bu kararı bir hafta alabileceğini ancak alamadığını aktardılar. Dündar ve Gül’ün şikayeti, AYM Genel Kurulu’na sevk edilmeden önce AYM Raportörü’nün “hak ihlali var” yönündeki raporuna rağmen, bu kararı alamadı. Nedeni ise dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk ederek alınacak “özgürlükçü” kararı daha geniş ve çok oy ile güçlü bir meşruiyetle savunmak. Yani bu kararın ertelenme nedeni, alınacak özgürlükçü karar karşısında daha güçlü bir meşruiyet arama arayışıydı.
Sonuçta Dündar ve Gül hakkında, Genel Kurul’a katılan 15 üyeden 3’e karşı 12 oyla “hak ihlali var” kararı çıktı.
Can Dündar’la tüm ilişkim önce okur-yazarlık sonra meslektaşlık düzeyinde oldu. 1996 yılında İstanbul’da çeşitli cezaevlerinde yaşanan açlık grevini bitirmek için arabulucu olduğu dönemlerde köşe yazdığı Yeni Yüzyıl gazetesinde yazdığı pek çok yazıyı ağlayarak okuduğumu hatırlıyorum.
Son olarak Tuluhan Tekelioğlu’nıın hazırladığı “Persona Non Grata” belgeselinde Dündar ile Gezi süreci sonrası işini kaybetmiş gazeteciler olarak yer aldım.
ERTELENMİŞ BULUŞMA HAFTAYA
Ancak itiraf etmem gerekiyor ki, Erdem Gül ile olan yakınlığım çok daha derin ve değerli benim için. Bu belki ikimizin geldiği sınıfsal ortaklıktan kaynaklanıyor. Meslektaş olmanın ötesinde birlikte çalışma şansı bulduğum, Ankara ziyaretlerinde mutlaka Kızılay’da çay içtiğimiz değer verdiğim bir insan. Geçtiğimi yıl son görüşmemizde ABD’ye gideceğimi söylediğimde, “bir dahaki gelişinde şu akşam rakısını içelim” demişti.
Olmadı, içemedik.
Ben ABD’ye gittim, Erdem gazeteciliği, casusluk sayan bir anlayış tarafından tutuklandı.
Şimdi mutluyum, çünkü gerçekleştiremediğimiz, o akşam rakısını önümüzdeki hafta Ankara’ya gittiğimde içeceğiz Erdem’le.
Bekleriz.
MURAT AKSOY / HABERDAR
Yazarlar
-
İbrahim KirasBakü ve Erivan başardı, Türkiye kazandı 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİYargıda yine mi temizlik başlamış? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞŞimşek, ÖTV, cari açık ve gümrük birliği 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm süreci komisyonuna dair 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazBöyle mahkemenin hükmüne adalet denir mi? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUŞakülünden çıkmış bir ülke: Türkiye 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTürkiye terörsüz olacak, bölünmeyecek.. Amenna.. Ya Suriye’den gelecek tehdit? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Karamsarlık yaymak’ 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSon vatanı Türkiye olanlar ilk vatanı Türkiye olanlara vatanseverlik dersi veremez 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİsrail ordusu, Gazze’de ekilebilir arazileri de sıfırlıyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Yeni Türkiye'de umudu yalnızca 51 kişilik komisyona bırakmalı mıyız? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKOMÜNİST BİR YAZAR VE“İKİ KADIN İKİ AŞK…” 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA15 Ağustos Toplumsal Devrime Giden Yol... 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNZengezur’a Trump kaması: Kime niyet kime kısmet? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURÜzgünüm, kimse Türkiye’yi bölmek istemiyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
8.02.2019
23.11.2018
20.11.2018
16.11.2018
13.11.2018
10.11.2018
6.01.2018
3.01.2018
30.10.2018
26.10.2018