Cafer Solgun
İsrail’in, Hamas’ın saldırısı üzerine başlattığı ölçü, kural tanımaz düpedüz soykırım düzeyine varmış saldırılar birinci yılını doldurdu ve devam ediyor. Dünyanın gözleri önünde. ABD başta olmak üzere Batı aleminin desteğinden, hamiliğinden aldığı cüretle. Bu “cüretin” diğer boyutu da, “İslami” denilen, her biri diğeriyle kavgalı “alemi” oluşturan ülkelerin sessizliği oluyor elbette. “Çok sert” görünümlü açıklamaları “ses” saymıyorsak eğer…
Ortadoğu’da “şiddet” hep vardı. Çıkar hesapları üzerinden kurgulanmış senaryolar ve bu senaryoları sahneye koyanlar, oyuncular, figüranlar, taşeronlar hep vardı. Ortadoğu kökenli olayların, ittifak ve karşı ittifakların, girift ilişkilerin bölge ülkeleri ve öteden beri bölgede egemenliklerini, nüfuz alanlarını pekiştirme, genişletme çabasındaki küresel güçler üzerinde dolaylı ve doğrudan, kısa, orta ve uzun erimli etkileri hep vardı.
Fakat bu kez birinci ve ikinci dünya savaşlarının ardından Ortadoğu’da güçler dengesinin yeniden “dizayn” edilmesi niteliğinde bir döneme girdiğimizi düşündürecek gelişmeler var. Olup bitenleri “rutin” Ortadoğu gelişmeleri diye görenler farkında olmayabilir ama benim kanaat ve öngörüm öyle değil; daha ciddi bir gidişat ve yeni bir durum söz konusu.
“Kartlar yeniden karılıyor.” Bu, sanırım, Ortadoğu deyince işitmeye alıştığımız klişelerin en revaçta olanıdır. Her sarsıcı “olay” veya gelişmenin ardından, bölge ülkeleri ve küresel güçlerin gelişmelere müdahil olma pozisyonları, yorumcuların dilinde genellikle bu şekilde ifadesini bulur. Bu kez gerçekten de kartların yeniden karılacağı kanlı bir sürece girildiği aşikâr.
İsrail’in, Gazze’de soykırım saldırılarını sürdürürken bir yandan da Suriye ve İran’da hedefe kilitli füze saldırıları düzenlemesi, besbelli ki Hamas’ı yok etmeyi hedefleyen İsrail saldırılarına beklenmedik ölçüde “soğukkanlı” bir tutum sergileyen İran’ı “sahaya” çekmek amacı taşıyordu.
Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye vurulduğunda, gelişmeleri İhvan gözlüğüyle değerlendiren ve “Ortadoğu’da Sünni Hilal” rüyalarından hâlâ uyanamamış bazı yorumcular “analiz” niyetine İsrail’den ziyade İran’ı suçlayan görüşler savunmuşlardı. Aynı çevrelerin Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah ve Hizbullah’ın neredeyse bütün askeri-siyasi üst düzey yöneticilerinin İsrail tarafından öldürülmesi karşısında sevinçlerini gizleme gereği duymadıklarını da gördük. Bu durum, İslam aleminin ne tür bir “alem” olduğu gerçeğini ortaya koyması bakımından ilginç ve düşündürücü olsa gerek. (Hemen belirteyim de sağa sola çekiştirilmesin: Ne İran, ne Hizbullah-Nasrallah ve ne de Esad’a herhangi bir şekilde sempatim var. Ölçüm, evrensel adalet ve insanlık değerleridir; bu ölçüye vurulduğunda alenen “suçlu” olanlarla herhangi bir biçimde “yakın” durmam söz konusu olamaz.)
Askeri strateji mantığıyla bakıldığında, İsrail’in Gazze’de Hamas’ı yok etmeyi amaçlayan bir soykırım saldırısı yürütürken, mezhepsel ve ideolojik açıdan Hamas’la hayli mesafeli olduğu bilinen İran ve Hizbullah’ı savaşa çekmesi biraz “tuhaf” görünüyordu. Bunu bir çevrimiçi toplantıda sunum yapan Ortadoğu ve dinler tarihi uzmanı sevgili Bülent Şahin Erdeğer’e sorduğumda, İsrail’in bir “savaş devleti” olduğunu hatırlatmıştı. Hele ki başında Netenyahu gibi bir halk düşmanı var ise…
Doğru tabii; İsrail bir “savaş devleti.” Yani savaşla, operasyon, çatışma, gerilim siyasetiyle kendini var eden, sürekli “savaş halinde” olarak kendini savunan bir devlet. Dünyamızda var öyle devletler. Onların başında geliyor. İsrail toplumundaki demokratik, barışçıl potansiyele rağmen hem de.
Fakat bu açıklamayı biraz daha netleştirmek gerekiyor; bunu yapmamıza olanak tanıyan gelişmeler de var. İsrail, Gazze’deki saldırılarını sürdürürken Lübnan’da da Hizbullah’ı hedefleyen (esasen Lübnan’ı parçalamayı hedefleyen) yeni bir “cephe” açtı. Çağrı cihazlarını, telsizleri patlatarak kanlı ve ürkütücü bir “şov” yaptı. Durmadı, Hizbullah liderlerini öldürdü. Hizbullah’ı vurmanın İran’ı vurmak demek olduğunu bilerek elbette. Öncesinde Şam’da Devrim Muhafızları komutanlarını vurduğunu da hatırlatmak gerek. Halen de iç savaş yorgunu Şam’a yönelik füze saldırılarını sürdürüyor. Buna karşılık İran da ilk defa İsrail’in ünlü hava koruma zırhını delen füze saldırılarıyla misilleme yaptı.
