Atilla YAYLA
Birçok insan üniversitelere ve üniversite hocalarına büyük saygı gösterir. Üniversitelerde yüksek seviyede entelektüel-akademik faaliyetler yürütüldüğünü ve akademisyenlerin üstün karakter vasıflarına sahip olduğunu düşünür. Maalesef, üniversitelerimizde bu beklentilere uymayan insanlar ve faaliyetler hiç eksik değil. Her üniversitede hoş olmayan olaylar vuku bulabilir. Bunlar çoğu zaman “kol kırılsa da yen içinde kalmalı” anlayışıyla dışa yansıtılmaz. Ancak, öyle durumlar vardır ki, mızrak çuvala sığmaz. Bu tür bir vaka şimdilerde Bursa’daki Uludağ Üniversitesi’nde yaşanıyor. Üniversite’den aldığım aşağıdaki mektup ilginizi çekecektir:
“Uludağ Üniversitesi’nde bugün Türkiye’deki hiçbir Üniversitede bulunmayan bir uygulama söz konusu.
Ülkemizin her üniversitesinde olduğu gibi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi YÖK derslerinden birisi olarak Uludağ Üniversitesi’nde öğrencilere zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Bu gayet olağan bir uygulamadır. Fakat, 28 Şubat döneminde Ergenekon Davası sanığı Rektör Mustafa Yurtkuran’ın keyfî olarak bütün bölümlere zorunlu ders olarak koydurduğu bir korsan İnkılap Tarihi dersi daha var. Adı ise “Nutuk Dersi”.
Bu durumda bir tarih bölümü öğrencisi hem Yakınçağ Türkiye Tarihi hem Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi hem de zorunlu Nutuk dersi almaktadır. Yani aynı dersi üç kere almaktadır ve hiç tarih dersi almayan diğer bölümlerin öğrencileriyle Nutuk dersinden aynı sınava tabi tutulmaktadır.
Uludağ Üniversitesi dışa açılma çabalarıyla birlikte kapılarını çok sayıda yabancı öğrenciye açtı. Bu öğrenciler de ancak diktatörlüklerde karşılaşılacak şekilde Nutuk dersinden sorumlu tutulmakta ve diğer öğrencilerle bu dersin sınavlarına girmektedir. Yabancı öğrenciler nutuk dersi sınavında diğer öğrencilerle kendilerine aynı muamelenin yapılmasından dolayı itirazlarını rektörlüğe bildirmişler ve rektörlükten taleplerine ret cevabı almışlardır. Zabıtlarda bu durumun kaydı bulunmaktadır. Yönetim uluslararası Kemalistler yetiştirmekte ısrarcıdır.
Nutuk dersi eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran’ın 28 Şubat döneminde Kemalist yetiştirmek için bütün Üniversite bölümlerine dikte ettiği bir derstir ve 28 Şubat dönemi bitmiş ve Mustafa Yurtkuran görevinden ayrılmış olmasına rağmen hâlen mevcut rektörlük tarafından üniversitenin bütün bölümlerinde okutulmaya devam etmektedir. 2012-2013 eğitim öğretim döneminde Üniversite Yönetimi’nin yaptığı idari toplantıya katılan bazı hocalar mevcut rektör Kamil Dilek’ten zorunlu nutuk dersini kaldırmasını talep etmişlerdir. Kamil Dilek bu talepte bulunan hocalara büyük bir öğrenci topluluğu kendisine dersin kaldırılması yönünde bir dilekçe verirse dersi kaldırabileceğini, aksi takdirde dersin zorunlu olarak okutulmaya devam edeceğini söyleyerek hocaları susturmuştur. Aslında bu ders eski Rektör Mustafa Yurtkuran’ın 28 Şubat döneminde ortaya koyduğu “Atatürkçü Düşüncenin Matematiği” dersi rüyasının politize edilmiş formudur. Yurtkuran “Atatürkçü Düşüncenin Matematiği” adında bir metin yazmış ve Atatürkçülüğü matematiksel formüllerle ifade etmişti. Bu metin Uludağ Üniversitesi’nin resmi sitesinde pdf olarak hâlâ bulunmaktadır.
Bu dersten en çok şikâyet edenler öğrencilerdir, çünkü dersin sınavları, ÖSYM Sınavları’na benzer şekilde, bütün hocaların ve asistanların gözetmen olarak sınav salonlarına topluca sevk edilmesiyle yapılmakta, cevap kâğıtları optik okuyucularla okunmakta. Öğrenciler bu zor testleri geçebilmek için Nutuk'u kelime kelime ezberlemek durumunda kalmakta. Bir öğrenciye Nutuk böyle zulmederek nasıl sevdirilebilir?
Zorunlu Nutuk dersi uygulamaları Yurtkuran döneminin devamıdır. Nutuk dersinin rektörlük tarafından ısrarla sürdürülmek istenmesi bunun en iyi delilidir. 28 Şubat Dönemi’nin Uludağ Üniversitesi’nde hâlâ sürdüğünün bir diğer kanıtı, kampüsteki caminin 28 Şubat döneminde piramitle gizlenen kubbesinin hâlâ açılmamasıdır. Minaresi de yapılmayan caminin kubbesinin piramitle gizlenmesinden dolayı uzaktan bakıldığında bir camiden çok Mısır piramitlerine benzemesi günümüzün din ve vicdan özgürlüğü ortamında üniversitenin yerli ve uluslararası dindar öğrencileri ve hocaları için son derece alçaltıcı ve İngiliz sömürgelerinde bile görülmeyen bir uygulamadır.
Mevcut Rektör Kamil Dilek önceki rektör Mustafa Yurtkuran’ın öğrencisi ve asistanıdır. Dilek, hocasının tuhaf uygulamalarını sürdürerek onun izinde yürümekte. Ayrıca, 28 Şubat’ta bile görülmemiş şekilde, sene başında Üniversite açılırken üniversitenin girişine dev posterini astırdı. Üniversite fakültelerinin koridorlarındaki ışıklı panolarda aylarca hocalara ve öğrencilere kendi resmini gösterdi”.
Doğrusu, bu mektubu okuyunca hayretler içinde kaldım. Nutuk, bildiğim kadarıyla başka hiçbir üniversitede ders hâline getirilmedi. Hiçbir üniversitede rektör Atatürk resimlerinin yanına kendi resmini ekleyerek kampüsteki tüm koridorları donatmadı. Bunlar çok vahim uygulamalar. UÜ’deki bir başka üzücü olay da, değerli felsefe hocası Prof. Dr. Ahmet Cevizci’nin şüpheli ölümü. Uludağ Üniversitesi yönetimi bu konuda bir soruşturma açtı mı, açtırmayı düşünüyor mu, çok merak ediyorum.
Tüm vatandaşlar üniversiteleri daha yakından izlemeli. Üniversitelerin evrensel standartlara uymasında ve temiz kalmasında bunun çok katkısı olacaktır.
Yazarlar
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
16.04.2021
24.04.2020
12.02.2020
13.11.2019
28.07.2019
28.05.2019
22.05.2019
14.05.2019
12.05.2019
18.04.2019