Mehmet ALTAN
11 Kasım 2017 yazmışım… Altına çizgi çizmiş ve Silivri yazmışım, bir de “Cumartesi” ibaresi. Ve o gün hapishanedeki 427. günümmüş…
“Peçete Notlarım” başlığını atmışım:
1- Gün içinde kendi tansiyonumu ölçüp, metabolizmamın ölçüsünü alıyorsam, ülkenin nabzını da ‘Risk Primi-CDS’ le izleyerek alıyorum.
Son günlerde maalesef sürekli yükseliyor.
2- Avrupa Konseyi, BM ve 12 uluslararası meslek örgütünün AİHM’e gönderdiği müdahil raporları geldi.
Tüm dünya nasıl haksız hukuksuz zorbaca içerde tutulduğumuzu görmüş ve raporlamış.
BM Raporu “Altanlar Davası bir tiyatro” diye yazıyor.
AİHM Davası’na müdahil raporlar, bu skandal tutukluluğu AİHS’nin 5,10,15 ve 18. maddelerine aykırı buluyor.
3- Hukuksuzluk, zorbalık ekonomiyi de tarumar ediyor.
Enflasyon ekonomik durumun barometresi gibi.
CHP’nin hesaplarına göre 2003-2015 yılları arasında 145 milyar dolar faiz ödenmiş, aynı dönemde yurt içinde faize ödenen miktar 620 milyar tl olmuş.
Faiz paranın bedelidir, üretim yeterince yüksek değilse, metabolizma bozulur, göstergeler kırılganlaşır, faizlerin artması da ihtiyaç duyulan paranın kazanılamadığını gösterir.
292 milyar dolarlık sıcak para ile yol alınıyor, borç harç ile yürümeye çalışmak ise gerekli olan yaşam kalitesini getirmiyor.
25 milyon insan 2-3 günde bir bile doyasıya et yiyemez hâlde.
İşsizlik zaten durumu belgelemekte…
4- Dünya müzik listelerinde “Despacito” kasırgası esmeye devam ediyor.
Bu şarkıya ve klipine rastladıkça müziğin sesini açıyorum.
Seksî bir Karaib yağmurunda ıslanıyor gibi oluyorum.
5- 21. yüzyılı anlamak için Çin’i çok yakından izlemek gerekiyor.
Oradaki büyüme rakamları sosyolojik yapıyı nasıl değiştiriyor, Üçüncü çeyrekte yüzde 6.8 oranında büyümüş, bu yükselen orta sınıflar ile gittikçe zayıflayan işçi sınıfı arasındaki dengeyi nasıl etkiledi, ona bakmak gerek.
İşçi sınıfı tarihten tamamıyla çıkmaya hazırlanıyor, sahneden ayrıldığı mekân Çin olacak. O noktada ‘21. Yüzyıl şimdi hükmünü özgürce icra etmeye başladı’ diyeceğiz.
6- EKİM, daha taze olan babamın ölüm yıldönümü… Acısı hiç küllenmeyen annemin de ölümü Ekim’de.
Annem 18 Ekim 1991’de, babam 22 Ekim 2015’de öldü. Babamın doğum günü 22 Haziran’da, yaşamımda 22’lerin ağırlıklı bir önemi olmuş.
Onları o kadar çok anmaya, kulaklarını çınlatmaya başladım ki…
Hapishanede yaşam ağır aktıkça, ailenin geçmişine, baba ve annenin yaşamdaki rollerine daha abanarak eğiliyor insan.
Babam düşünce ile kendini yeniler, yeniledikçe yeni düşünce ve soruların ateşini yakardı, harharlı bir beyinselliğin dinamizminin hiç tükenmediğini ben onda gördüm.
Meraklarından biri de, örneğin, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfettiği “Santa-Maria”ydı. Yemelerini, içmelerini, yaşamlarını, küçücük bir gemideki hayatın detaylarını sorgulardı.
Nasıl yaşamışlar, nasıl gitmişler, nasıl bulmuşlar, nasıl keşfetmişlerdi, kısaca Santa-Maria’da nasıl yaşanmıştı?
Bir ara bir belgeselde Kristof Kolomb’un Amerika kıtasını bulduğu yolculuğa çıktığı İspanya’da , Hueiva bölgesini anlatan bir çekime rastladım.
Orada Kolomb’un gemisi Santa-Maria’nın da bir duplikası vardı.
29 Ekim, saat 15.30’da TRT Belgesel kanalında rastladığım bu haberle babamı, sorularını, Kristof Kolomb’u, gemisi Santa Maria’yı, kısacası koca bir dünyayı kucakladım.
Annemi, babamı da bir kez daha andım.
7- Peçete notlarımda muhteşem bir kariyere sahip olan Zeid Ra’ad el Hüseyin’in adı da var. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri görevinde.
İçerde hukuku katlettikleri, zorbalıkla ve zorbaca bizi içeriye attıkları için, evrensel hukuk ve hukukçuların isyanları çok daha anlam kazanıyor.
“İyi ki el oğlu var”; yapılan rezillikleri gördükçe bu tekerlemeyi çok daha fazla terennüm ediyor insan.
8- Dünyayı daha dikkatli izlemeyi iyice köklü bir refleks hâline getiriyor insan, boyunu posunu daha da yakından izliyor. Bu bağlamda bir peçete notumda da, dünyadaki dolanımdaki para miktarının “31 trilyon dolar, bunun 1.5 trilyon doları cash” olduğunu yazmışım.”
***
Hapishanede hayat duruyor.
Bu notlar da,duran bir hayatın içinde bir mahkûmun yaratmaya çalıştığı küçük beyinsel hareketler işte.
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolCHP nereye? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNECumhurbaşkanı adayını suç örgütü liderine dönüştürmek mümkün mü? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Boğazımdan tek kuruş geçmedi” 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU‘Masumiyet karinesi’ mi, o da ne ki? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAkdeniz’den Hazar’a hizalananlar ve Colani’nin Beyaz Saray günü 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSosyalist yükseliş dağınık ama yine de oligarşiye bir darbe 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞÖcalan 70’lerde mi kalmış? 11.11.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.09.2025
10.09.2025
4.09.2025
28.08.2025
22.08.2025
14.08.2025
7.08.2025
1.08.2025
23.07.2025
17.07.2025