Bülent KORUCU
Yükseköğretim Kurulu, 12 Eylül’den miras kalan müesseselerden. Bizzat Kurul kaynaklı hummalı bir çalışma ile o kalıntının da temizlenme ihtimali konuşuluyor.
YÖK’ün hazırladığı taslak metin birçok platformda konuşuluyor. İki gündür sayfalarımızda takip ettiğiniz müzakere, en kapsamlı ve tatmin edici görüşmelerden biri. Bunu bizzat katılımcılar dile getirdiği için kullanmakta beis görmüyorum. Temsil ve çoğulculuk itibarıyla ideale yakın bir topluluk teşkil edilmişti. Konunun bütün taraflarının aynı masada buluşması, herkesin diğer bakış açılarına da birinci ağızdan şahitlik etmesini sağladı.
Taslak metin ve müellifi YÖK, sıkı eleştirilere tabi tutuluyor. Hakkı teslim etmek lazım; Kurul’un değişime direnmek yerine bizzat gündeme getirmesi önemli. Daha da kıymetli olan ise her zeminde müzakereye açık durması. Başkan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’yı süreci yönetme şeklinden dolayı kutlamalıyız. Şimdiye kadar iki farklı oturumda takip ettim, müsademe-i efkâr’ı engelleyecek kırmızı çizgiler çizmiyor. http://yeniyasa.yok.gov.tr/ adresinde bütün görüşler, yazılı ve görüntülü olarak kendine yer bulabiliyor. Kanuna, Bakanlar Kurulu ve Meclis’te son şekli verilecek. O aşamadan önce kamuoyu duyarlılığı oluşturması ve üretilen fikirlerin derlenmesi açısından yerinde bir misyon eda ediliyor.
Taslakla ilgili tabir yerindeyse anladıklarımı paylaşmak istiyorum. Öncelikle şu tespitle başlamalıyız: YÖK, eski ya da dar elbise değil, yanlış elbise. Bu noktadan hareket etmezsek, yama ve tadilatlarla aynı elbiseyi giymeye çalışırız. Konuşmacıların en büyük endişesi; pirince giderken evdeki bulgurdan olma riski. Çeşitlilik arayışı destek buluyor, fakat basit sınıflandırmaların çeşitlilik biçiminde sunulması tenkit ediliyor. Bütün üniversiteleri aynı çuvala doldurmak yanlış, basit nicel ölçülerle ayrıştırmak ikinci yanlış olabilir. Mesela 2006’dan sonra kurulmak kategorileştirmede belirleyici olmamalı. Ayrıntılı uzun yasalar yerine ana iskeleti kuracak çerçeve kanun talebi yüksek sesle dile geliyor. Ayrıntı ister istemez merkeziyetçiliği güçlendiriyor. Çoklu sistemi mümkün kılan bir esneklik arayışı göz ardı edilmemeli.
Sistemi kurarken belirleyici olacak iki unsur öne çıkıyor: Finansman ve denetim. Doğrudan kamunun malî kaynakla beslediği ‘devlet’ üniversiteleri ve müteşebbislerin maliyeti yüklendiği iki tür var karşımızda. İkinci türe vakfın yanına ‘özel’ ve ‘yabancı’ alternatifleri de eklenmek isteniyor. Tartışmanın kilitlendiği nokta ise denetim. Taslak neredeyse bütün aşamaları bir şekilde denetlemeyi öngörüyor. Talep ise kalite ve çıktı denetiminin çağdaş usullerle yapılması onun dışında yönlendirici pozisyonda kalınması. Kamu üniversitelerinde düzenini oturtmuş olanlar yeni mekanizma ihtimalinden hoşnut değil. Özeller ise bazı atama ve görevlendirmelerle yönetime ortak olma girişiminin devletleştirmeye yol açacağını savunuyor. Konseylere ‘en çok vergi veren’ gibi kişilerin atanması biraz latife konusu oluyor. Öyle ya, Matild Manukyan’ı kim üniversitesinde yönetici görmek ister!
Tartışmaların uluslararası yayın, patent ve Ar-Ge gibi ‘çıktı’lar üzerinden yürümesine itiraz ettim, hizmet alanları temsilen. En önemli çıktı: insan. Üniversitelerimizden hangi kaliteden insan çıkıyor, biraz buna odaklanmak gerekiyor. Ayrıca çabaların kanunlaşması için toplumda bir dip dalga meydana getirilmeli. Bunu da ancak akademik camia yapabilir. Arayışlar onları heyecanlandırabilirse başarılı olur.
Yazarlar
-
Taha Akyol15 Temmuz ve OHAL 16.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKendini gerçekleştirebilecek kehanet: DEM-Cumhur İttifakı 16.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNETürkler, Kürtler şimdi de Araplar ve sonra yeryüzünün bütün halkları 16.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSürecin en büyük riski 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALU“Beraber yürüyeceğiz” ama nereye doğru Payidar! 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATarihi Anlamak, Yargılamak Değil; TKP ve TBKP, Yasallık, Yenilenme ve Kürt Özgürlük Hareketi Üzerine 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU‘AK Parti+MHP+DEM’ yetmedi, muhalefet de cepheye çağrılıyor 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNGeri Dönüşsüz Yol 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKMutlular, kızgınlar, endişeliler: Kürt sorunu nasıl çözülecek? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞErdoğan’ın imkânsız hayali: Suriye’de Rojava’yı Türkiye’de CHP’yi kendi kaderine terk etmeye razı bi 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMAcaba Kürt sorununun önündeki engel “Atatürk miti” mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluErdoğan, bir anda neden sürecin önüne geçti? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞTARİHSEL “TKP’NİN TARİHİ” YAZILMALI… 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIK11 Temmuz’dan sonra sıra neye geldi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHükümet harcadıkça ülkenin refahı azalıyor 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYeni süreç, yeni stratejiler: İktidardaki çatlaklar ve çelişkiler muhalet için tuzak mı, yoksa fırsa 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanSoykırım ekonomisini ifşanın bedeli 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanPKK silahları yaktı acaba şehre de demokrasi gelir mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürk – Kürt – Arap söylemi 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENKürt ulusunun kavgasında bir sosyalist lider 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayDış borç ve sosyalist kemer sıkma 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYüz yıllık düğümü çözme yolunda cesur adım Devlet Bahçeli’den geldi 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNBundan sonra top devletin sahasına geçiyor 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTürkiye kazandı… 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBizim Hayırlı Cumamız 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer Solgun“Türkiyeli değil, Türk!” 11.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
4.02.2016
1.02.2016
23.02.2016
5.02.2016
2.02.2016
29.01.2016
22.01.2016
15.01.2016
1.02.2016