Selva Demiralp
Yıllık enflasyon yüzde 15’e yaklaştı. Geleceğe odaklanarak enflasyonla mücadelenin elzem olduğunu görmemiz lazım. ‘Büyümenin bedeli enflasyonsa öderiz, sonra yolumuza devam ederiz’ demek mümkün mü? Enflasyon neden düşmeli, 5 maddede inceleyelim...
/* */
Hafta içinde açıklanan haziran ayı rakamıyla yıllık enflasyon yüzde 15’i buldu. Potansiyelin üzerinde büyüyen bir ekonomide enflasyonist baskıların oluşmasının kaçınılmaz olduğu, bu nedenle seçim öncesi dönemde hız verilen genişlemeci politikaların enflasyona sebebiyet vereceği uzunca bir süredir iktisatçılar tarafından dile getiriliyordu. Enflasyonda gözlenen trend maalesef bu endişelerin bir tezahürü.
Bu noktada geleceğe odaklanıp enflasyonla ilgili bazı yanlış anlamaları düzeltmek ve neden enflasyonla mücadelenin elzem olduğunu görebilmek gerekiyor:
1 - Enflasyonla mücadele için öncelikle mevcut mantalitenin değişmesi gerekiyor. Enflasyon uzun vadeli bir mücadele. Faizleri bugün artıralım, üç ay sonra düşürelim anlayışıyla yüzde 5’lik bir fiyat istikrarı yakalamak mümkün değil. Faizlerin “enflasyon beklentileri hedefe yaklaşana kadar” yüksek kalması gerekiyor. Bu süreçte sabırlı olmak ve Merkez Bankası tekrar toplumun güvenini kazanana kadar sıkı para politikası uygulamak şart.
2 - Enflasyonla mücadelenin nihai getirisi faizlerin kalıcı olarak düşmesidir. Çünkü uzun vadeli piyasa faizi belirlenirken kısa vadeli faizin üzerine enflasyon beklentisi eklenir. Dolayısıyla enflasyon düşmediği sürece piyasa faizi de düşmez. Buradan ironik bir şekilde “Faizleri düşürebilmek için önce yükseltmek gerek” sonucu çıkar. Ancak bunu yapmaz ve faizleri yükseltmeyi ertelerseniz, kısa vadede kontrolden çıkan enflasyon piyasa faizlerini daha da hızlı yükseltecektir.
3 - “Büyümenin bedeli enflasyonsa öderiz ve yolumuza devam ederiz” demek arabayı karakolun önüne park edip “Cezası neyse öderiz” demeye benziyor. Döndüğünüz zaman araba çekilmiş olduğundan sadece cezayı ödemekle kalmıyorsunuz bir de arabayı bulmanız gerekiyor. Kapasite üzerinde büyümek de benzer bir şekilde durduğu yerde kalmıyor. Cezayı enflasyonla ödedik, yüksek büyümeye devam diyemiyorsunuz. Çünkü yükselen enflasyon faize ve kura yansıyarak ekonomiyi soğutmaya başlıyor. Yani ekonomi er ya da geç üretim kapasitesine geri dönüyor ama geri döndüğünüz noktada daha yüksek bir enflasyonla yaşamak zorunda olduğunuzdan eski günleri mumla arıyorsunuz.
4 - Enflasyon sadece sermaye sahibinin sorunu değil. Emekli ve sabit gelir sahiplerinin de sorunu. Sene sonu enflasyonunun sene başından bilinmemesinin yarattığı belirsizlik çoğu zaman sabit gelirli kesimin aleyhine işler. En basitinden bir örnekle bu sene maaşınıza aldığınız zam oranı yüzde 13’ün altında kalırsa muhtemelen reel olarak maaşınız düşmüş olacaktır. Bu da alım gücünüzün azalması ve gelir dağılımının bozulması anlamına gelecektir.
5 - Enflasyon tek başına bir problem olmayıp ekonomiyle ilgili ciddi bir dengesizliğe işaret eder. Dolayısıyla, bizim önceliğimiz büyüme ve istihdam, enflasyonu sonra düşünürüz diyemezsiniz. Enflasyonu düşürmeden yatırımları canlandıramazsınız. Çünkü enflasyonun yarattığı belirsizlik ortamı yatırımcıyı ürkütür. Enflasyonu düşürmeden tasarrufları canlandıramazsınız çünkü reel mevduat faizinde yaşanacak belirsizlik tasarruf sahibini caydırır. Mesela sene başında yüzde 13 faizle yatırdığınız vadeli mevduat o zamanın şartlarında cazip bir reel faiz beklentisi sunsa da bugün itibariyla muhtemelen negatif feel faiz anlamına geliyor. Bunu bilen tasarruf sahibi harcamalarını öne çeker. Bu da dış borcu tetikler. Dolayısıyla, enflasyon gibi önemli bir dengesizliği göz ardı ettikçe diğer dengeleri de tutturamazsınız.
Dolar inişte...
Dolar/TL, küresel piyasalardaki olumlu hava ve gelişmekte olan ülke piyasalarında gözlenen girişlere paralel dün 4.5970’e kadar geriledi. Güne yükselişle başlayan ve 4.6871’i gören dolar/TL, daha sonra düşüşe geçti.
Dolar/TL, gün sonunda 4.6090 civarında dengelendi. Reuters’a konuşan analistler yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekti. AA’ya konuşan analistler ise teknik açıdan dolar/TL’de 4.55 seviyesinin gündeme gelebileceğini, 4.70’in ise direnç olarak öne çıktığını kaydetti.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.01.2025
2.01.2022
30.07.2021
3.06.2021
28.04.2021
10.04.2021
16.03.2021
2.03.2021
1.02.2021
20.11.2020