Necati KUR
Hukuk devletinin ve Cumhuriyetin temeli 3 devrim yasası diye de adlandırıldı.3 Mart 1924 yılında meclise geldi . Yasalar Cumhuriyetin ve Hukuk Devletinin yol haritası olmuştur.
İkili Hukuk ve ikili Eğitim sistemi ile birlikte Hilafet de kaldırılarak; Demokratik,laik bir Cumhuriyetin kurulmasında önemli bir yol alınmıştır.
Ayni gün kabul edilen yasalar neydi .
1. 429 S.Y. Şer'iye ve Evkaf ve Erkanı Harbiye-i Umumiye Vekaletlerinin İlgasına Dair Kanun.(Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı ile Genel Kurmay Bakanlığının Kaldırılmasına Dair Yasa)
Bu yasayla ilgili öneri ,Siirt mensubu Halil Hulki ve elli arkadaşı tarafından verilmiştir. Yasanın gerekçesinde " din ve ordunun siyasetle ilgilenmenin bir çok sakıncalar doğuracağı. Bu gerçeğin bir çok uygar ülkede, temel ilke kabul edildiği" belirtilmiştir. "Yeni bir yaşam sağlamakla yükümlü olan Türkiye Cumhuriyeti, siyasal yapısında bu bakanlıkların olması uygun değildir" Ayrıca "vakıfların ulusa devredilmesi ve buna göre yönetilmeleri". uygun görülmüştür.
2.430 S.Y. Tevhidi Tedrisat Kanunu (Eğitim Sisteminin Çağdaş İlkelerine Göre Birleştirilmesi Hakkında Yasa)
İki Mart 1924 Saruhan mebusu Vasıf Bey (Çınar) ve arkadaşlarının verdiği öneri. Ertesi günü "Tevhidi Tedrisat Kanunu olarak kabul edilecekti. "Yasanın gerekçesinde "ulusun düşünce ve duygu yönünde bütünleşmesi için , devletin tek bir eğitim sistemi uygulamasının çağdaş ve en geçerli sistem olacağı belirtilmiş."Gerekçeye göre , " Türkiye'deki tüm bilim ve eğitim kurumlarının sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı olacaktır. Din işleri ve Vakıflar Bakanlığı tarafından yönetilen mektep ve medreselerin Milli Eğitim Bakanlığına devredildiği hükme bağlanmıştır.
Adım adım yürütülen çalışmayla, artık işlevi kalmamış olan halifeliğin kaldırılmasına sıra gelmiştir.
3. 431 S.Y. Hilafetin İlgasına ve Hanedanı Osmaninin Türkiye Cumhuriyeti Memaliki Haricine Çıkarılmasına Dair Kanun. (Halifeliğin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanına Mensup Olanların Yurt Dışına Çıkarılmasına Dair Kanun)
Bu yasanın önerisi Urla mebusu Şeyh Saffet Efendi'ye verdirilmiştir. T.C. dahilinde Hilafet Makamının varlığı. Türkiye Cumhuriyetini iki başlı olmaktan kurtaramadı. Bağımsızlığında ve ulusal yaşamında ortaklık (şirk) kabul etmeyen Türkiye'nin, şeklen ve üstü kapalı (zahiren ve zımnen) bile olsa ikiliğe tahammülü yoktur. Yüzyıllardan beri Türk Ulusunun felakete sürüklenmesine neden olan Hanedanın, Hilafet kisvesi altında Türkiye'nin varlığına daha etkili şekilde tehlikeli olacağı tecrübelerle kesinlik kazanmıştır.Hilafet, islamda, hükümet görevi görmek üzere konulmuş. "Dünyevi ve dinsel işleri üstlenmiş olan hilafetin yanında birde halifeliğin olmasına gerek yoktur" denilmiştir.
Mecliste görüşmeler sürerken öneri hayli gürültüler koparmış. Başta Gümüşhane Milletvekili Zeki Bey olmak üzere, bazı hanedan yanlısı kişiler ,Halifeliğin kaldırılmasına karşı çıkmışlardır.
3 Mart 1924 günü yasalar kabul edilmiş. 431 Sayılı yasayla Halife görevden alınmış. Hilafet, Hükümet ve Cumhuriyet kavramı içinde bulunduğundan, Hilafet makamı kaldırılmıştır. Halife ve Osmanlı Saltanatından olan erkek ve kadınlar,on gün içinde Türkiye'yi terk etmesi gerekiyordu.Bilindiği gibi Halife Abdülmecit Efendi, 4 Mart 1924 günü Türkiye'den çıkarılmıştır.
Özet olarak,rövanşı almak isteyenlerle mücadele devam ediyor. Hesaplaşma,eşitlik ,özgürlük ,adalet, barış ve demokrasiden yana olanların aleyhine gelişmekte.. 03.11.2025
EĞİTİMCİ – YAZAR / Necati Kur
Yazarlar
-
Necati KUR3 MART 1924 YASALARI 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciTekstilde 17 bin kişi daha işten atıldı 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURMünfesih terör örgütü 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞMUHALEFETTE “DEĞİŞİMCİ”, 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN“Önerisiz veya bizzat öneriyle eleştiri” 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYapay zekâya yatırım yapılıyor, ekonomiyi değiştiriyor ama insanlar neden daha yalnız hissediyor? 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFiyat istikrarı mı, finansal istikrar mı? 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanToparlanın Avrupa Birliği’ne girmiyoruz... 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselVahim bir gelişme: İşgücü piyasasında daralma 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞEnflasyonun maliyeti daima enflasyonla mücadele maliyetinden büyüktür 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNSudan savaşı, Çinli Wing Loong’a karşı Bayraktar ve savaş ağaları 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezMor-yeşil ekonomi: Ara dönem fırsat yaratabilir 3.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayTrump, Fed ve para politikası: Sol, merkez bankası konusunda neyi savunmalı? 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolErdoğan ve Avrupa 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUArada hadise/ler var; MHP ile AK Parti bağı kopar mı? 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTYemenici’nin uyarısı ne kadar haklı? 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYASAYIN ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ, DEMOKRATİK CUMHURİYET, DEMOKRATİK TOPLUM VE DEMOKRATİK SİYASET.. 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBriceno Barrios ve diğerleri… 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRCasuslukla suçlanan isim anlattı: AKP’li bakanlarla Londra’da toplantı organize etmiş 2.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKKürt siyasetinin eleştirisi: Pragmatizm ve “kutsal liderlik” arasında sıkışmak 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhuriyete ikinci yüzyılında yeni kalıp arayışı 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÇözüm süreci iktidar bilmecesini nasıl çözecek? 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİİbrahim Kalın'la Heidegger'in Kulübesi'ne Yolculuk 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLU31 Mart’tan 19 Mart’a neler değişti? 1.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuYa casus ya kayyım… 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİAkademi hakikatin peşinde midir? 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyasette kim kiminle yürür? 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜREÇ VE "DİLİN KEMİĞİ"! 31.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMea Culpa 30.10.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCumhuriyet 'ilan' ve 'inşa' edilen bir devlet şeklidir 30.10.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAmalı Fakatlı 30.10.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.12.2024
10.12.2024
24.01.2024
24.12.2023
4.09.2021
6.03.2021
15.01.2021
31.10.2017
10.04.2015
1.02.2015