Olup bitenleri doğru adlandırmak, değerlendirmek için gelişmeleri özetledim. Bu tablonun anlamı şu: İsrail, bugün attığı adımlara, başlattığı saldırılara ciddi şekilde önceden hazırlanmış. Öyle ki, Hamas saldırısı olmasa bir başka gerekçeyle, bahaneyle düğmeye basacağı anlaşılıyor. İsrail’in hedefi Gazze’de Hamas’ı, Lübnan’da Hizbullah’ı yok etmek; İran’la açıkça savaşa girme pahasına hem de. Bunlar “misilleme”, “intikam” olarak izah edilmeyecek çapta gelişmeler ve Amerika’ya rağmen olması mümkün değil.
Gözümüzün önünde: ABD kayıtsız şartsız İsrail’i destekliyor. İran’ın füze saldırılarına karşı Türkiye’deki üslerini de kullanarak “kalkan” rolü üstlenmiş durumda. Savaş gemileri de aynı misyonla İsrail’in hizmetinde. Bu durumun Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinin ardından değişeceğini düşünenler, yanılıyor. ABD’nin Ortadoğu’daki ileri karakolunun kayıtsız şartsız hamisi olmak kim seçilirse seçilsin değişmeyecek Amerika siyasetlerinden biridir.
***
İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın ülkesinde yenilikler, reformlar planlayan bir vizyona sahip olduğu düşünülüyordu. Bu ortam ve gidişat, açık ki İran’ın yeni veya farklı bir sürece yönelmesini görünür gelecekte imkânsız hale getirdi. Çünkü İsrail saldırganlığının devlet olarak İran’ın varlığını tehdit eden bir nitelik taşıdığını düşünüyorlar. Öte yandan, Mesut Pezeşkiyan’ın özellikle mevcut savaş hali sürdüğü müddetçe Hamaney’e “rağmen” farklı bir siyaset geliştirmesi imkân ve ihtimali de kalmadı.
İran’ın doğrudan çıkarlarını temsil eden Suriye, Yemen, Lübnan (Hizbullah), kısmen Bağdat ve Güney Kürdistan federal yönetiminin Süleymaniye merkezli bölümü (YNK) ile ilişkileri, İran için yaşamsal bir önem ifade ediyor. Bu nedenle öyle görünüyor ki zamana yayılmış yeni bir “savaş hali” söz konusudur ve bölge maalesef daha da karışacaktır.
Bölge dengeleri yeniden oluşturulur, kartlar “yeniden” karılırken, İran’ın kolunu kanadını kırıp etkisiz kılmaya çalışan güçlerin İran’da toplumsal karışıklıklar çıkarmasını muhtemel görenler de var. Bu aslında Amerika’nın deyim yerindeyse 40 yıllık hayali. Bu hesabın “açmazı”, Amerika ve İsrail saldırganlığının beklentilerin aksine “içeride” molla rejimini güçlendiriyor olması.
Rusya-Çin mihverinden şu ana değin İsrail’e karşı cılız kınamaların ötesinde etkili, ağırlıklı bir tavrın gündeme gelmemiş olması var bir de. Bunun sebepleri üzerine çeşitli spekülasyonlar yapılıyor ama kanaatimce, Çin ve Rusya’yı “Biz de bunları bir şey sanmıştık” dercesine küçümseyenler, yanılıyor. Göreceğiz…
Türkiye bu sürecin neresinde peki ve dengelerin yeniden oluşturulmasından nasıl etkilenir? Bu soru üzerine kafa yorarken, dileyelim, savaşın acı, kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey demek olmadığını hep aklımızda tutarız.
“Gelirsek oraya…” türü komik efelenmeler, savaşı bilgisayar oyunu veya satranç zanneden kişilerin elde değnek harita önünde savaş kazanmaları, kaybetmelerine (!) acı acı gülümsemenin ötesinde bir değer ve ciddiyet atfeden yoktur, değil mi?
Yazarlar
-
Ali BULAÇ“İçerde Nutuk, dışarda Kur’an!” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürtler, Türkler ve Araplar 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuErdoğan’dan tarihi itiraf… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR103 kişinin ölümündeki suçu sahte belgeyle gizlediler 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKardeşinin cenazesine gidememek 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABeşiktaş düzene karşı çıktı: Sessiz devrimin adı olacak 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolOrta Doğu’da İsrail tehdidi 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasi meşruiyet ve matematik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEKim bu Ümmet? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUEski bir anıdan günümüzde yaşananlara çıkartılacak ders 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİslamcılık ve post-İslamcılık ve modernizm ve milliyetçilik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhurbaşkanı’nın ittifak çıkışı ve silahsızlanma sürecinin gölgesinde muhalefet 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağacı taşımanın suç olduğu ülke: Portekiz 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKutuplaşmanın son mağduru; CHP’nin ilk imam hatip müdürü Celal Hoca 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUİnsan hiç üzülmez mi… utanmaz mı hiç? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilÖtekileştirmek Ve Ötekileştirdiklerimizle Yüzleşmek – “Kürt Sorunu”na Alternatif Bir Bakış 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSiyaset çıkar, itibar, zenginleşme aracı olmadığında… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer Solgun“Geri zekalıya anlatır gibi” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerULUSAL KİMLİK DAVASI 18.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜRECE DOĞRU TUTUM 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYBırakın ömür boyu otursunlar o koltuklarda 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Kutup başı” 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluCoğrafyanın kader olmadığı ülke... 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Öcalan’ın Önerisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveciİşsizlik Vergisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2025
6.07.2025
30.06.2025
20.06.2025
15.06.2025
1.06.2025
23.05.2025
10.05.2025
27.04.2025
19.04.2025