Mehmet Ocaktan
İnanıyorum ki terörden dolayı yıllarca büyük acılar yaşamış, evlatlarını kaybetmiş bir ülkede ‘Terörsüz Türkiye’ hayaline inanmayan bir tek kişi bile yoktur.
Yeter ki memleketin en temel sorunu konusunda iktidar dahil, bütün siyasi aktörler meselenin çözümü konusunda toplumu ikna edecek bir samimiyeti ve iradeyi ortaya koyabilsinler.
Bilindiği gibi MHP lideri Devlet Bahçeli 22 Ekim’de, yüz yıl düşünsek hiçbirimizin aklından bile geçmeyecek bir şekilde cesur ve ezber bozan açıklamalar yaptı ve hepimizi ters köşeye yatırdı.
İlk elde inanmakta zorlandık. Bahçeli’nin niyetini sorguladık ama o her hafta çıtayı biraz daha yükseğe taşıyarak bizi şaşırtmaya devam etti. İlk yaptığı çağrıda Öcalan’ın Meclis’e gelip DEM grubunda konuşma yapmasını istemiş ve aynen şunları söylemişti: “Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, ‘Umut Hakkı’nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.”
Sonunda Öcalan çağrıya uydu ve PKK’nın kendini feshetmesi talimatını gönderdi. Kandil de birtakım gerekçeler ortaya sürmekle birlikte Öcalan’ın talimatına uyup örgütü feshedeceğini açıkları.
Bahçeli de aynı şekilde başlattığı süreci, şimdi de hiçbir sapma göstermeden ısrarla sürdürmeye devam ediyor. Öyle ki Bahçeli süreci daha da hızlandırmak için neredeyse her gün bir DEM milletvekilini ve de Selahattin Demirtaş’ı arayarak hal hatır soruyor. Genel olarak bakıldığında, çözüm meselesi sanki adım adım ilerliyormuş gibi bir görüntü var. Ama meseleye daha yakından bakıldığında, aslında henüz somut olarak atılmış tek bir adım bile yok. Evet Bahçeli ve Öcalan ekseninde yürüyen bir süreç var ama iktidar anlamında bu sürecin kesinlikle bir sahibi yok.
Oysa bütün dünya örneklerinden biliyoruz ki; terörün bitirilmesi ve barışın sağlanması gibi hayati meselelerde, esas sorumluluk icraat makamında olan iktidarlara aittir.
Ancak şu ana kadar iktidar, neredeyse her gün Bahçeli’ye övgüler dizmenin dışında hiçbir somut adım atmadığı gibi, sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin en küçük bir işaret bile vermiş değil. Öcalan’ın Kandil’e fesih talimatı sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı en net açıklama şöyle: “Terör örgütünün bir dönem istismar aracı olarak kullanıldığı bahanelerin hepsi ya ortadan kalktı ya da çözüldü. Sayın Devlet Bahçeli’nin cesur inisiyatifiyle başlayan, bizim kararlı tutumumuzla ilerletilen terörsüz Türkiye çabalarında dün itibarıyla artık yeni bir safhaya geçilmiştir.”
Cumhurbaşkanı ilk günden bu yana, hemen her konuşmasında benzer değerlendirmeleri yapıyor ama iktidarın süreci nasıl yöneteceğine ilişkin asla somut ifadeler kullanmıyor. İşin daha da tuhaf olan tarafı, MHP lideri daha dün yaptığı açıklamada “DEM Parti’nin sağduyulu, soğukkanlı, sıcak mesajlarının yanı sıra tutarlı ve istikrarlı adımları”ndan da övgüyle söz ederken iktidar DEM belediyelerine kayyım atamaya tam gaz devam ediyor. Bu görüntüye bakarak söylemek gerekirse AK Parti kesinlikle bu çözüm adımlarının ortağı değil.
Unutmayalım, iktidarın perde arkasından konuştuğu hatta bazen tümden ortadan kaybolduğu bir atmosferde bir ‘çözüm’den bahsetmek mümkün değildir. Mesela Bahçeli’nin Öcalan’a yaptığı ilk çağrıda “Örgütün lağvedildiğini haykır, ‘umut hakkı’nın yasallaşmasının önü ardına kadar açılsın” vaadi vardı. Eğer iktidar sürece gerçekten inanıyorsa, çıkıp Öcalan’a “umut hakkı”nın tanınması konusunda ne düşündüğünü net olarak açıklamalıdır.
Maalesef aylardır toplum, iktidarın hiçbir şekilde sahiplenmediği hatta kıyısından bile geçmediği hayali bir sürece inandırılmaya çalışılıyor. Acaba iktidar, uzaydan birilerinin gelip Bahçeli’nin başlattığı süreci hayata geçirmesini bekliyor olabilir mi?
Umarız böylesi bir absürtlükle karşı karşıya değilizdir.
Lafı hiç dolandırmadan söyleyelim. Asgari ücreti, emekli maaşlarını, zamları kim belirliyorsa ve ülke yönetimine ilişkin bütün kararları kim alıyorsa, bu süreci yürütme sorumluluğu da ona aittir.
İktidar, çözümle ilgili adımları görmezden gelip etrafından dolaşmayı pek seviyor ama bu durumu eleştirenleri “Terörün sona ermesine karşı mısınız, akan kan durmasın mı?” şeklindeki ifadelerle suçlamayı da ihmal etmiyor.
Muhtemelen iktidarın, sürecin akıbeti konusunda endişeleri var. Bu yüzden de çok net bir karşı duruş ortaya koymadan şimdilik durumu idare etmeye çalışıyor. Ama unuttuğu bir şey var. Bu mesele ‘göklerden gelen bir kararla’ çözülemeyeceğine göre, elini taşın altına koymadan başarı sağlamak mümkün olmayacaktır.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları























































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
4.02.2026
2.02.2026
28.01.2026
26.01.2026
14.01.2026
12.01.2026
7.01.2026
5.01.2026
31.12.2025
29.12.2025