Akın ÖZÇER
Fransa’nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un programını tam olarak uygulayabilmesi için partisi Yürüyen Cumhuriyet’in (LREM/ La République en Marche) 11 ve 18 Haziran seçimlerinde Meclis’in salt çoğunluğunu elde etmesine gereksinim duyduğunu bir süredir bu köşeden aktarıyorum. Macron bu amacına ulaşmasını engelleyebilecek tek ciddi rakip gördüğü Cumhuriyetçiler’i (LR/ Les Républicains) bölebilmek için ılımlı Sağ tabana açılımda bulunuyor. Bu doğrultuda attığı son adım, geçen yazımda da belirttiğim gibi, eski başbakanlardan Alain Juppé’ye yakın LR milletvekili ve Le Havre Belediye Başkanı Edouard Philippe’i Başbakan ataması oldu.
Başbakan Edouard Philippe ’in 17 Mayıs Çarşamba günü açıkladığı kabine, beklendiği gibi, Sosyalist, Cumhuriyetçi ve bağımsız isimlerden oluşuyor. 18 bakan, 4 bakan yardımcısından oluşan hükümette yarısı kadın, 11 siyasetçi, 11 de sivil toplum üyesi yer alıyor. Hollande hükümetlerinin değişmeyen başarılı Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian bu kez Dışişleri ve AB, sosyalist Senatör ve Lyon Belediye Başkanı Gérard Collomb ise İçişleri bakanlıklarını üstlenmiş durumda. Le Drian ve özellikle Collomb Macron’a verdikleri büyük destekle öne çıkan isimler.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’la ittifak yapmış olan merkez partisi Demokrat Hareket MoDem’in (Mouvement Démocrate) kurucu Başkanı François Bayrou da Adalet Bakanı olarak ödüllendirilmiş bulunuyor. LREM seçim listelerinde ayrıca MoDem mensubu birçok aday yer alıyor.
Philippe hükümetinin Cumhuriyetçi iki ismi özellikle dikkat çekiyor. Bunlardan biri Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde François Fillon hükümetinde 2009-2012 arasında Tarım Bakanı olarak görev yapan 1969 doğumlu Bruno Le Maire. Diplomat kökenli Le Maire, Jacques Chirac döneminde Dışişleri ve İçişleri Bakanı, daha sonra (2005-07) Başbakan olarak görev yapmış olan Dominique de Villepin’e yakın bir isim olarak tanınıyor. Bruno Le Maire Cumhuriyetçiler ’in düzenlediği ön seçime de katılmış ama bir varlık gösterememişti. Le Maire Philippe hükümetinde Ekonomi Bakanı olarak görev yapacak.
Hükümette yer alan LR etiketli ikinci isim 1982 doğumlu Gérald Darmanin. Genç siyasetçi Bütçe Bakanı olarak atanmış bulunuyor. Le Maire ile birlikte, Bercy’nin, başka bir deyişle Ekonomi ve Maliye bürokrasisinin iki Cumhuriyetçi isme teslim edilmiş olması, Fransız medyasında hükümetin izlemeyi öngördüğü ekonomi politikasına yönelik bir işaret olarak değerlendiriliyor. Le Monde, Başbakan Philippe ile birlikte bu iki ismin Cumhuriyetçi cephe içinde önemli bir bölünmeye yol açabileceğini ama ekonominin direksiyonunun tek bir siyasi renge teslim edilmesinin gerek parlamentoda gerek sendikalarla yapılacak müzakereler için bir risk oluşturduğunu vurguluyor.
Aslında Philippe hükümetinin temel hedefi, başlıkta belirttiğim ve Fransız medyasının da genelinde vurgulandığı gibi, Macron için Meclis çoğunluğu bulmak, bunun için ılımlı Sağ’ı, başka bir deyişle Cumhuriyetçiler’i bölmek. Peki seçmen Macron ve LREM cephesinin bu hedefine nasıl bakıyor?
İlk Anketler Macron lehine
Bu yazıyı kaleme aldığım sırada bu konuda yayımlanmış son anket, Harris İnteractive’in 15-17 Mayıs tarihli, dolayısıyla Philippe ’in Başbakan atanmasından sonra ama hükümetini ilan etmesinden önceki zaman dilimini kapsayan kamuoyu yoklaması. Şirketin France Télévisions için yaptığı ankete göre, LREM/ MoDem ittifakının ilk turdaki seçmen desteği on gün içinde yüzde 26’dan 32’ye yükselmiş, Cumhuriyetçiler’inki ise yüzde 22’den 19 düzeyine düşmüş bulunuyor. Aşrı Sağ’daki Ulusal Cephe’nin (FN) ilk turdaki desteği de yüzde 19 seviyesinde seyrediyor ama asıl olan, ikinci turda ikili, üçlü hatta bazı seçim bölgeleri itibariyle yaşanacak dörtlü çekişmeler. FN son aşamada karşısındaki aday etrafında birleşildiği için genel olarak kaybediyor.
Söz konusu anket, Sol cephede, Jean Luc Mélenchon’un Asi Fransa (La France Insoumise) hareketinin yüzde 15 dolayındaki seçmen desteğiyle yüzde 6’da kalan Sosyalist Parti’nin çok önünde olduğunu ortaya koyuyor. Ama radikal Sol da genelde aşırı Sağ gibi, ikinci turda kaybediyor. Bununla birlikte, hareketin oylarında son on günlük sürede Sosyalist Parti’nin kaybettiği oranda (yüzde 2) bir artış da gözleniyor.
Harris İntractive’in ölçümlediği sonuçların kuşkusuz en önemlisi, katılımcıların yüzde 60 gibi net bir çoğunluğunun Macron’un Meclis çoğunluğuna sahip olmasını arzu ediyor olması. Ancak bazı nüanslarla. Yüzde 23 LREM/MoDem ortaklığının salt çoğunluğa sahip olması ve Macron’un kimseye muhtaç olmadan programını uygulamasını umuyor, yüzde 37’si ise basit çoğunluktan yana. Bu oran içinde yüzde 20 LREM/ Modem’in Sosyalist Parti, yüzde 17 ise Cumhuriyetçiler ile iş birliği yapmasını savunuyor.
Sonuç olarak, Macron’un tabanda “Büyük Koalisyon” oluşturma girişiminin şimdilik iyi yolda olduğu görünüyor. Edouard Philippe’in Başbakan atanmasının seçmen desteğini arttırdığı, kabinesinde Bruno Le Maire ve Gérald Darmanin gibi Cumhuriyetçi kanadın iki isminin iki önemli bakanlıkta görev yapacak olmasının bu desteği daha da arttıracağı anlaşılıyor. Bu durumda Cumhuriyetçiler’in salt çoğunluğa ulaşarak Macron’u “cohabitation” hükümetine zorlamaları mümkün değil belki ama LREM/MoDem ittifakının basit çoğunlukta kalma olasılığı da sürüyor.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANToplumsal Fakirleşmeye Siyasetin Katkısı 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÜç kırılma 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELYitirileni Değil Yeniyi Ararken 27.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Melih ALTINOKBarzaniler Suriye’de PKK’yı niçin gazlıyor? 21.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMHrant 19 yıldır bizimle bir başka yaşıyor 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSuriye’de olanın adını koymak 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEŞara’nın sakalı 18.01.2026 Tüm Yazıları


































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
26.01.2026
15.01.2026
12.01.2026
5.01.2026
29.12.2025
21.12.2025
13.12.2025
6.12.2025
1.12.2025