Barış Soydan
“TSK emeklilik fonunun İngiltere’ye 1 milyar dolar yatırması doğru mu?” Son yazımınbaşlığı böyleydi.
Yazı, OYAK’ın İngiliz çelik şirketi British Steel’i satın almasıyla ilgiliydi. Şu soruları sormuştum:
- OYAK’ın Türkiye’de işsizliğin rekora koştuğu bir dönemde parayı İngiltere’ye yatırması doğru mu?
- İflas etmiş, TATA’nın bile kurtaramadığı bir şirketi satın almak kumar değil mi?
Bu yazı yayınlandıktan sonra demir-çelik sektörünün önde gelen bir ismiyle görüştüm. Konunun arka planını aydınlatıcı önemli bilgiler edindim.
- Kaynağım, British Steel’in üretim kapasitesini artırmak için yapılacak yatırım için OYAK’ın yurt dışına 1 dolar bile sermaye transfer etmeyeceğini söylüyor. E öyleyse İngilere’deki yatırım nasıl yapılacak? İngiliz devletinin sağlayacağı destekle. İngiltere büyük bir fabrikanın kapanmasını önlemeye çalışıyor. Ama AB’de devlet destekleriyle ilgili katı kurallar olduğundan detayları açıklayamıyor.
- Hintli şirket TATA’nın 1 Sterlin’e satıp kaçtığı, Greybull Capital’in batırdığı British Steel’i OYAK’ın nasıl yaşatacağı meselesi… Kaynağıma göre TATA’nın British Steel’i ayakta tutamamasının sebebi, tüm borçları ve yükümlülükleriyle devralmış olması. OYAK’ın farkı, British Steel’i iflas masasından borcu ve yükümlülükleri olmadan devralmak. Bu, önemli bir avantaj. Bir de tabii demir-çelik işinde uzmanlaşmış olması.
- Kaynağım, British Steel’in İngiltere ve Fransa’nın tek demiryolu rayı tedarikçisi olduğunu vurguluyor. Ray, sürekli yenilenmek zorunda olan bir parça. İngiliz ve Fransız devletleri, tren raylarını yenilemek için sık sık British Steel’in kapısını çalacak.
- Görüştüğüm kaynak, şirketin eski sahibi TATA’nın dağınık, Greybull Capital’in ise kötü niyetli olduğu kanaatinde. Şirketi batıran Greybull bir özel yatırım fonu değil, “akbaba fonu.” Akbaba fonları, zor durumdaki şirketleri satın alıp içini boşaltıyor. Alabileceklerini aldıktan sonra iflasını istiyorlar. Yani etini yiyip iskeletini bırakıyorlar. Denilene göre Greybull’un British Steel’e yaptığı bu.
- OYAK’ın British Steel çalışanlarına iş garantisi verdiği, işçi çıkarmak bir yana İngiltere’de yeni istihdam yaratma vaadinde bulunduğu konusu... Kaynağım, bunun doğru olmadığını, British Steel’in 4 bin kişilik işgücünden kesintiye gidileceğini söylüyor. Ne kadarlık kesinti? Denilene göre OYAK’ın devralması sonrasında British Steel’de işgücünün yüzde 15 azaltılması gündemde. Sendikayla pazarlık sürüyor.
- Brexit suya düşerse OYAK’ın planlarının da suya düşüp düşmeyeceği sorusu... (OYAK'ın British Steel’i, Brexit sonrasında İngiltere'de yerli üreticilerin avantajlı konuma yükseleceği hesabıyla aldığını yazmıştım.) Her senaryo için (İngiltere’nin AB’den anlaşmalı ayrılığı, anlaşmasız ayrılığı, ayrılmaktan vazgeçmesi) ayrı bir plan çalışıldığını söyleyen kaynak, her senaryo altında OYAK’ın British Steel’i kârlı şekilde işletebileceğinin görüldüğünü savunuyor.
- British Steel yatırımı OYAK’ın küreselleşme planının ilk adımı. OYAK, Türkiye dışında büyümek, küresel bir şirket olmak istiyor. Bu yatırımları “Hukukun geçerli olduğu”, “Bir sabah şirkete el koyarlar mı?” endişesinin yaşanmayacağı ülkelerde (Haliyle bunlar Batı ülkeleri) yapmayı planlıyor. British Steel bu yatırımların ilki, anlaşılan o ki, çok da uzak olmayan bir gelecekte devamı gelecek.
İş dünyasında kimsenin ilgilenmediği (Ya da ilgilenmek istemediği) önemli gelişmeler oluyor. T24’te bunları bağımsız ve tarafsız biçimde ele almayı sürdüreceğiz.
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.06.2022
11.05.2022
7.03.2022
17.02.2022
7.02.2022
18.11.2021
15.11.2021
8.11.2021
2.11.2021
25.10.2021