Sezin ÖNEY
İngiltere’de 3 Mayıs’taki yerel seçimler, belediye başkanları ve belediye meclisi üyelerini seçmekten çok daha ötesini temsil ediyordu. Türkiye’nin 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi, ülke yönetiminin kaderini de belirleyebileceği için İngiltere’nin bu yerel seçimleri önemliydi.
Ve İngiltere’deki yerel seçimler de, Türkiye’deki’ne benzer şekilde biçimde muhalefetin büyük zaferi ile sonuçlandı: İktidardaki Muhafazakar (Conservative) Parti, ağır kayıplar yaşadı. Geneldeki sonuçlara bakıldığında da, Muhafazakâr Parti’nin tarihinin en kötü sonuçlarından birini aldı. Muhafazakârlar’ın, son 150 yılın 105’inde iktidarda olduğunu da hatırlatalım.
Bu tablo da, İşçi (Labour) Partisi’nin önümüzdeki genel seçimlerde iktidara döneceği yönündeki kanaatleri daha da güçlendirdi.
En geç 28 Ocak 2025’de gerçekleşecek İngiltere genel seçimlerini kazanırlarsa, İşçi Partisi yaklaşık 15 yıl sonra iktidara gelmiş olacak. Ancak, İngiltere’de çok daha yakın bir zamanda hükümet değişikliği yaşanması da mümkün; zira, genel seçimlerin seneye kalmadan ve büyük ihtimalle bu sonbaharda gerçekleşmesi muhtemel.
İşçi Partisi, muhafazakâr kaleleri aldı ama…
İngiltere’deki yerel seçimlerde, 107 konseyde yaklaşık 2661 meclis üyesi, 11 belediye başkanı, Londra Meclisi’nin 25 üyesi için oy verildi. Ayrıca, bir kısmı Galler’de olmak üzere 37 polis ve suç komisyonu üyesi de belirlendi. İngiltere’nin batısında Blackpool South’da da parlamento ara seçimleri gerçekleştirildi.
İşçi Partisi toplamda 1158 temsilcilik kazandı; ikinci gelenler 522 temsilcilik ile Liberal Demokratlar oldu. İktidar partisi Muhafazakârlar ise, 515 temsilcilikle ancak üçüncü olabildiler. Yeşiller de 181 temsilci kazanarak profillerini yükselttiler. Bağımsızlar da 228 temsilcilik kazandı; bu sayının yüksekliği de parti duruşlarından bağımsız memnun olmayan bir kitle olduğunu gösteriyor.
Özellikle, İşçi Partisi’nin Gazze Savaşı’na yönelik yeterince sert tutum almadığını düşünen Müslüman seçmenler bağımsız adaylara yöneldiği gözleniyor.
Örneğin, kuzeybatıdaki Oldham’da Filistin yanlısı bağımsız adaylar, dengeleri İşçi Partisi aleyhine değiştirdi ve yerel konseyin kontrolü onlara geçti. West Midlands’daki belediye seçimlerinde de bağımsız aday Akhmed Yakoob, Gazze odaklı bir kampanya yürüttükten sonra, neredeyse yüzde 20 oyla üçüncü oldu.
İşçi Partisi’nin kampanya sorumlusu Pat McFadden, partinin İsrail-Hamas savaşına ilişkin tutumunun Müslüman topluluklardaki desteğe mal olduğunu itiraf etti. Halkın desteğini geri almak için çalışacağız” dedi.
