Akif BEKİ

Adalet PKK'dan gelecek habere bakamaz
8.05.2025
185

İhraç edilen Barış Akademisyenleri'ne umut doğduğuna dair bir duyum almıştım. Danıştay'dan göreve iade kararı bekliyorlardı. O kararın çıktığı duyumlarının kulağıma geldiğini martta yazmıştım. Fakat doğruysa bile hâlâ açıklanmadı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in, günler içinde PKK'dan fesih kararı beklediklerini söylemesi... MHP lideri Bahçeli'nin, dün DEM Parti'ye Meclis'teki taziyesinde Sırrı Süreyya Önder'in fotoğrafını sevgiyle okşadığı sembolik görüntüler... Ve terör örgütü PKK'nın geçtiğimiz günlerde kongresini topladığına yönelik rivayetler... Fesih haberinin yolda olduğunu düşündürüyor.

Eğer yolda bir kazaya uğramazsa eli kulağında.

Yoksa Barış Akademisyenleri'ne adaletten verilecek müjde onu mu bekliyor, diye merak buyurmasın kimse.

Hayır, gecikme ondan olamaz. İhtimalini dahi düşünmek istemem. Ya duyumumda bir yanlışlık vardır. Ya da olsa olsa gerekçeli karar gibi prosedürlere takılmıştır.

Hendek operasyonlarına tepki olarak 11 Ocak 2016'da "bu suça ortak olmayacağız" bildirisi imzalayan akademisyenler, adaletten haber bekliyor da başkaları beklemiyor değil.

Sayıları yerli, yabancı 2 bini aşmıştı. Terör örgütü ağzı kullanarak devleti suçlayıp kötülemekle suçlanıyorlardı.

Türkiye'de olanlar gözaltı, tutuklama, yargılama ve ihraçlara uğradı. Meslekten atılan, üniversiteden uzaklaştırılanlar yüzleri buldu. Mahkeme kararlarına rağmen göreve iade edilmeyenler oldu. Dönebilenlerden bazılarıyla ilgili iade kararları istinafta durduruldu, tekrar ihraç edildiler.

Dosyaları Danıştay'da kesinleşmeyi, onlar da 9 yıl sonra normal hayatlarına dönmeyi gözlüyordu.

Umarım duyumlarım doğrudur; Danıştay'da ilgili daire, oy çokluğuyla lehlerine karar vermiştir.

Verildiyse bile öyle bir karar henüz açıklanmış değil.

Bu karar açıklandığında hayatı karartılan birçok akademisyen, en azından üniversitedeki işine dönebilecek.

Ancak Houston'a söyleyin, başka bir problemimiz daha var. O da zamanlamanın doğru yönetilmesi.

Yalnız Barış Akademisyenleri davasının değil, mahkemelerde hak hukuk arayan kimsenin kaderi, yargı dışındaki süreçlere bağlanmış görünemez.

Barış Akademisyeni hocaların ifade özgürlüğü, Öcalan'a açılan siyaset alanı sayesinde genişlerse... Bağımsız yargımız, hukuk sistemimiz hakkında bize ne anlatır?

İmamoğlu'na yönelik 19 Mart Süreci'ne tepki gösterilerinde tutuklanan üniversite öğrencilerine sormalı meselâ.

Yine... Kayyumların geri çekilmesiyle açılacak serbest siyaset kapısından DEM geçirilirken dışarıda bırakılan partiler olacaksa... Demokrasimizin kalitesi, işlerliği hakkında ne söyler bize?

Kayyum kıskacındaki CHP'den dinlemeli onu da belki.

Herhalde eşit vatandaşlıkla herkese uygulanacak tek hukuk ve demokrasi standardı, PKK'nın fesih kararına endekslenmemiştir. Hayır canım, olacak şey mi!

CHP'NİN KHK'LILARA ADALET VAADİ

CHP lideri Özgür Özel, Meclis grubuna son konuşmasında kanayan bir yaraya değindi.

Özel'in adalet vaadi, KHK sorununun ne olduğunu da ortaya koyuyor.

Diyor ki; beraat edenler, takipsizlik alanlar ve hakkında hiçbir soruşturma bulunmayanlar derhal göreve iade edilmelidir.

Adil yargılanmadığını söyleyenlere de yeniden yargılanma hakkı tanınmasından yana.

Ayrıca bir kişinin suçundan dolayı ailesinin cezalandırılmasına karşı.

CHP iktidara gelirse KHK’lı eşinin işinden edilmeyeceğini, ailelerin rahatsız edilip açlığa sürüklenmeyeceğini, bu kolaycılığa son vereceklerini söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra 125 bin kadar kamu çalışanı, KHK'yla ihraç edilmişti.

KHK mağduriyeti nedir, hangi haklarını arıyor ve ne talep ediyorlar, derseniz...

Cevabı işte bu vaatlerde.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazarlar