Halil BERKTAY

[1 Ocak 2014] Yeni Yılın ilk sabahı. Gri. Soğuk. Dağınık salonda kızım, sabahın kimbilir kaçına kadar “kaynattığı” arkadaşlarıyla uyuyor. Kedimiz bu kalabalıktan şaşırmış, nereye kıvrılacağını bilemeden ortalıkta dolanıyor. Ben de öyle. Bilgisayarımı ve sınavlarımı alıp kızın odasına sığınıyorum çaresiz. Belki biraz düşünür, olmazsa biraz kağıt okurum.
Gene araya bir haftadan bile fazla, galiba on gün girdi. Güya “Bir elitin ölümü”nden devam edecektim. Sonra sıra “Haklı ve haksız muhalefet”teki fikrin “çatılı ve çatısız muhalefet” ve “demokratik ve devirmeci muhalefet” ayırımlarıyla sürdürülmesine gelecekti. Heyhat, bir türlü vakit bulup yazamadım. Şimdi bu planların hepsi altüst. Üstelik Türkiye de altüst. 17 Aralık’ta patlak veren “operasyon” krizi derinleşerek sürüyor.
Dün gece ailecek dışarı çıktık ilkin. Nişantaşı tıklım tıklım. Abdi İpekçi’ye boydan boya ışıklı bir kameriye yapılmış, trafiğe kapatılan caddenin zeminine kırmızı bir halı serilmiş. Kaldırım kafelerinden birine oturduk. Sıcak şarap içtik, konuştuk, akın akın geçenleri seyrettik. Kavşakta big beat bir rock grubu; yolda dans edenler, durup resim çektirenler. Bir parti havası. İyi, güzel. Benim de bir parçası olduğum bir kültür, böyle eğleniyor işte.
Daha saat 10 gibiydi kalktığımızda. Geceyarısına doğru artacağını bildiğimiz tatsız izdihama kalmak istemedik. Tam Nişantaşı dörtyola geldiğimizde, eyvah. Nutuk atan Türk siyasetçisinin tipik, başka bir şeyle karıştırılması imkânsız canhıraş tonlaması duyuldu, giderek yaklaşan.
Geldi, geldi, tam önümüzde durdu. Korktuğumuz gibi, bir seçim otobüsü, üzerindeki platformda Mustafa Sarıgül, elinde mikrofon, bağırıyor avaz avaz: “Bizler… Atatürk’ün yolunda… Atamızın izinde… Onun devrimlerine bağlılığımızda şaşmadan, sarsılmadan… Daima bir adım daha ileri gitmek uğruna…” Bir yandan da kesintisiz müzik yayılıyor aynı otobüsün hoparlörlerinden: Jingle bells, jingle bells, jingle all the way / Here comes good old Santa Claus, riding on a sleigh. Ünlü Noel şarkısı: “Çıngıl çıngıl çalıyor çanlar / yolun sonuna kadar / ve işte geliyor Noel Babamız / geliyor kızağıyla.”
Su katılmadık, zerrece utanıp sıkılmayan bir densizlik ve görmemişlik, yılbaşı şenliğini kendi kişisel reklâmı ve propagandası için bu şekilde kullanmaya yeltenmek. Şakşakçısı da yok değil gerçi. Olmaz mı — burası Nişantaşı ve (Cemaatle ittifakını şimdi değil, daha iki üç yıl önce kurduğunu; tâ başbakanlığa kadar bu desteğe bel bağladığını gazetelerden öğrendiğimiz) Sarıgül, (devirmecilik uğruna Cemaatin polisi ve savcılarının başlattığı bu son krizde) CHP’nin yeni umudu. Yol kenarında öbek öbek insanlar durup alkışlıyor.
Komple paralellikler. Kızak = otobüs. Noel Baba = Mustafa Sarıgül (acaba o bize ne hediyeler getirecek). Eh, Hıristiyanlığın Noel’de doğan İsa’sı da yolundan ayrılmayacağımız Atatürk herhalde. Jingle bells eşliğinde, ilerlemeye devam edeceğiz.
(1) Sahtekârlık bile değil; gülünçlü sahtekârlık, ya da tam bir sahtekârlık parodisi. (2) Üstelik, Noel Baba kadar masal; folklorik motif ve efsaneler âlemine ait. Ama (3) geçmişin ölü ağırlığı — ideolojik bir kamburluğun; miadını doldurmuş bir inancın, bütün bir toplumu nasıl aşağı ve geri çekebileceğinin çıplak karikatürü.
Gülsem mi, ağlasam mı?
http://serbestiyet.com/ataturkun-izinde-jingle-bells-all-the-way/
Yazarlar
-
Bekir AĞIRDIRVerilerle toplumsal sıkışma: Kredi limiti artık yaşamı belirliyor, halk borçlanarak hayatta kalıyor 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.03.2025
8.03.2025
8.03.2025
6.03.2025
10.02.2025
29.01.2025
25.01.2025
16.01.2025
24.12.2024
20.11.2024