Yıldıray OĞUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1959 yılında iki ülke arasındaki resmi ilişkileri başlatan Celal Bayar’ın ziyaretinden 59 yıl sonra Vatikan’ı ziyaret eden ikinci Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı oldu. Bunca yıldır hiçbir cumhurbaşkanının Vatikan’a gitmemiş olması Vatikan’da Papa ile fotoğraf vermenin siyasi yükünden çekinmelerine yorulabilir. Siyaseten bu yükü çekmeyi göze almış iki cumhurbaşkanın da muhafazakâr-sağ kökenli siyasetçiler olması herhalde bir özgüven göstergesidir. Son ziyaretin, Vatikan içinden kulis haberler veren İtalyan La Stampa gazetesinin Vatican Insider sayfalarına yansıyan notlarında ilginç ayrıntılar var.
***
La Stampa’nın özel notlarına göre, 60 kişilik heyetin ve çok sayıda resmi aracın yer aldığı konvoy, Papa ile görüşmeye 22 dakika geç gelmiş. Ama bu gecikmelerde rekor 2015 yılında Papa ile randevusuna 70 dakika geç kalan Putin’e aitmiş. Yine 2014 yılında Kraliçe Elizabeth de Papa’yı yarım saat bekletmiş. Fakat görüşme beklenenden daha uzun, 50 dakika sürmüş. Görüşme uzayınca Papa’nın bir sonraki misafirleri olan Keldani Kardinaller biraz beklemişler. Bekleyen Keldani din adamlarından biri de bu konuda Türkçe kitaplarıyla bilinen Keldanilerin Diyarbakır’daki Patrikliği’nin yöneticisi Francois Yakan.
Papa ve Erdoğan görüşmesinin ana konusu beklendiği gibi Kudüs olmuş. Görüşme sırasında Papa, Cumhurbaşkanı’na barış meleğinin, savaş iblisini boğarken resmedildiği bir bronz madalya hediye etti. Gazeteye göre Cumhurbaşkanı da bu hediyeyi alırken Papa’ya İtalyanca “Grazie” diye teşekkür etti. Papa, barış meleği madalyası dışında Cumhurbaşkanı’na Saint Peter Bazilikası’nın bir gravürünü, 2015’te yazdığı, tüketim toplumunu, çevresel yıkımı ve küresel ısınmayı eleştirdiği kitabını (Laudato Si’-Övgüler Sana Olsun) ve hiçbir dinin terörizme izin vermediği mesajını da içeren, şiddetsizliğe adanmış 2018 yılı barış mesajını vermiş.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Papa’ya İstanbul siluetini gösteren seramikten bir tablo, içinde Mesnevi ve biyografi olan dört ciltlik İtalyanca Mevlana kitap seti hediye etmiş. Papa, İstanbul tablosunu alırken “Çok güzel, çok güzel” diyerek beğenisini belli ederken, Mevlana kitapları için “Mistik şeyler” diyerek teşekkür ettiğini yazıyor gazete. Yine Vatican Insider’a göre görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesini kapıya kadar geçiren Papa’ya Emine Hanım, İngilizce olarak “Sizinle görüşmek bir zevkti” diyerek teşekkür etmiş. Papa da, başka davetlilerinden de istediği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ve ailesinden kendisi için dua etmesini istemiş. Cumhurbaşkanı “Biz de sizden dua bekliyoruz” diyerek ona mukabele etmiş. Ama herhalde bu gezinin bütün bu jestlerle dolu güzel ayrıntılarını gazetelerde okuyan bazı okurların kafası karışmıştır.
***
Kudüs için ABD’ye ve İsrail’e karşı ittifak yaptığımız Papa ile, bazı gazetelerde sık sık bahsedilen “Haçlı İttifakı”nın lideri Papa aynı kişi olabilir mi? Mesela 7 Haziran 2015 seçimlerinden bir gün önce o zamanlar içinde MHP’nin de olduğu muhalefet için “Haçlı İttifakı”, “Yeni Türkiye’ye karşı Yeni Haçlılar”, “7 Haziran Hilal-Haç Mücadelesi” başlıklarıyla çıkan gazetelerin okurları; bu dua isteyen, Kudüs için elini taşın altına sokan Papa’nın o haçlılardan biri olduğuna herhalde inanmamıştır.
Trump’a karşı birlikte Kudüs ittifakı kurduğumuz Papa, yine Trump’ın Türkiye’den gelen yolculara koyduğu kabinde elektronik cihaz yasağına karşı atılan “Haçlı ittifakı havadan saldırdı” başlığındaki ittifakın da herhalde içinde değildir. Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’ları davasına katılan AB elçileri için atılan (muhtemelen çoğu ateistti) “TIR ihanetine Haçlı ittifakı” başlığındaki ittifak da, hem AB ülkeleri hem de Vatikan’la Kudüs konusunda ve son zamanlarda daha pek çok konuda birlikte hareket ettiğimize göre, dağılmış olabilir.
O halde “Son kale kalan Anadolu’ya saldıran haçlılar”, “Türkiye’nin büyümesini, engellemeye çalışan Haçlılar”ın da herhalde bu şeker gibi Papa’yla bir ilgisi yoktur. Onlar Vatikan’a sızmış kripto Haçlılardır. Değilse de rica edelim, Haçlı ordularını üzerimizden çeksin. Ya da artık kimsenin aslında inanmadığı bu demagojiden, kimsenin derdine çare olmayan bu düşmanca ifadelerden, en azından ülkede bunu okuyabilen Hristiyan vatandaşlarımızı kıran başlıklardan vazgeçelim ki bu ittifaklar kalıcı olsun.
Papa ile kurulan bu iyi ilişkilerden sonra, Cumhurbaşkanı’nın bir İtalyan gazetesine verdiği röportajda “Tam üyelikten vazgeçmedik” dediği AB için de bundan sonra “Haçlılar” ya da “Hristiyan birliği” dememek daha doğru olur. Sadece nezaketen değil, yüzde ellisi ateist olan Avrupa Haçlı da olmadığı için. Dünya da zaten bir dinler arası ebedi ve ezeli savaş meydanı değil. Yani uzun lafın kısası, en azından bu sıcak Vatikan ziyareti vesilesiyle komplo teorilerimizde bize karşı birleşmiş küresel ittifakın içinden Haçlıları gönül rahatlığıyla çıkarabiliriz. Çünkü en azından bu Papa döneminde ufukta bir Haçlı seferi görünmüyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANToplumsal Fakirleşmeye Siyasetin Katkısı 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÜç kırılma 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELYitirileni Değil Yeniyi Ararken 27.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Melih ALTINOKBarzaniler Suriye’de PKK’yı niçin gazlıyor? 21.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMHrant 19 yıldır bizimle bir başka yaşıyor 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSuriye’de olanın adını koymak 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEŞara’nın sakalı 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİnanç, siyaset ve şiddet üzerine bir manifesto 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakSadece “Suriye Cumhuriyeti” 18.01.2026 Tüm Yazıları




































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
7.02.2026
2.02.2026
29.01.2026
25.01.2026
22.01.2026
19.01.2026
17.01.2026
13.01.2026
10.01.2026
7.01.2026