Bülent KORUCU
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında zaman şüphelilerin aleyhine işliyor. Savcının takipsizlik kararına ve Meclis’in AK Parti’nin oylarıyla Yüce Divan’ın önünü kesmesine rağmen rahat uyuyabildiklerini sanmıyorum.
Rüşvet suçlamasına muhatap bakanlardan Egemen Bağış’ın CHP’li Ali Özgündüz’e söylediği gibi bu işin eninde sonunda mahkemede biteceğini biliyorlar. Ama bir umut çabalıyorlar. Tam biraz rahat nefes alacaklardı, İran’dan peşpeşe gelen haberler huzurlarını kaçırdı.
Ülkemizin önemli ceza hukukçularından Prof. Dr. İzzet Özgenç’e kulak verdiğinizde ‘İran’dan bize ne’ itirazının beyhude olduğu anlaşılıyor. Şöyle diyordu Özgenç: “Türkiye, ABD ve müttefiklerine karşı taahhütlerine rağmen bu petrol parasını İran’ın istifadesine sunma yönünde bir yol izlemiştir. Türkiye sadece taahhütlerine aykırı bir yol izlemekle iktifa etmemiş; bu yolun izlenmesi sürecinde bir kirli çıkar ilişkisi ortaya çıkmıştır.” Özgenç “Bu kirli çıkar ilişkisi, cumhuriyet savcılarının verdiği ve sulh hâkimlerinin ‘tahkim’ ettiği ‘takipsizlik kararları’yla, adli vak’a olma özelliğini kaybetmemiştir.” tezini yakın tarihte sonradan açılan dosya örnekleriyle delillendiriyor.
Başta Reza Zarrab (Rıza Sarraf) olmak üzere suçlananların gözünü İran’a diktiğini ve oradaki gelişmeleri tedirginlikle takip ettiklerini gösteren başka örnekler de var. Zarrab, kendisine ‘şarlatan’ diyen MHP lideri Devlet Bahçeli ve yardımcısı Semih Yalçın aleyhine açtığı tazminat davalarından niye vazgeçti? MHP, mahkemeden İran’da yürütülen soruşturmanın belgelerini talep etmişti. Operasyonu haber alarak İran’a kaçtığı ileri sürülen Babek Zencani’yle ilişkisini ispat edeceği düşünülen belgeler yüzünden Zarrab mahkemeye bir gün kala davayı geri çekti.
MHP ayrıca, 2008’de MASAK tarafından hazırlanan Kara Para Aklama Raporu ile dönemin Başbakanı Erdoğan’a sunulduğu söylenen 18 Nisan 2013 tarihli MİT raporu ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi tarafından hazırlanan soruşturma raporunun da delil olarak istenmesini talep etmişti. Zarrab kendi açtığı davanın altında kalacağını anlayınca geri adım atmak zorunda kaldı.
Şimdi gelelim İran’daki son gelişmelere: İran’da eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın birinci yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, görevi sırasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 5 yıl 91 gün hapis ve 290 bin dolar para cezasına çaptırıldı. Ayrıca yaklaşık 826 bin dolar değerindeki bir meblağı da geri ödeyecek. Rahimi, Aralık 2013’ten beri tutuklu bulunan ve mal varlığına el konulan Zencani’nin suç ortağı olmakla itham ediliyordu. Daha bu kararın mürekkebi kurumadan Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, Zencani soruşturması çerçevesinde eski Merkez Bankası Başkanı ve bazı eski bakanların ifadesinin alındığını açıkladı. Bu arada İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad döneminde petrol satışından elde edilen 22 milyar doların 17 ay içinde İstanbul ve Dubai’ye transfer edildiğini öne sürdü. Ve bütün bunlar bir hafta içinde yaşandı. Daha önce de, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, önceki hükümetten üst düzey bürokratların da bulunduğu 20 kişinin gözaltına alındığını, 3’ünün tutuklandığını açıklamıştı. Rezagillerin İran’dan korkması için yeterince sebep var anlayacağınız.
Geçen haftadan söz açılmışken Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın “rüşvet, alan, veren ve aracı olan lânetlenmiştir.” Ve “İş başındakilere ve selâhiyet sahiplerine verilen hediyelerin de büyük bir kısmı rüşvet sayılmıştır.” ifadelerini kayıtlara geçirelim.
Yazarlar
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTrump Planı? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBeklenen Mesih: Kurtarıcı arayışının toplumsal anatomisi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTrump’ın Gazze Planı’nın alternatifi ne? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHamas’ı kim silahsızlandıracak? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖcalan’ın özgürlüğü 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanS-400’leri ne yapabiliriz? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUGazetecilik bir kez daha tartışılıyor 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanJet motoru sıkıntısı: Tek geciken Kaan değil 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAsgari ücret 30.000 TL 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayArjantin’in çıkmazı: Şok terapi, bağımlılık ve ABD’nin gölgesi 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKirk ve ICE vakaları ile faşizme doğru mu? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKendi uçağımızı kendimiz yaparken 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKrallar ve ulus-devletler 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMHP’li Yıldız’ın KON’u AK Partili Miroğlu’nun Roja Welat’ı… 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTÜSİAD isyan etmişti: Ciner’e kayyumun gerekçesi o madde! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRZeytinlik yasasından Akbelen ve İliç'e; enerji ve maden hikâyesinde kaybolan gelecek 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANGazetecilik can çekişiyor! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSİYASETÇİ ZENGİNLEŞİRKEN VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR, NEDEN? 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATürkiye’nin Demokratikleşmesi ve Kürt Sorununun Çözümü: Ciddiyetin Tarihsel Zorunluluğu... 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSarkozy’nin tarihi mahkûmiyeti 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluTrump’a neler verdik, neler alacağız! 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTrump-Erdoğan görüşmesine hile karıştı mı? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇZaferden hapishaneye 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın tercihleri 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYMutlakiyetçiler ve Cumhuriyetçiler 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN“Trump’ın verdiği meşruiyet” notları 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYazmak, ciddi bir iştir 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSüreç Suriye’yi, Suriye süreci bekliyor. Peki bu kısırdöngü nasıl aşılacak? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBoeing - Gazze ilişkisi nedir? 26.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANAlev rengi hüznüyle sonbahar… 25.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNYetersiz bakiye! 25.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaŞimdi de Mansur Yavaş hedefte 24.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
4.02.2016
1.02.2016
23.02.2016
5.02.2016
2.02.2016
29.01.2016
22.01.2016
15.01.2016
1.02.2016