Melih ALTINOK
Türkiye ile Almanya arasındaki kriz derinleşiyor.
Almanya daha önce NATO'ya Türkiye'ye yaptırım uygulaması için çağrı yapmıştı... Şimdi de seyahat uyarılarını ve ekonomik yaptırım tehdidini devreye soktu.
Dün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan da Alman hükümetinin gerekçelerine bir bir yanıt verdi.
Türkiye'deki Alman vatandaşlarına ve şirketlerine garanti veren Cumhurbaşkanı, Berlin'in iddialarını net şekilde yalanladı:
"Ben Milli İstihbarat Teşkilatı'nı ve İçişleri Bakanı'nı aradım, sordum. Alman şirketi ile başlatılan soruşturma araştırma var mı diye. Alman şirketleri ile soruşturma araştırma yalandır."
Ama hepimiz biliyoruz ki, gösterilen somut kanıtların, en yetkili ağızlardan verilengüvencelerin, ayrıntılı izahların hiçbir anlamı yok. Çünkü Alman hükümeti,dillendirdiği iddialara Türk muhataplarının verdiği cevapları zaten biliyor.
Örneğin Berlin, kendisi 300 Türk kökenli vatandaşını istihbarat raporlarını gerekçe gösterip izleyebiliyor. Ardından da sadece bu verilere dayanarak bir soruşturma süreci başlatıyor. Ve bu kişilerden bazılarını casus oldukları iddiasıyla gözaltına alabiliyor.
Ama aynı Almanya, kendisi gibi egemen ve meşru bir devlet olan AB müzakerelerini yürüttüğü Türk devletinin benzer bir refleksini gayrı meşru ilan edebiliyor.
Çünkü emperyalistlerin yegane derdi, yine süper güçlerin çıkarlarının kesiştiği kümede yer alan Türkiye'nin bağımsızlığa cüret etmesi. Tıpkı bir asır önce olduğu gibi.
Yani ne zaman batıdan bir parmak sallansa, hizaya geçip özeleştiri manyağı olan sömürge aydınlarımız yine yanılıyorlar.
Ortada, devletin egemenlik haklarını kullanmaktan feragat etmesiyle tatlıyabağlanacak bir anlaşmazlık yok.
Tam aksine, insanlığın evrensel birikimin ve uluslararası hukukun bize de tanıdığı var olma hakkımıza sahip çıkmak için mütekalibiyette, eşitlikte ısrar etmeliyiz.
Bu bir tercih değil, zorunluluk. Zira yeryüzünde hiçbir devlet, rakiplerini hoş tutacak jestler uğruna meşru müdafaa hakkından yani varlığındanvazgeçmez, geçemez.
Zaten geçerse devlet olmaz, olamaz.
***
Rakip derken?
Almanya iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans- Georg Maassen dün Spiegel'e, "Türkiye'yi sadece partner olarak değil, Almanya'daki etki operasyonlarından dolayı bir rakip olarak da gördüklerini" söyledi.
Almanya'yı ya da Türkiye'ye karşı tavır alan her rakip batı devletini sadece partner olarak gören yerli malı muhalefetimize duyurulur.
***
Fakat iyi sallandık!
Geçtiğimiz perşembe gecesi Bodrum'da beşikteymişiz gibi sallandık.
Çok şükür, can kaybımız yok.
Ayrıca, depremi tüm şiddetiyle hisseden Bodrumluların örnek bir soğukkanlılıksergilemesi içimize su serpti.
Yerel yetkililerin organize hali ve yapılarımızın yıkılmayacak kadar sağlam olduğunu görmek de umudumuzu artırdı.
Ancak sanırım pek çok kişiye o geceden kalan en büyük ders, tüm özgüvenimize rağmen aslında ne kadar aciz olduğumuzu hissetmek oldu.
Tıpkı Hayyam'ın şu meşhur rubaisinde söylediği gibi.
Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar, boştur boş!
Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş!
Şu durmadan kurulup dağılan evrende
Bir nefestir alacağın, o da boştur boş!
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019