İlhami IŞIK
Bugün itibariyle tarihe düşen kayıtlara baktığımızda, 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yapılan Bağımsızlık referandumunun yanlış bir siyasi karar olduğu, bizzat Bölgesel Hükümet'in yaptığı "Ateşkes ve Diyalog" çağrısıyla bir kez daha doğrulanmış oluyor. Ne diyor Bölgesel Hükümet'in çağrısı? 1- Referandumun sonuçlarını askıya alıyorum, 2- Mevcut anayasa çerçevesinde görüşmeler yapmaya hazırım.
Bölgesel Hükümet'in aldığı bu kararlar herkesten önce Türkiye’yi, Türkiye’nin Bölgesel Yönetim'e salık verdiği siyasi tavsiye ve uyarıları, yerinde ve haklı hale getiriyor.
Bölgesel Yönetim'in yetkililerine Türkiye ısrarla ne diyordu? Referandumu yapmaktan vazgeç! Eğer referandum yaparsan bu bizim için yok hükmünde olacaktır! Nitekim şimdi Kürdistan Bölgesel Yönetim Hükümeti, referandumu askıya alarak, bir bakıma sonuçlarını yok saymaya hazır olduğunu ilan ediyor.
Türkiye’de bilinen bir özlü deyiş vardır: "Yanlış hesap Bağdat’tan döner" diye. Bu kez yanlış hesap Bağdat’a gitme imkanı bulamadan 'Kerkük'ten geri dönü. Anlaşılan o ki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve en başında da Başkan Mesud Barzani, siyaset ilminin kabul etmeyeceği büyük bir kumar oynamış. Reel-politik gerçekliğe tekabül etmeyen ve reel-politik durumun kabul etmeyeceği, riskten çok daha fazla maliyeti olan bir kamikaze davranışını, siyaset yerine ikame etmiş.
Bağımsızlık referandumu, zayıflamak isteyen insanlara fiziksel egzersizin mi yoksa boğazınıza kilit vurmanın mı daha iyi diyet biçimi olduğuna dair basit ve sonuçları itibariyle maliyetsiz bir tercih sorusu değil ki. Hayır; mesele bu kadar basit değil. Bu mesele kaynamış yumurtayı nasıl kıracağımızla da ilgili bir mesele değil.
Bu satırları yazdığım sırada Bölgesel Yönetim'e yakın bir gazeteci dostum aradı. Dediğine göre günlerdir Başkan Mesud Barzani istifa etmek istiyordu ama yakın çevresi bu istifanın önünü almak için ciddi çabalar sarf ediyordu. Nihayet dün gece ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılan telefon görüşmesinde Mesud Barzani ikna olmuş ve istifadan vazgeçmiş. Bu haberi de paylaşmak istedim sizinle.
Bu haber bile alınan kararların yanlış olduğunu ve bu yanlış kararların aslında kimi işaret ettiğini açıkça gösteriyor.
Dolayısıyla, önce yapılmış olan bu büyük hesapsızlığı ve daha kırkı çıkmadan yanlışlığı ortaya çıkan bu yanlış siyasi kararın altını kalın kalın çizelim. Benim de aralarında bulunduğum birçok Kürt gibi, hepimiz bu siyasi kararın yanlışlığını önceden öngöremedik. Kendi adıma bu satırların aracılığı ile içtenlikle bir öz eleştiri yapıyorum.
Ama bu kararın yanlışlığı ya da benim yaptığım gibi samimi bir özeleştiri bizi, hepimizi sorumluluk almaktan azade etmiyor. Tam tersine bugün orta olan bu belirsizlik hali ve içerdiği büyük tehlikeler hepimize daha büyük sorumluluklar yüklüyor.
İlkin Kürdistan bölgesinde yaşayan Kürtler ile Türkiye’de yaşayan Kürtlerin aynı sosyolojik gerçeklerden beslenmediğini içimize sindirmeliyiz. Türkiye’de yaşayan Kürtler ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel olarak, entegrasyonun bir parçası haline gelmişlerdir. Sırf bu sosyolojik durumdan ötürü PKK, şiddetten başka bir alternatif üretemiyor. Türkiye’de yaşayan Kürtlerin büyük bir bölümü hak arayışını siyasal sistemin içinde ararken,"PKK’nin kendi iktidarı" için talep ettiği desteği de bulamıyor.
Sistem Türkiyeli Kürtlere açık olduğu için, "PKK’nin kendisi için iktidar arayışına rıza"gösterecek büyük kitleyi bulamıyor ya da onlara ulaşamıyor.
Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan Kürtler yaklaşık 70 yıldır Bağdat yönetimlerinden uzak, ona tabi olmadan yaşıyor. Dolayısıyla Türkiye’de olduğu gibi ekonomik kültürel ve siyasi olarak bir entegrasyon süreci yaşamadılar. Hele son 25 yıldır Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden başka bir yönetimle de hiç tanışmadılar.
Tehlike şu, Kürdistan bölgesinde yaşayan nüfusun neredeyse yarısı 25 yaşın altında ve bu nüfus çok öfkeli. (Devam edeceğim)
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURNetanyahu’nun üstadının yolu İstanbul’a nasıl düşmüştü? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKendi halkına cihad ilan etmiş bir Diyanet İşleri Başkanı 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGazze’nin tarihe düştüğü kayıt, dünyaya verdiği ders 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKomisyon hayırlara vesile olsun inşallah… 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasCHP artık iktidar alternatifi mi 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUMuhalefet barış sürecinde yer alacak mı? 2.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİHıristiyanlıktaki “kurtuluş” fikrinin İslamda yeri olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilNeden gelişmiş bir ülke değiliz? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYAzerbaycan ile Rusya arasında savaş çıkar mı? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSüreç ya da Çözüm Komisyonu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuKomisyon ve SDG… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Türkiye’yi Sarsan Bir Yıl… 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞ“Terörsüz Türkiye (!!!)” Komisyonu aritmetiği ve CHP 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezKuznets Eğrisi Hipotezi ve Türkiye 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERPatrona hediye gibi kanun, işçiye erteleme 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunSuyun akışı ya da meramı barış olmak 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYeni çözüm süreci 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer yangın yeni ihale demek... Beslenme sırası felaket tüccarlarında: Tomruğa hücum! 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCan Atalay 'komisyon' üyesi olabilir mi? 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGECibuti Başkonsolosu 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer Tahincioğluİnsanlığa karşı suç için “Hitler” kriteri: Bombayla öldürülen, yaralanan insanlar “mağdur” sayılmadı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDört Tarz-ı Siyaset 31.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİOrmanlarımızı kim mi yakıyor? 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKomisyon oturumları canlı yayınlansın 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYAnkara, CHP, Çözüm Süreci ve Şam Arasındaki Tıkanıklık: 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZKomisyon kuruluyor sorular çoğalıyor 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUN“Siz de Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?” 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUKötülük durur durur, seni de vurur! 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"İMRALI ADASI’NI BARIŞ ADASI YAPACAĞIZ"... 28.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR"Terörsüz Türkiye" süreci: Neden barışın vaatlerini değil de şiddetin risklerini önümüze koyuyorlar? 28.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRKÜRT ULUSAL BİRLİK KONFERANSI 28.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.07.2025
1.07.2025
9.06.2025
18.05.2025
8.05.2025
28.04.2025
21.04.2025
13.04.2025
1.04.2025
16.03.2025