Burhanettin DURAN
Bu sözler Ankara ziyaretinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a ait. ABD'nin Rakka operasyonunda YPG'nin rolüne dair sorulara verdiği cevap.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Tillerson'a verilen mesaj "YPG'den vazgeçin, Gülen'i iade edin" idi.
Bu ziyaretin son dönem Türkiye ve ABD arasında gerginlik sebebi olan sorunları çözmesi beklenmiyordu. Eğer ilişkilerde yeni bir sayfa açılacaksa bunun Erdoğan-Trump ikili görüşmesi sonrası olması beklenir. Ve zaten ziyaret, Halk Bankası genel müdür yardımcısının tutuklandığı ve Adil Öksüz'ün darbe girişiminden beş gün sonra ABD İstanbul başkonsolosluğunca arandığının ortaya çıktığı bir ortamda gerçekleşti.
Tillerson basın toplantısında "Rakka'da kontrolün yerel halka geri verilmesini istiyoruz" dese de YPG'nin operasyondaki rolünü netleştirmedi. Deaş'la mücadele ve İran'ın sınırlandırılması konularını "ortak hedefler olarak" saydı. Ancak YPG konusunda Ankara'nın ısrarını anlamayan Washington, İran'ı çevreleme politikası için Türkiye'ye ne öneriyor belli değil. Tillerson ziyaretinin belki de tek faydası Washington'da "Türkiye politikasını" oluşturan kurumlar arasındaki çekişmede dışişleri kanadının argümanlarını güçlendirecek bir dizi görüşme yapmasıdır. Zira ABD'nin Suriye politikasındaki Pentagon ve CENTCOM'un "askeri -teknik" ağırlığı dışişleri bakanlığının "siyasi- stratejik" öngörülerini uzun süredir gölgeliyor. Obama'dan devralınan bu durum Trump döneminde de değişmedi. YPG destekçisi Özel Temsilci Brett McGurk hâlâ aynı görevin başında.
Türkiye sabırla Trump yönetiminin Rakka operasyonundaki YPG tercihini bekliyor. Şimdilik işaretler Rakka operasyonunun YPG ile yapılacağı ve bunun Türkiye'ye en az zararla nasıl anlatılacağının araştırıldığı yönünde. Bu arada da Washington'daki bazı güç odakları Halk Bankası genel müdür yardımcısını tutuklayarak Rıza Zarrab dosyası üzerinden Türkiye'ye "sopa" gösteriyor. Bu oyunda "bir havuç" var mı onu da yakında görürüz.
Tillerson'un "zor kararlar, zor seçimler" sözü kanaatimce Suriye iç savaşına müdahilaktörlerin önümüzdeki aylarda yüzleşeceği ortak bir meydan okumaya işaret ediyor. Sadece Rakka değil İdlib de yakında hareketlenecek.
Tam bu dönemde Türkiye, Deaş'ı sınırdan temizleme amaçlı Fırat Kalkanı operasyonunu başarıyla sonuçlandırdığını açıkladı. Zira gelinen noktada Türkiye'nin kontrolünde olan hiçbir bölgenin Deaş ile sınırı kalmadı.
Ve açıklama hem Deaş hem de YPG ile mücadele için yeni operasyonların başka bir isimlendirme ile yapılabileceği seçeneğini de barındırıyordu.
ABD, YPG ile Rakka operasyonunu hedeflerken Rusya'nın da bu örgütü İdlib'de "kara gücü" olarak kullanabileceğini bir PYD sözcüsünün ağzından işittik.
Bu, Rusya'nın YPG'yi Esed'in "asker ihtiyacını" gidermek için kullanma niyetini gösteriyor. ÖSO Sultan Murat Tümeni Komutanı F.
İsa da "en büyük düşman olarak YPG'yi" gördüklerini ve "Suriye'yi bölmek isteyen" bu örgüte saldıracaklarını açıkladı. Yine Astana ve Cenevre süreçlerinin de "durgunluk" içinde olduğunu resme ekleyelim.
Bütün bu parametreler birlikte düşünüldüğünde Suriye'de cepheler Deaş ve Nusra sonrası için yeniden ısınıyor. Bu durum, anlaşılan, çatışmada son safha da olmayacak. YPG'nin fazla güçlenmesi üzerinden denklem yeniden değişecek.
Suriye sahasındaki müdahil aktörlerin "zor kararları ve zor seçimleri" bölgemizi derinden etkileyecek. Esed'li geçiş ihtimali pekişirken Suriye'nin bölünmesi ve YPG'nin geleceği krizi öne çıkacak.
ABD'nin İran'ı çevreleme hedefi de düşünülürse bölgede "yeni işbirliği ve düşmanlık" rüzgârları esiyor demektir.
Yazarlar
-
Taha Akyol‘Azerbaycan Turan yolu’ 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur Akgün8 Ağustos mutabakatı… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURRojbaş İmamoğlu, geçmiş olsun Evre ve yeni YAE’cilere dostane uyarılar… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKomisyon'un çimentosu Bahçeli 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciDemokrasi işgal edilirse… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktanİktidar, Bahçeli’nin hukuk uyarılarını dikkate almalı 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazBöyle mahkemenin hükmüne adalet denir mi? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasBakü ve Erivan başardı, Türkiye kazandı 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞŞimşek, ÖTV, cari açık ve gümrük birliği 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTürkiye terörsüz olacak, bölünmeyecek.. Amenna.. Ya Suriye’den gelecek tehdit? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSon vatanı Türkiye olanlar ilk vatanı Türkiye olanlara vatanseverlik dersi veremez 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUŞakülünden çıkmış bir ülke: Türkiye 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm süreci komisyonuna dair 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Yeni Türkiye'de umudu yalnızca 51 kişilik komisyona bırakmalı mıyız? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKOMÜNİST BİR YAZAR VE“İKİ KADIN İKİ AŞK…” 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA15 Ağustos Toplumsal Devrime Giden Yol... 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİsrail ordusu, Gazze’de ekilebilir arazileri de sıfırlıyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNZengezur’a Trump kaması: Kime niyet kime kısmet? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2022
19.05.2021
15.05.2021
30.04.2021
24.04.2021
17.04.2021
6.01.2020
3.01.2020
13.10.2020