Ayhan ONGUN
Parti tabanının ısrarlı taleplerine karşın yerel yönetim seçimlerinde adayları yine merkez yoklamasıyla atayacak olan CHP de, partiye emek verenlerin dışında herkes fikir beyan edebiliyor.
Tek sözü dinlenmeyen, görüşlerine itibar edilmeyenler parti örgütleri ve üyeler.
Sorsanız şimdi; “örgüt yönetimlerinin görüşünü alacağız, anket yapacağız, kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçları dikkate alarak adayları belirleyeceğiz” diyeceklerdir.
Peki! buna inanan olur mu?
Parti tabanının iradesine saygısı olmayan, ya da Genel Merkez ilişkileri iyi olanlara sorsanız; onlar da;” Sağlıklı bir üye yapılanması olmayan partide delegelere ne kadar güvenilir, zaman da çok daraldı, o yüzden merkez ataması daha uygun olur.” Diyeceklerdir.
Kendi örgütüne, üyelerine, onların görüş ve önerilerine güvenmeyen, dikkate almayan parti için; önüne gelen aday önerir.
Bunu yaparken de, liyakat, bilgi, birikim ve kentte yaşayan yurttaşların istek ve beklentilerini göz ardı ederek, kişisel yakınlık, duygusal ve çıkara yönelik tercihler öne çıkar.
Kimi zaman da potansiyel adaylar kendi adaylık şanslarını artırmak adına medya yoluyla pazarlama faaliyetlerine girişirler.
Bu arada kimi yazarlar, ya özel ilişkileri nedeniyle, ya da durumdan vazife çıkardıkları için kimi adayları parlatmak için özel çaba gösterirler.
Kuşkusuz, köşe yazarı olarak Ahmet Hakan’ın da kişisel tercihi, öngörüleri olabilir, bunları da köşesinde dile getirebilir. Ama tüm bunları yaparken objektif olmak, kentte yaşayanların tercih ve beklentilerini dikkate almak durumundadır.
İstanbul Şişli’ye Sarıgül’ü, Mersin’e İstemihan Talay’ı uygun gören Ahmet Hakan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de Mehmet Kocadon’u önermiş ve bir an önce açıklanmasını istemiş.
Aynı Ahmet Hakan 9 Nisan da yayımlanan köşe yazısında “Muğla Büyükşehir için Osman Gürün garanti gibi, Mehmet Kocadon sürpriz olur.” Diyordu.
Şimdi Ahmet Hakan’a sormak gerekmez mi?
O günden bu yana, CHP de ne değişti, Muğla da hangi koşullar değişti de dün sürpriz dediğin kişi bugün favori oldu?
CHP Genel Merkezi eğer ön seçim yapmayacaksa ki; öyle görünüyor, adaylarını bir an önce açıklamalı, onlara hazırlık için zaman tanımalıdır.
Bu konuda Ahmet Hakan’a katılıyorum, ancak Nişantaşı’nda oturup, Bodrum için aday tespiti yapmak, üstelik de 4 ay önce sürpriz olur dediğin kişiyi pazarlamaya çalışmak; doğru olmadığı gibi, en fazla da Kocadon’a zarar verir.
Ahmet Hakan’ın Bodrum da tek bir esnafla, seçmenle konuşup, sohbet ettiğini gören var mı? Bodrum’da elit bir çevre içerisinde tatil yaparak Bodrum’un nabzını tutabilmek ne kadar mümkün olabilir?
Muğla’nın kaç ilçesi, kaç seçmeni var? Geçmiş seçimlerde hangi parti ne kadar oy aldı? Seçmen profili nasıldır. Osman Gürün’ün Büyükşehir, Mehmet Kocadon’unBodrum Belediye hizmetlerinden halk ne kadar memnun, araştırmadan; bu konuda algı operasyonu yapmak Ahmet Hakan gibi tanınmış, deneyimli bir gazeteci-yazara yakışmadı.
Bodrum’da hangi restoranda balık yenir? Hangi otelin sahilinden denize girilir, hangi barda viski içilir? Daha iyi bilebilirsin. Nişantaş’ında yaşadığın için Şişli’ye Sarıgül’ü uygun görmene sözüm yok ama Bodrum’u, Muğla’yı kim daha iyi yönetir, bırak da ona da burada yaşayanlar karar versin.
Doğa boşluk kabul etmiyor. CHP yöneticileri zamanında gerekli açıklamaları yapmazlarsa, her önüne gelen bilgi sahibi olamadan fikir beyan edebiliyor.
En başarılı kamuoyu şirketinden destek alsanız, en kapsamlı araştırmaları yapsanız ve en doğru adayı belirleseniz, yine de, beklentileri yerine gelmeyen onlarca, yüzlerce kişiyi küstürecek, uzaklaştıracaksınız.
Unutmamak gerekir ki, seçimle gelen en kötü aday, sizin atayacağınız en iyi adaydan daha çok oy getirir.
İktidar partisi, elindeki olanakları öne sürerek, istediği yöntemle aday belirleyebilir.
Ancak Yerel iktidarı hedefleyen bir partinin demokratik yol ve yöntemlerin dışında aday belirleme şansı da, lüksü de yoktur.
Yalnızca Belediye Başkanları değil, meclis üyelerini belirlemede de görünen o ki; CHP de yine bir dolu tezgahlar olacak. Gereksiz bir gruplaşma, etnik kökene, ekonomik güce dayalı tercihler ve hatta gizli bir milliyetçilik öne çıkacak gibi görünüyor.
Sosyal demokrasinin evrensel değerlerini gözeten, yönü barışa, emeğe dönük, toplumsal çıkarlar için politika yapan adaylara yönelmez ise; 2019 yerel seçimleri CHP için yeni bir seçim yenilgisine dönüşebilir. Bırakın metropol kentleri almak, elindeki belediyeleri de kaybetme riskini dikkate almak zorundadır.
Yazarlar
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları

























































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.08.2021
31.03.2021
17.03.2021
3.02.2021
23.10.2020
30.09.2020
28.07.2020
19.05.2020
15.05.2020
19.03.2020