Her ne kadar Müslüman seçmenlerin bir kısmından “Gazze vetosu” yese de İşçi Partisi, yine de, başta vurguladığımız gibi bu seçimlerden zaferle çıkan ve net biçimde iktidara yürüyen taraf. Partinin en sembolik kazanımları arasında ülkenin kuzeydoğusundaki Hartepool ilçesinin 12 konsey temsilciliğinden 9’u da vardı. 2021’de Muhafazakâr Boris Johnson’ın “efsanevi” ara seçim zaferine sahne olan Hartlepool’daki diğer üç belediye konseyi temsilciliğini de bağımsızlar kazandı. Geleneksel olarak İşçi Partisi’nin “kalesi” Hartepool’da Johnson’un zaferi, 2021’de öyle bir sarsıntı yaratmıştı ki, liderleri Sir Keir Starmer istifa etmeyi düşünmüştü. Hartepool’da konsey başkanlığını ilk kez bir kadının, eski bir öğretmen olan Brenda Harrison’un kazanması da, İşçi Partisi için çifte zafer oldu: hedefledikleri “değişim” mesajını verdikleri yerlerden biri de, daha yaklaşık 2,5 sene önce “kayıp” yaşadıkları bir yerden vermiş oldular. Üstelik de, tam da o ilçe nedeniyle istifanın eşiğine gelen İşçi Partisi lideri Starmer, Muhafazakâr Başbakan Rishi Sunak’a bir an önce erken seçimlere gidilmesi için baskı yapacak kadar güçlendi de. Ayrıca Starmer ve İşçi Partisi, şu özgüvenleri de kazandı: Parti, İngiltere’nin güneyindeki Rushmoor gibi şimdiye kadar kazanamadığı bir seçim bölgesini de aldı. Ve 2016’da Avrupa Birliği’nden ayrılmasına oy veren güneydoğudaki Thurrock gibi Brexit hezimeti yaşadığı bölgelerde de zafer elde etti.
Muhafazakârlara sağ makas da Liberal Demokratlar’dan
Türkiye’deki yerel seçimlerde nasıl Yeniden Refah’ın AK Parti için “rakip” olduğu konuşulduysa; İngiltere’de de, Muhafazakârlar kendi ideolojik kulvarlarında rekabet yaşadılar. Diğer bir deyişle, Sunak ve Muhafazakârları zorlayan sadece İşçi Partisi’nin başarısı da değil: Liberal Demokratlar da, Muhafazakârların “mavi duvarı” olarak bilinen ilçelerde oy profillerini ciddi biçimde yükselttiler. Muhafazakârlar, ülkenin güneybatısındaki Dorset ve güneydoğusundaki Tunbridge Wells gibi “avuçlarının içinde” saydıkları seçim bölgelerini, Sir Ed Davey liderliğindeki Liberal Demokratlar’a açık ara farkla kaptırdılar. Benzer şekilde, güneydoğudaki Surrey’de Liberal Demokratlar, Woking gibi seçim bölgelerini sildi süpürdü; Muhafazakârlar ise, hâkim oldukları bu yerlerde tek bir temsilci bile kazanamadı.
Genel seçimlerde Muhafazakârlara çelme takabilecek diğer bir taraf ise, popülist sağcı Nigel Farage’ın partisi Reform. Farage’ın, “cephe siyasetine” geri dönmeyi düşündüğü ve ülkenin sağ kanadını Brexit döneminde olduğu gibi etkilemeye çalışabileceği iddia ediliyor.
Öte yandan, İşçi Partisi de genel seçimlerde Yeşiller ile rekabete girişmek zorunda kalabilir. Yeşiller, yerel seçimlerde iyi sonuç elde etti: 70’ten fazla temsilci kazandılar ve belediyelerde de Bristol’u kıl payı ele geçirmeyi başardılar.
Buna karşılık, yerel seçimlerde Yeşiller ve Liberal Demokratlar’ın yanısıra bağımsız adayların seçmenlerce desteklemesi daha muhtemel olsa da; genel seçimlerde ise taktiksel olarak büyük partilere yönelinmesi daha mümkün.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÜç kırılma 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANToplumsal Fakirleşmeye Siyasetin Katkısı 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELYitirileni Değil Yeniyi Ararken 27.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları






























































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
14.10.2025
28.09.2025
25.04.2025
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024