Ahmet AY
Osmanlı’nın son dönemleri,
Üşüşmüşlerdi topraklarının üstüne sırtlanlar,
Batı Cephesi 1. Dünya Savaşı ile meşgulken, Güney Cephesi Hicaz bölgesinde savaşıyordu. Savaş gücünü kaybetmeyen milyonlarca inanan askerimiz, insanımız vardı. Lakin ülke öyle bir kuşatma altındaydı ki orduya ne yiyecek tedarik edilebiliyordu ne teçhizat.
Beş cephede birden savaşmak durumunda kalan Osmanlı, Çanakkale Zaferi’nde büyük pay sahibi olan Enver Paşa’nın hatası yüzünden Sarıkamış’ta Ruslara karşı ağır bir yenilgiye uğradı.
Mesele uzun;
İngilizlerin, parasını ödediğimiz savaş gemilerine el koyması, Alman askeri gücüne son derece güvenen Enver Paşa’yı Almanların safında I. Dünya Savaşına girmemize sevk etti.
Türk Bayrağı çekilmiş Alman Savaş Gemilerini Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçirip Karadeniz’deki Rus Donanması’na ateş açılmasını bahane eden Ruslar Doğu Cephesinde Osmanlı topraklarını işgal etti. Ruslar Ermenilere Doğu illerini va’d edip, Ermenilerin katliam yapmalarına ortam hazırladı.
Enver Paşa, Ruslara karşı harekete geçilmesinde ısrar edince, buna karşı çıkan Doğu Cephesi komutanı görevden alınır ve Enver Paşa Doğu Cephesi komutanlığını üstlenir.
Aralık ayının zemheri soğuğunda Rusların Kuzey Cephesinden saldırıya geçmesi üzerine Osmanlı Hicaz Cephesindeki askerlerini Doğu Cephesine çekmek zorunda kalır. Hicaz bölgesinde yazlık kıyafetlerle savaşan askerler, aynı kıyafetlerle -10, -15 hatta -30’ları bulan soğuğa karşı ne kadar dayanabilirdi ki? Lakin buna rağmen Aralık sonlarına kadar Ruslar büyük kayıplar veriyordu. Fransa ve İngiltere’den yardım isteyen Ruslar, Ocak ayının ilk günlerinden itibaren günde 4-5 kez telgraflarla, “Osmanlı durdurulmaz ise Almanları asla durduramayız.” diyerek yalvarıyordu.
Rusların ümitleri tükenmek üzereyken soğuk hava gittikçe şiddetleniyor, Osmanlı ordusunun mukavemet gücü tükeniyordu. Sarıkamış’ın Allahuekber Dağları fırtına ve dondurucu soğuk yüzünden aşılamaz olmuştu. Nitekim 30 bini donmak suretiyle 80 bin askerin şehid olması ile neticelenen savaş 103 yıldır anılıyor, anlatılıyor.
Diyarbakır Yenişehir Belediyesi/Kaymakamlığı tarafından düzenlenen program vesilesiyle Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü (DİDOSK) ve gençlerle bu yıl Sarıkamış Şehidlerini anma törenlerine katılmak için Sarıkamış’taydık. Öncelikle Yenişehir Kaymakamı Belediye Başkanı Serdar Kartal, Başkan Yardımcısı Hacı Cebe ve değerli ekibine teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de DİDOSK’a, zira hem harika bir yol arkadaşlığı sergilediler, hem de böyle anlamlı ve değerli törene katılmama vesile oldular.
Sarıkamış’taki tören, Kazım Karabekir Camiinde 5 Ocak Cuma Akşam Namazı sonrası şehidler için okunan Kur’an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif, ilahi ve dualarla başladı. Buradaki programın ardından ilçe meydanında yurdun dört bir yanından gelen vatandaşların katıldıkları muhteşem törene geçildi.
Meydanda büyük coşku vardı, Kur’an okundu, marşlar, ilahiler söylendi. Beni mutlu eden başka bir şey de vatandaşların Diyarbakır Yenişehir Belediyesi pankartını gördüklerinde Diyarbakırlı gençlere gösterdikleri sevgi ve yakınlık oldu. Şehidlerimizin anıtına doğru yürüdüğümüz yaklaşık 6 bin adımlık yolda adeta, buyurun önden gidin dercesine Diyarbakırlı gençlere yol açıyordu kalabalıklar.
Dünyada 80 bin kayıp vermiş mağlup bir ordu ile bu kadar gurur duyan başka bir millet var mı bilmem, lakin böylesi ağır yenilgiye uğrayan askerlere bu kadar değer verilmesi herhalde sadece bize özgüdür. Sarıkamış’a gittikten sonra o kutlu şehidlerin daha kıymetli, hürmete çok daha layık olduklarını öğrendim, o mübarek yolda şehid olanlarla gurur duydum. O soğuk, o dağlar, açlık ve savaştan kaçmamak müthiş bir imanı gerektirir.
Diyarbakır’dan Sarıkamış’a gelen gençlerimizin duyguları, Yenişehir Belediye’sinin düzenlediği bu programın ne kadar faydalı ve yerinde olduğunu gösterdi. Yürüyüş esnasında tekbir getiren gençler fırsat bulunca burada bulunmalarının anlamını dile getiriyorlardı. Gençler, “Burada yatanlar Türk, Kürt, Arap, Çerkez ve Balkanlardan gelen tek vücut olmuş dedelerimizdi. Burası da bizim Çanakkale’mizdir” diyorlardı. Doğrusu bu sözler beni ziyadesiyle ümitlendirdi. Çünkü bizi birbirimizden ayırmak isteyen güçlerin neden muvaffak olamadıklarını bir kez daha gördüm.
Diyarbakır Yenişehir Belediyesi bu manada takdire şayan bir hizmete daha imza atmıştır. 60’a yaklaşan yaşımla şehidlerin pak ve kutlu hikâyesini yerinde dinlediğimde, “Galiptir bu yolda mağlup” vecizesinin anlamını yeniden öğrendim.
O büyük imana sahip kutlu şehidlerin pak hatıralarına kemal-i edeb ile selam, ruhlarına Fatiha diyorum.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
























































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.04.2019
13.04.2019
8.02.2019
27.03.2019
25.03.2019
6.02.2019
21.02.2019
6.02.2019
4.02.2019
26.01.2019