Sezin ÖNEY
Faili meçhuller, bir ülkede, tüm özgürlüklerin duvarıdır.
Türkiye’de, “gazete köşeleri”, “faili meçhul” internet siteleri üzerinden, “karakter suikastları” başladı “sözden” kurşunlarla.
Tunus’taysa, gerçek kurşunlar yağıyor.
Altı ay kadar önce, Tunus’ta bir “faili meçhul” suikast gerçekleşti.
Sol muhalif, Demokrat Yurtseverler Partisi lideri Şükrü Belayid, evinin önünde öldürüldü.
Önceki gün, Tunus’ta, yeni bir siyasi cinayet daha işlendi; Belayid ile aynı “sol” koalisyondan, Halkın Hareketi Partisi lideri Muhammed Brahmi evinin önünde, ailesinin gözleri önünde kurşunlandı.
Resmî açıklamalara göre, Belayid ve Brahmi’yi öldüren aynı silah.
Hem, fiilen... Hem de fikren...
Belayid’in cinayeti faili meçhul kalmasa, şeffaf bir soruşturma süreci yürütülse bugün Brahmi suikastı sözkonusu olur muydu?
Teknokrat- hukukçu Tunus İçişleri Bakanı Lütfi Ben Jedou, “Selefi radikallerin” cinayeti işlediğini söylüyor.
Aralarında, Suriye’de de son yıllarda girip çıkmışlığı çok, Fransa doğumlu Bubekir Hâkim’in bulunduğu bir grup suçlanıyor.
Suikast, Arap Baharı’nı başlatan olayların yaşandığı Sidi Bouzid’in milletvekili, “dindar bir solcu” (daha doğrusu sol değerleri sahiplenen Arap evrenselciliğini savunan) bir siyasetçiyi hedef seçti. Ve, Tunus’un Fransa’dan bağımsızlığının 56. yıldönümünde gerçekleşti.
Tunus, milliyetçilik, Batı ile hesaplaşmalar; modernite- geleneksellik- her ikisinin de farklı yorumları arasında çapraşan- çatışan bir ülke.
Tıpkı, Türkiye gibi... Tıpkı, Mısır gibi...
2011’den bu yana, Yemen ve Suriye ile süren bölgesel depremin bir sonucu da, bölge ülkelerinin bilinçaltındaki tüm ruhsal çatışmaların depreşmesi oldu.
Tüm coğrafyada, “Batı- Doğu” ikilemi başta olmak üzere, yüzlerce yıllık kökeni olan sosyal hesaplaşmaların ağırlıklarından boşalmış, suların diplerinden yüzeye fırlayan dip batıkları gibi ortaya saçıldığını gözlüyoruz.
Tunus’ta, “İslamcı demokrat” etiketiyle tanıdığımız Ennahda Hareketi, yüzde 42’lik sandık zaferini, demokratikleşme, yeni bir anayasa yapımı gibi bir siyasi enerjiye dönüştüremiyor.
Türkiye’de, AKP’nin yaşadığı siyasi bunalım da benzer.
Altı ay önce; “İslamcı demokratlarla, laikliği gündeme getiren sol arasında bölünen, çarpışan bir Arap Baharı coğrafyası, Türkiye’yi çok ilgilendiriyor” diye yazmıştım.
Mısır’daki darbe, Türkiye’nin son dönemde dış politikasında “Kahire’de demokrasiyi desteklemek ile Müslüman Kardeşleri desteklemeyi” aynı sayan anlayış nedeniyle, Ankara’da ve ötesinde, çok hazırlıksız yakalanılan bir dönüm noktası oldu.
Türkiye içi siyasi kutuplaşmanın devlet tarafında duranlarının şirretliği, analizler bakımından sapla saman, iç politika ile bölgesel ufukların birbirine karışmasına; Mısır’daki darbenin gerçek siyasi ve insani vahametinin perdelenmesine neden oldu.
Devlet, öyle sorgusuzca dev bir güç ki Türkiye’de; sorgulanamaz azameti, siyaseten temas ettiği her şeyi, her insanı, her konuyu yozlaştırıyor, zehirliyor.
Laiklik meselesi, eskiden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin paravan olarak, tahrik ve istismar unsuru olarak kullandığı, toplumda karşılığı olmayan bir meseleydi. Toplum içinde anlaşmazlıklar, ayrımcılıklar, sosyal temelli sorunlar var elbette; ancak, hiçbiri içinden çıkılmaz değil(di). Şimdi, “sandık demokrasisi” marifetiyle, yine devlet eliyle, bu sefer daha da derin bir meseleye dönüştürülüyor.
Altı ay önce, “Arap Baharı coğrafyasında da, laikliğin somut bir günlük hayat meselesi olduğu düşünülürse, bu yavan konu maalesef Türkiye’de daha çok kutuplaşma, ayrışma ve cefa kaynağı olur” diye yazmıştım.
Suriye’de nicedir giriştiğimiz El Kaide uzantılarının destekçiliğiyle bugün Türkiye’de, medyada “sözde kurşunlar”; ya yarın?
İki tarz kurşun arası mesafe ne?
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024