Süleyman YAŞAR
Dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3,8 oranında büyüyecek. Ve 2014’te 77,6 trilyon dolar olan dünya hâsılası 81,5 trilyon dolara yükselecek. Bu aradaAmerikan ekonomisi bu yıl yüzde 3,1 oranında büyüyecek. Kısaca dünya ekonomisinin geçen yıla göre zengin ülkeler için daha iyi olacağı bekleniyor.
Tabii bu olumlu hava gelişmekte olan ülkeler için bu yıl pek geçerli değil. Çünkü gerileyen petrol fiyatları, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırma düşüncesi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek.
Bildiğiniz gibi gelişmekte olan ülkelerden Rusya, İran, Irak, Venezuela gibi ülkeler petrol ihracatıyla ayakta duran tek mallı ekonomiler olarak biliniyorlar. Yine Brezilya ve Meksika da petrolden önemli sayılabilecek tutarda gelir elde ediyor. Petrol fiyatlarının düşmesi bir de Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı bu ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkileyecek. Bu ülkeler borçlarını ödemekte zorlanacaklar. Çünkü dün yayınlanan Bank for International Settlements verilerine göre; bankalar dışındaki şirketlerin tahvil borçları Brezilya’da 188 milyar dolar, Rusya’da 123 milyar dolar, Meksika’da 109 milyar dolar, Venezuela’da 21 milyar dolar ve Türkiye’de banka dışı şirketlerin tahvil borcu 30 milyar dolar olarak sıralanıyor. Dolayısıyla aynı kategorideki ülkelerin bu krizlerden etkilenebileceğini söylemek herhalde yanlış olmaz.
Bu kısa açıklamanın ardından gelelim elinde parası olanın ne yapması gerektiğine…
Önce olası parasal krizlerin şoklarına karşı koyabilmek için Amerikan Doları’na portföyde yer vermekte fayda var. Yine bu yıl Türkiye’de enflasyonunun artma olasılığı yüksek olduğundan uzun vadeli tahvillerden uzak durmak gerekiyor. Bunun yerine kısa vadeli mevduat Türk parası için cazipoluyor.
Gelelim hisse senedine…
Türkiye’de gıda, ilaç, tarım, hayvancılık, savunma sanayii, turizm sektörleri cazip görünüyor. Bir de petrol fiyatlarındaki gerileme uçak bilet fiyatlarını aşağı çekeceğinden özellikle turizm sektörüne ilave talep gelecek. 2014’de turizm gelirlerinin 35 milyar dolar olduğunu bu yıl daha da artacağını belirtelim.
Konut ve gayrimenkule gelince…
Türkiye genç nüfusu olan ve büyüyen bir ülke olduğundan konut ve gayrimenkul talebi hep olacak.Sağlıklı ve depreme dayanıklı konut yatırımlarının uzun dönemde kazandıracağını söyleyebiliriz.
Gelelim altın fiyatlarına…
Bildiğiniz gibi zengin ülkelerde enflasyon oldukça düşük düzeyde seyrediyor. Dolayısıyla altın fiyatlarının dolar bazında yükselmesi pek beklenmiyor. Bu arada petrol fiyatlarının gerilemesi altın çıkarma maliyetini düşürüyor. Bu nedenle altın üreticileri arzı artırabilir. Ve altın fiyatlarında işte bu nedenlegerileme yaşanabilir. Tabii bu arada altın fiyatları Türk parası olarak değerlendirildiğinde farklı bir durum var. İşte bu nedenle küçük tasarrufçu için, altın fiyatları Türk parası cinsinden düştüğünde alıp yükseldiğinde satmak cazip oluyor. Zaten küçük yatırımcı bu fırsatı değerlendiriyor.
Kısaca bu yıl tasarruflarınızı korumak için nakde dönüşü hızlı olan döviz, faiz türünden araçlara yönelmekte fayda var. Kısa vadede nakit paraya ihtiyacınız yoksa uzun vadeli hisse senedi ve konut, gayrimenkul alternatiflerini kullanabilirsiniz.
***
Engin Ardıç Alman istihbaratının yaptıklarını nasıl bilebiliyor?
Namaz kılmaz, oruç tutmaz yaşı gelip geçtiği hâlde Hacca da gitmeyen, bu arada zekat da vermiyormuş, hem ateist hem İslamcı, Cem Uzan’ın Star gazetesinin 9 Kasım 2002 tarihli nüshasında dönemin siyasetçilerine orço Abdullah, pezo Vecdi, hibino Recep, beşlik Bülent, tekerlek Abdüllatif gibi sıfatlar takan, herkesin karısına, kızına taciz yazıları yazan paralel Engin Ardıç hesabı ödemeden kaçmaya çalışıyor. Avusturya’da televizyon izlerken Gezi olaylarını görünce devrim olduğunu düşünüp çok korkmuş. Ve iltica planları yapmış.
Engin Ardıç, 31 Aralık 2014 tarihli yazısında Alman televizyonlarının Alman istihbaratından görev aldığını söylüyor. Böyle bir tespitte bulunabilmek kolay değil. Çünkü bir ülkeye gittiğinizde o ülkenin televizyonlarına istihbarat örgütlerince görev verildiğini bilebilmek için o istihbarat birimiyle bir irtibatınızın olması gerekiyor. Kendisi daha önce Cem Uzan’ın Star TV’sinde uzun süre çalışmış. O dönemde bir istihbarat örgütünden görev aldı mı, diye sormak gerekiyor. Çünkü İstanbul Belediyesi’ne epeyce saydırmış o sıralar.
Paralel Engin, Alman istihbaratıyla ilişkin var mı? Yoksa, belgeyi görelim.
Yazarlar
-
İbrahim KirasOrtada aslında bir ‘plan’ yok 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTrump kuzulara şah olunca… 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanTrump’ın Gazze Planının Ak Parti çevresinde yarattığı derin çatlak 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAsıl sorunumuz TL değil dolar enflasyonu 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBeklenen Mesih: Kurtarıcı arayışının toplumsal anatomisi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTrump Planı? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHamas’ı kim silahsızlandıracak? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTrump’ın Gazze Planı’nın alternatifi ne? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarış ve Demokratik Toplumun İnşası İçin Meclis Adım Atmalı: Yasa Çıkarmalı, Komisyon Öcalan’ı Dinle 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanS-400’leri ne yapabiliriz? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖcalan’ın özgürlüğü 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKirk ve ICE vakaları ile faşizme doğru mu? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayArjantin’in çıkmazı: Şok terapi, bağımlılık ve ABD’nin gölgesi 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMHP’li Yıldız’ın KON’u AK Partili Miroğlu’nun Roja Welat’ı… 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKrallar ve ulus-devletler 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTÜSİAD isyan etmişti: Ciner’e kayyumun gerekçesi o madde! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANGazetecilik can çekişiyor! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRZeytinlik yasasından Akbelen ve İliç'e; enerji ve maden hikâyesinde kaybolan gelecek 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSİYASETÇİ ZENGİNLEŞİRKEN VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR, NEDEN? 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTrump-Erdoğan görüşmesine hile karıştı mı? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYMutlakiyetçiler ve Cumhuriyetçiler 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluTrump’a neler verdik, neler alacağız! 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın tercihleri 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSüreç Suriye’yi, Suriye süreci bekliyor. Peki bu kısırdöngü nasıl aşılacak? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSarkozy’nin tarihi mahkûmiyeti 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYazmak, ciddi bir iştir 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇZaferden hapishaneye 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN“Trump’ın verdiği meşruiyet” notları 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBoeing - Gazze ilişkisi nedir? 26.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANAlev rengi hüznüyle sonbahar… 25.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNYetersiz bakiye! 25.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaŞimdi de Mansur Yavaş hedefte 24.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
25.07.2016
13.07.2016
4.02.2016
2.02.2016
1.02.2016
10.06.2016
31.05.2016
27.05.2016
18.05.2016
17.05.2016