Mehmet TIRAŞ
Taraf gazetesi yayın hayatına atılırken ‘Taraf’ başlığının altında bir cümle vardır belki de okuyanların da pek farkında olmadığı ama anlamlı önemli bir cümledir;”Düşünmek Taraf Olmaktır” diye..
Taraf gazetesi son 6-7 aydır haberleriyle,yayın politikasıyla değil de gazetede yaşanan yönetim değişiklikleriyle gündeme gelen bir gazete oldu.
Askeri vesayetin üzerine gitmesi,darbelerin izini sürmesi,bir kuvvet komutanına ait olan darbe günlüklerini gündeme taşıması,balyoz ve ıslak imza gibi askerlerin mevcut iktidara yani AKP’ye karşı darbe teşebbüslerini su yüzüne çıkartsa da;sadece darbecilerin değil,AKP iktidarının yanlışlarını söylemesiyle de Başbakan Erdoğan’ında hedefinde olan bir gazeteydi Ahmet Altan ayrılana kadar Taraf.
İlk önce gazetenin kurucu genel yayın yönetmeni Ahmet Altan,Yasemin Çongar ve Neşe Düzel’in gazeteden istifa etmesi,peşinden gazetenin hemen hemen tüm yazarlarını ayrılması ile gazete doğal olarak medyanın gündeminde oturdu,televizyon programlarında tartışıldı,köşelerde yorumlar yapıldı;fakat Ahmet Altan kısa ve özlü sade bir veda yazısı yazarak ayrıldı ve bir daha da hiç konuşmadı.
Sonradan gazeteye Oral Çalışlar’ın Genel Yayın yönetmeni olmasıyla Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın dışında ayrılanlar geri döndü.
Yalnız gazeteyi okuyanlar ve gazeteciler içeriden ve dışarıdan bakanlarda Ahmet Altan’ın yerinin,doldurulamayacağı, doldurulamadığı ortak bir görüş olarak hep konuşuldu.
Fakat gazetenin tirajının arttığı,reklam gelirlerinin birden yükselmesi hep bir soru işareti olarak hafızalarda kaldı.Sebebi de;Ahmet Altan’ın yeri doldurulmuyor da; gazetenin tirajı nasıl artıyor ve reklam gelirlerinin artması neyin nesi,diye de sorulmaya başladı ama gazete yönetiminden ve şuan da gazeteden ayrılanlardan tatmin edici bir yanıt gelmediği gibi hiç cevap verilmedi bu soruya?Bu soru havada kaldı asıl bu sorunun izini sürmekti kimse oralı olmadı..!
Oral Çalışlar bir gazeteye verdiği mülakatta; A.Altan ile karşılaştırılmasına,Ahmet sivri dilli ben ise daha uzlaşmacıyım,diyerek geçiştiriyordu bu soruyu.
Gazetede kıyamet Neşe Düzel’in röportajlarına gazete yönetimi tarafından müdahale edilmesi, özellikle de,Cengiz Çandar ile Düzel’in röportaj yapmasına gazete yönetimi karşı çıkıyor ve Çandar’ı barış karşıtı bir kişi olarak suçluyorlar bu röportajı yayınlamak istemiyorlar,peşinden Neşe Düzel her zaman olduğu gibi yine ezber bozan bir başka röportaj yapıyor; BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş ile yapılan söyleşiden gazete yönetimi rahatsızlığını daha yüksek dile getiriyor,hatta bu röportajın ikinci bölümünü birinci sayfadan vermiyor gazete yönetimi..Yine hükümetin politikalarını eleştiren gazeteden bazı yazarların yazılarına sansür uyguluyorlar,bunu Mehmet Baransu tarihleriyle açıkladı ve Oral Çalışların hatta kendinden özür dilediğini ama yine sansür yapmaya devam ettiğini yazdı köşesinden.
Bir başak sıkıntı gazetedeki bazı köşe yazarları tam bir AKP yandaşı yazılar yazmaya başladı;hatta Uludere katliamını gündeme getirenleri Erdoğan’ın diliyle tutturmuşlar bi Uludere demeye başladılar,bu kişiler AKP den milletvekili olma ve bazı yakınlarının AKP’de fiilen politika yapması,gazetede öyle o kadar ileriye gittiler ki;bir dönem AKP’ye destek verip AB den ve demokratikleşmeden uzaklaşmasını eleştirenlere hakaret etmeye başladılar;bunlar Aydınlık ve Sözcü gazetesinin yazarlarıyla aynı durumdalar gibi alçalmaya kadar vardılar.
Aslında gazetenin bugünkü geldiği yeri Ahmet Altan’ın ayrılış sürecini iyi irdelediğinizde her şeyi görürsünüz ama bizde fikri takip yapılmadığı için bunlar pek hatırlanmaz.
Başbakan Erdoğan’ın kendine övgü dizen ve haber yapan bir medya oluşturmasını görmemezlikten gelenlerin başında Taraf gazetesi de olmaya başladı,Oral Çalışlar döneminde.
İpleri kopartan süreç AKP’nin çözüm politikasından ve “akil insanların ağırlıklı” olarak Başbakanın Taraf gazetesinden seçmesiyle her şey gizlenmeyecek bir şekilde ortaya çıktı..
Gazetenin tirajının neden arttığı, reklam gelirlerinin yükselmesi, Taraf gazetesini ilkelerinden uzaklaştığı ve AKP’nin dalkavuk medyasının üvey kardeşi olma yoluna girdiğini gören gazetenin patronu müdahale etmeye başladı;basına yaptığı açıklamada gazetenin genel yayın yönetmenini Oral Çalışları’ı kastederek hiç gazeteye uğramadığını,AKP’nin memuru gibi il il dolaşmaya başladığını,yazı işlerinde sorumlu olanların ise editoryal bağımsızlığı devre dışı bırakıp ,keyfi hareket etmeye başladıkları için görevden aldığını;bu dikkate değer açıklaması ise başka bir tartışmayı daha açtı ama medya bu tarafı hiç irdelemedi.Medyanın peşine düştüğü konu ise dedikodu boyutu oldu,Ahmet Altan’ın gazeteden istifa ederek ayrılmasında olduğu gibi..!
Taraf gazetesiyle medya da bir şeyi daha iyi görüyoruz o da;gazeteci ve köşe yazarları siyasette kendine ikbal arıyor olması;bir gazeteci siyasetçi rolüne soyunup akçeli işlerin içine girdi mi;o gazetenin ve gazetecilerin objektif olması imkansız olduğu gibi artık soru sorulmasından bile rahatsız olmaya başlıyorlar.Tabi birde patronunun işini takip ederek köşesini ve konumunu koruyanları da ilave edelim,Hasan Cemal’in 45 yıl sonra işsiz kalmasını sıradan bir gazetecilik olayı gibi geçiştirmeleri, düşündürücü değil mi?
Taraf gazetesinden topluca istifa eden yazarların Başbakanın medya üzerindeki baskısını,özgürlükleri boğmasını ve özel hayata müdahale etmesini gündeme getirmemeleri, çok garip bir şey değil mi?
Bunları gündeme getirmek ve sormakta mı, barış sürecine zarar veriyor?
Soru sormadan,şüphe duymadan,çok sesli ve yönlü düşünmeden nasıl gazetecilik yapılır bunu anlatsınlar da dinleyelim?
Sevmediğiniz bir insan ve bir parti doğru bir şey söylüyorsa buna hak vermek, ona destek çıkmak onunla ittifak yapmak anlamına mı geliyor?Doğru kimin tekelinde Allah aşkına,söyler misiniz?
Tabi bizim gazetecilerimiz, gazeteci gibi değil de; iktidarın bir milletvekili veya patronunun işini takip eden şirket yöneticisi gibi konuşuyor veya yazıyorlar,istisnalar hariç.
Tekrar soralım ben bu soruyu Marmara akil insanlarla yapılan toplantıda sorduğum için burada da;okurlarımla da paylaşayım;.. Akil insanlara sordum siz,Başbakan ile dolma bahçede toplantı yaptınız şu soruyu sordunuz mu;dört ay önce Öcalan’ı asıyordu,idamı geri getiriyordu,BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırıyordu ve yargıya talimat verdiğini söylüyor,PKK ile görüşenin de,görüştü diyenin de şerefsiz,diyordu ve kendine oy vermeyen Kürtlere de zerdüşt,diyordu,Uludere katliamını aydınlatmadı,buraya nasıl gelindi,diye sordum?Akil insanların verdiği yanıt ise boyunlarını büktüler,ben masumum dercesine?
Bu soruları soran herkese başta hükümete yakın duran, Taraf gazetesinde köşeleri olanlar,hükümet ile uzlaşmacı bir yol arayanlar,çok rahatsız olmaya başladılar,bunlar barışa karşı çıkıyorlar,tutturmuşlar bir Uludere ve demokratikleşme,diye,PKK’nın silah bırakmasını istemiyorlar, Kürt sorunun üzerinden Hükümeti yıpratma ve etkisizleştirme politikası gibi,yaftalamalar yapmaya başladılar.
Ben Tarafta ikinci yol ayrımını bu süreçten geldiğini görüyorum şunu da belirteyim :Taraf Gazetesinin ilk çıkışına uygun bir yayın politikasını tutturması çok zor olduğu gibi birde ;Taraf Gazetesi, imaj ve güven sorunu yaşayacak, bunu sağlamak paradan ve tirajdan daha önemli olduğuna inanıyorum.Gazetenin adı değişmiyor, geçmişte yaptığı olumlu veya olumsuz yayınları bu gazeteyi bağlar,okurun böyle bir algısı vardır.
Gazetecilikte bir ekip işi ticaret ve siyaset gibi.Çalıştığınız ekip kendi içinde ilkeler bazında ipsiz bağlanmıyorsa güven olmaz.İnanmadığınız bir şeyi başkasına inandıramazsınız.
Yola çıktığınız insanlar yanlış yapsınlar ama yalan söylemesinler;yanlışı sizi sarsmaz ama yalanı ise bütün hayallerinizi altüst eder.
Taraf Gazetesinin yeni Genel Yayın yönetmeni Neşe Düzel’e ve ekibine başarılar diliyorum;Taraf’a ilk yayın hayatına başladığı objektif habercilik ve gazetecilik ilkelerini,dilerim bizlere yaşatırlar.
Not:Türkiye de o kadar olaylar oluyor ki,hangisine öncelik sırasına koymakta insan zorlanıyor.1Mayıs olaylarını yazacağım bir sonraki yazımda.
Yazarlar
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRT“Birden dursun istersin seneler olunca mazi. Öyle bir geçer zaman ki…” 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları



















































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2026
26.01.2026
19.01.2026
12.01.2026
5.01.2026
29.12.2025
22.12.2025
15.12.2025
8.12.2025
1.12.2025