İlker DEMİR

CHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI?
6.07.2025
331

Operasyonlar ayyuka çıktı, aklın, vicdanın ve hukukun kabul edeceği şey değil bile denemeyecek, sivil itaatsizlik noktasında.
Beyanatla yetinilemez. 
Somut, fiilen bir şey yapmalı ve yapılacaklar ivedi olarak  tartışılmalıdır. 
"CHP geçmişte bir fotoğraf karesinde bile yer almadı, Avrupa'da kayyımlar için Ak Parti ile aynı oyu kullandı; bize ne!" de denemez. Zira bagaj aklımızda ama hak ve özgürlüğe dair her şey halkın mücadelesi kapsamındadır. 
Ortada siyaseten bir operasyon var ve bu kirliliğe karşı doğru duruşu da erteliyor, asıl yapılmayanları,  gündemi, kaostan görünmez hale sokuyor. Önlem alınmadıkça da sürekli tırmanıyor. 
Muhalefet ortak bir proğram doğrultusunda mücadele etmiyor ama paralel eylem birliği de yapmıyor. Bu hükümete keyfi davranma atmosferi sunuyor. Buna ek olarak hükümet, "Barış ve demokrasi süreci" atmosferini de kullanmak istiyor. Bunu da zımni olarak başarıyor. Çünkü Dem durumun farkında, ama temkinli duruyor, demeçle yetiniyor görüntüsü veriyor.
Olmaz.
Eksik.
Demokrasi mücadelesinde bu bir çarpıklıktır ve düzelmek zorundadır.
Zira 80 öncesi de bu zihniyet yaşandı. Okuluna mahallesine giremeyen gençlere, demokrasi potansiyeli taşıyan Alevilere, 80'den sonra azgın biçimde Kürtlere süren operasyonlara, pasifist sol yönetimler, "jandarma mıyız, polis miyiz? Devlet çözsün" dedi  veya sustu. Omuz veren sol, gençliği, Kürtleri ve Alevileri  kucakladı, pasifist örgütlenmeler kadük kaldı, devletçileşti. 
Ders alınmalı. 
Dem ve halklar ve tabi ki "Chp'nin eylem kitlesi değil", ama ortak bir proğramla mücadele kurulursa hepsi demokrasinin eylem kitlesi olur.
O halde bunu yapmalı. 
DEM, CHP'ye ve muhalif tüm gidişata karşı örgütlenmelere "bu tırmanışı durduralım, demokrasiyi kuralım" önerisi götürülebilir. 
Yani demokrasi ittifakı. 
DEM, "Ey chp ve dikta tırmanışına dur diyenler, gelin şu maddelerde beraber yürüyelim" diyebilir. Ağırlaşan bu saldırı şartlarında hem somut bir öneri olur hem halka güven verir hem de dem'e güven artar. 
Bu, sürecin sağlıklı yürümesi bakımından da gerekli.
Çünkü Kürt haklarının tamamı demokratik olmazsa olmazlardan. Statü hakkı farklılık 
arzediyor ki o da büyük oranda Orta Doğu 
konjonktüründeki güçler dengesinin ve iç öznelerin sıkı duruşu sonucunda şekillenecek. Ki Türkiye'de modern  muhalif bir demokrasi hareketinin parçası olmak her tarafı olumlu etkileyecektir.
İlkelerde denge politikası olmaz.
Demokrasi ittifakı aciliyet ve artık karar zamanı.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazarlar